Jump to content

Otvaranje obrta nekoliko pitanja


damir123

Preporučene objave

Molim Vas odgovor na nekoliko pitanja vezana za otvaranje obrta.

1) kako sam zaposlen i imam stalna primanja te poslodavac mi plaća doprinose i zdravstveno, ukoliko otvorim obrt moram li ponovno to plaćati?

2) Namjera mi je otvoriti obrt za marketing (web promocija).Da li moram imati položen kakav poseban stručni ispit?

3)Da li moram s obzirom na djelatnost ured i da li postoje kakvi minimalni uvjeti koje sjedište obrta mora zadovoljavati?

4) kolika su mjesečna davanja tj. koliko mora biti minimalna dobit ili prihod da bih bio na nuli?

Hvala puno!!!!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Šaljem Vam kratke odgovore na Vaš upit:

 

1.Ukoliko ste zaposleni u nekoj tvrtci, ne plaćate kao vlasnik obrta doprinose za mirovinsko i zdravstveno, po osnovici jednakoj za sve obrtnike, već jedino po godišnjoj prijavi poreza na dohodak,tj.na osnovu godišnje zarade.

 

2.Za otvaranje obrta sa navedenom djelatnošću ne treba Vam nikakav stručni ispit, dovoljno je da imate završenu srednju školu.

 

3.Po djelatnosti koju ste naveli, možete otvoriti obrt u svojoj kući (stanu), ukoliko niste vlasnik nekretnine na čijoj adresi otvarate obrt dovoljna je pismena izjava vlasnika da je suglasan da na njegovoj adresi otvorite obrt.

Ne trebaju Vam nikakvi atesti.

 

4.Mjesečna davanja su:

-150-200 kn za predujam poreza na dohodak (koja možete tražiti kao povrat više uplaćenog, na kraju godine, ukoliko niste ostvarili oporeziv dohodak.

 

-Članarina Hrvatskoj obrtničkoj komori, koja se plaća tromjesečno, i iznosi,zavisno od mjesta prebivališta oko 250-350 kn.

 

PRILIKOM PRIJAVE U SUSTAV POREZNIH OBVEZNIKA (PREDAJE OBRASCA RPR), NE MORATE ULAZITI U SUSTAV PDV-A.U sustav PDV-a, po sili zakona ulazite tek ako u poslovnoj godini 01.01.-31.12. imate 85.000,00 kn primitaka.

 

Pozdrav!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 tjedna kasnije...

Posljednje pitanje vezano je za popis djelatnosti koje želim registrirati.Gdje ih mogu naći? Dole su navedene djelatnosti koje želim raditi od kuće:

 

 

- izrada internet stranica

- održavanje Internet stranica

- smještaj internet stranica

- izrada aplikacija/programa po narudžbi

- SEO marketing (Search Engine Optimization = optimizacija za pretraživače)

- marketing

- izrada vizualnog identiteta poduzeća (logo, korespodentni materijali, posjetnice...)

- grafička priprema (letci, brošure...)

- savjetovanje, prodaja, sklapanje i održavanje računala

 

da li je dovoljno obrt nazvati kao npr;"Luki"- obrt za informatiku i marketing

Puno hvala na odgovoru.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Tražite nacionalnu klasifikaciju djelatnosti-2007.(NKD).

 

Po ovome što ste naveli idite u sljedeće skupine:

73.1.-promidžba (reklama i propaganda)

73.2.-istraživanje tržišta

62.0.-računalno programiranje i savjetovanje i djelatnosti

povezane s njima

18.1.-tiskanje i uslužne djelatnosti povezane s tiskom

 

svaka skupina još ima razrede (analitika grupa)po kojoj registrujete ono što želite.

 

Da, obrt može imati naziv koji ste naveli,jedino morate provjeriti da li na području Vaše županije već posluje obrt pod nazivom "Luki", jer tada morate mijenjati ime (provjeriti u uredu državne uprave u Vašem mjestu)

 

pozdrav

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 4 tjedna kasnije...

Krenuo sam u potragu za odgovorima na pitanja za otvaranje obrta i za 5 minut ai h našao u ovom postu ! Tnx ljudima koji znaju i pomažu drugima !

 

Planiram nešto slično kao damir123, ali me zanima još samo jedna sitnica. Uz sve što je nabrojao damir123 da bi registrirao da li je moguće ubaciti i "pružanje usluga u turizmu"? Ne kao turistička agencija ili turistički vodič, nego me zanimaju poslovi vezani uz organizaciju teambuilding programa i sličnih stvari.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...

Eto, obrt je konačno otvoren a sad me još zanima da li je potrebno (neophodno) otvaranje tekućeg računa u banci s obzirom da obrt nema zaposlenika,nije u sustavu pdv-a,vlasnik je zaposlen u drugom poduzeću pa sebi i ne uplaćuje doprinose i zdravstveno....Sva se naplata odvija gotovinski te se za to izdaju računi. Kako nije u sustavu pdv-a nemam potrebu pravdati troškove i pretpostavljam imati račun u banci. Ispravite me molim Vas ako sam u krivu.

Hvala.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...

Slobodni obri su svi oni obrti za obavljanje kojih se kao uvijet ne traži ispit o stručnoj osposobljenosti,majstorski ispit,srednja školska ili stručna sprema ili više i visoko obrazovanje.

Za obavljanje slobodnih obrta fizička osoba mora udovoljavati jedino općim uvjetima.Znači sve djelatnosti za koje se ne traži majstorski ispit,ispit o stručnoj osposobljenosti ili stručna sprema a koji nisu navedeni u vezanima ili povlaštenima (NN 87/01)spadaju pod slobodne obrte.

 

U obrtnicu možete upisati onoliko djelatnosti koliko mislite da će Vam biti potrebno za poslovanje (3,5,10...)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Evo skupio skoro sve papire za otvoriti obrt ali imam još jedno pitanje.

Sjedište obrta bi bilo u obiteljskoj kući koja je u vlasništvu mojih roditelja. Koliko sam razumio trebao bih s njima sklopiti nekakav ugovor. Da li taj ugovor postoji u kakvoj gotovoj formi (za kupiti u NN)? Ako ne, što sve treba stajati u ugovoru obavezno, a što ne treba nipošto u njega tsvaiti?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ugovor možete kupiti u papirnicama (ugovor o najmu), možete otići kod javnog bilježnika da Vam on sastavi i ovjeri ili ga možete sastaviti u slobodnoj formi.Navedite da Vaš otac iznajmljuje dio nekretnine koja je u njegovom vlasništvu (navedite kvadraturu koju ćete koristiti u poslovne svrhe, npr.20,30...m2), te da se ista iznajmljuje u svrhu poslovne djelatnosti obrta (navedite djelatnost), u mjesečnom iznosu (navedite cijenu)i da će porez na najam plaćati (Vi ili otac-po dogovoru).Navedeni ugovor odnesite u poreznu upravu i predajte na šalter za ugovore o najmu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ne, nema veze broj upisanih djelatnosti već broj poslovnih jedinica.Ako npr.imate ugostiteljstvo na jednoj adresi,trgovinu na drugoj-plaćat ćete dupli iznos poreza na tvrtku (a ti iznosi i nisu najgore što plaćamo državi).

 

Davanja ovise o tome kojim se djelatnostima bavite a ne koje su upisane u obrtnici.

 

Ajme neznanja državnih službenika. :glavomozid:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...

Izraditi pečat, otvoriti poslovni žiro račun u banci,prijaviti se u poreznu upravu, u registar poreznih obveznika (obrazac RPO,kupiti u papirnici), ako želite u sustav PDV-a,kupiti i obrazac P-PDV.

 

Ukoliko niste u radnom odnosu,prijaviti se na mirovinsko i zdravstveno:

 

HZMO(mirovinsko):Kupiti i popuniti sljedeće obrasce:M-11P, M-1P, SOD, ponijeti radnu knjižicu,kopiju Rješenja o otvaranju obrta,obrtnice,potpisnog kartona banke,osobne iskaznice.

 

HZZO (zdravstveno):TISKANICA-1,TISKANICA-2,TISKANICA-3(T-3 samo ako imate uzdržavane osobe),Obrazac UTV-29 i uz sve popunjene,navedene obrasce ponijeti kopiju Rješenja o obrtu,obrtnice,potpisnog kartona banke i prijave s mirovinskog.

 

Koje djelatnosti ste registrovali?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Obzirom da ste u radnom odnosu, sve dolje navedene obrasce će te nositi u HZMO/HZZO kada budete zapošljavali prvog radnika u obrtu.Tada će te dobiti registarski broj obveznika plaćanja doprinosa i upisati će Vam se status "samostalnog privrednika" u radnu knjižicu.

 

U poreznu se prijavite u roku mjesec dana od dana početka obavljanja obrtničke djelatnosti (datum početka poslovanja iz Rješenja o upisu u obrtni registar).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 4 tjedna kasnije...

Da poširim prethodno pitanje:

 

Dakle, registrirala bih obrt na adresi na kojoj nisam vlasnik nekretnine.

 

Da li je dovoljna pismena izjava vlasnika da je suglasan da na njegovoj adresi otvorim obrt, ako da, da li se ta izjava negdje ovjerava odnosno u kakvoj formi treba biti?

 

Ili s vlasnikom moram potpisati ugovor o najmu? Ukoliko da, da li se taj ugovor mora ovjeriti kod javnog bilježnika? Kod odnošenja ugovora na poreznu, dovoljno je da ga ja odnesem ili i vlasnik mora biti prisutan?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Odgovor za :

 

kika59 : više nije dovoljna samo izjava vlasnika o suglasnosti.Napravite Ugovor o najmu,ovjerite kod javnog bilježnika,odnesite (oboje)u poreznu upravu.

 

neznalica9 : da bi ste ušli u sustav PDV-a po sili zakona,morate imati u godini (12 mjeseci)primitke veće od 85.000,00 kn. Ako imate obrt,znači, računaju se sve vaše isporuke dobara ili usluga (sve za što ste izdali račun) a ne zarada obrta (godišnji dohodak). Primici iz obrta ne zbrajaju se sa dohotkom od nesamostalnog rada (plaće)kao uvjet za ulazak u sustav PDV.

 

tena123 : možete otvoriti obrt na Vaše ime i struku ali ipak morate u roku koji će Vam dati Vaša područna obrtnička komora položiti majstorski ispit.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala ti.

 

Imam još nekoliko pitanja, ukoliko smijem gnjaviti :-D

 

 

Sjedište obrta - čitam ovdje pod korak 4. dokaz o pravu korištenja prostora, kada je za obavljanje obrta potreban prostor. Znači li to da mi takav dokaz nije potreban ako za obavljanje obrta nije potreban prostor, tj. je li dovoljno što je na mojoj osobnoj ta i ta adresa iako nisam vlasnik nekretnine?

 

Znaš li možda da li je za dolje navedene šifre djelatnosti potreban prostor za obavljanje tih djelatnosti:

 

9609 OSTALE OSOBNE USLUŽNE DJELATNOSTI, D. N. (Aromaterapija)

4690 nespecijalizirana trgovina na veliko

4791 trgovina na malo preko pošte ili interneta

8292 djelatnost pakiranja

4619 posredovanje u trgovini raznovrsnim proizvodima

 

 

Ukoliko obrt registriram ali ne odredim početak rada, da li u to vrijeme "mirovanja" imam neke troškove (doprinose, članarine i sl.)?

 

Ona neka tabla (ploča) što li, što se izvisi na zgradu/kuću il gdje već gdje je sjedište firme/obrta, stavlja li se to odmah nakon što se obrt registrira ili tek kada počinje s radom?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kika59,

 

možeš tražiti otvaranje obrta na adresi svog prebivališta/boravišta ukoliko ti traže samo kopiju osobne.Ukoliko ti traže vlasnički list kao dokaz da je sjedište obrta na tvojoj nekretnini trebat će ugovor o najmu.

 

Za djelatnost 4690 trebaš imati MTU.

 

Ukoliko registriraš obrt bez datuma početka poslovanja,moraš kvartalno plaćati članarinu HOK (oko 200-250 kn) i godišnji porez na tvrtku (isti iznos).To ti baš i nije isplativo jer kada budeš tražila datum početka poslovanja moraš plaćati dodatne upravne pristojbe.

 

Tabla s nazivom,sjedištem obrta,matičnim brojem... mora biti postavljena od dana upisa u obrtni registar (bez obzira radiš li ili ne).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvalaaaa :palac:

 

I pazi, imam još jedno pitanje (za sada :-D ).

 

Ako ugovor o najmu sklapam s pravnom osobom, konkretno udrugom, što je od papirologije potrebno za taj ugovor? Mislim, dođemo ja i osoba ovlaštena za zastupanje/potpisivanje u ime udruge kod javnog bilježnika s Ugovorom o najmu. Još nešto? Izvod iz registra udruga?

 

Edit: dva pitanja :-D

 

da li je za neku od djelatnosti za koje sam pitala potrebno obaviti lječnički pregled?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 4 tjedna kasnije...

Molim da pojasnite ovo što je navedeno vezano uz plaćanje obaveznih doprinosa. Trebam li plaćati zdravstveno i mirovinsko kao obrtnik ako sam istovremeno u stalnom radnom odnosu u drugoj tvrtci? Mislim da je u pravilniku o obveznim doprinosima pisalo da se mora osim ako se u međuvremenu nije nešto promjenilo. Općenito nailazim na različite informacije.

Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Osoba koja je u radnom odnosu osigurana je po osnovi nesamostalnog rada (plaće)kod svog poslodavca.

Ako istovremeno ta osoba ostvaruje dohodak od samostalne djelatnosti obrta,nema mjesečnu obvezu plaćanja doprinosa iz obrta (kao osobe kojima je obrt jedina djelatnost).

 

Dakle,osobe koje rade i imaju obrt plaćaju doprinose po ostvarenom dohotku iskazanom u godišnjoj poreznoj prijavi na dohodak i ti doprinosi se plaćaju godišnje-jednokratno.

 

Pojednostavljeno:na kraju godine poreznoj upravi podnosite rezime poslovanja iz obrta.Ukoliko ste ostvarili poslovni gubitak-ne plaćate ništa na ime doprinosa.Ukoliko ste imali pozitivno poslovanje (dohodak), na ostvareni dohodak Vam se obračunava 15% zdravstveno osiguranje i 20% mirovinsko osiguranje.

Najviši iznos dohotka na koji se plaćaju doprinosi odnosno koja predstavlja najvišu osnovicu za 2009. godinu iznosi: 58.180,00 kn. Znači, ako Vam je dohodak i veći od naznačenog, navedeni iznos predstavlja najveću osnovicu na koju Vam obračunavaju godišnje doprinose.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani,

 

danas sam otkrio Vaš portal i iskreno sam oduševljen. Međutim imam jedno pitanje, pa bih zamolio pomoć.

 

Pogledao sam NKD - 2007. i zanima me da li mi možete odgovoriti koje sve djelatnosti prema NKD-u mogu obavljati s srednjom ekonomskom školom - smjer ekonomist s time da djelatnost mogu ostvarivati u stanu. Zanimaju me isključivo trgovina i usluge, prodaja preko web - shopa, usluge oglašavanja na mojoj web stranici -tj. od obrta, usluga dostave, usluge pomoćnih poslova - primjer košenje trave i sl.

 

Također me zanima da li moram polagati neki majstorski ispit ?

 

Unaprijed zahvaljujem.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Još malo nadopuna pitanja.

 

Radim kao komercijalist u jednom d.O.o.-u, da li obrt mora imati nekog zaposlenog ili mogu normalno sam obavljati djelatnost u slobodno vrijeme, te da li je to obrt na pola radnog vremena ili normalni obrt ?

 

Da li je moguće preko obrta obavljati djelatnost trgovine iste robe kao i d.O.o. u kojem radim ?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pogledajte "Pravilnik o vezanim i povlaštenim obrtima i načinu izdavanja povlastica".U njemu Vam je određeno koje djelatnosti možete obavljati kao ekonomist bez majstorskog ispita.

 

Ne možete obavljati istu djelatnost kao poslodavac kod kojeg ste zaposleni jer se tada radi o tržišnoj utakmici.

 

Obrt možete sam obavljati,kao vlasnik,bez zaposlenih.Obrt ne možete obavljati kao obrt na pola radnog vremena,jer ne postoji takva definicija obrta.Obrt može biti trajni ili sezonski (6 mjeseci rada u godini)a samo zaposlenici obrta mogu raditi na pola radnog vremena.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 5 tjedna kasnije...

Poštovani,

prije svega svaka pohvala na forumu, jedino mi je trebala vječnost da naletim na njega.

Većinu odgovora na svoja pitanja sam saznala ali Vas samo molim da mi neke stvari potvrdite:

1) iako stalno zaposlena, mogu otvoriti obrt i moj trenutni poslodavac ne mora znati da ja imam obrt (njega se ne obaviještava o tome). Ja svoje doprinose plaćam po godišnjoj prijavi i moj poslodavac nema s tim ništa? Jel tako?

 

2) nemojte neznalice ubiti radi glupog pitanja ali moram pitati da ne kopam sama - ja za svoje usluge izdajem račun na kojem iskazujem PDV na uslugu - osim predujma koji plaćam mjesečno poreznoj što sam još u obvezi platiti od poreza da sam pred poreznicima čista?

3) Koliko sam shvatila ja sa svog poslovnog računa mogu podizati novac za razne potrebe bez da to pravdam u tom trenutku - na kraju godine se obračunava i na sve za što nemam račun za trošak plaćam porez na dobit ili?)

 

Hvala puno unaprijed!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Postovani Moderator,kako bi ljudi rekli,da Vas nema,trebalo bih Vas izmisliti !!!

Kod mene je sljedeca situacija.Ostao sam bez posla u Njemackoj,vratio bih se sa obitelji doma i otvorio Obrt ili tvrtku za ciscenje i odrzavanje objekata u Zagrebu.Imam vlastitu nekretninu i nesto za pocetak materijalnih sredstava.

Interesira me sta bi mi Vi preporucili:

1.Obrt ili D.O.o?

2.Da li mogu kad prijavim nesto od toga i kad se prijavim na socijalno i mirovinsko dobiti automatski osiguranje za moju obitelj?

3.Koliko bi mi novca trebalo za za otvaranje Obrta (kada bih se odlucio za njega )i da li sa mojom srednjom skolom (precizna mehanika,4.stupanj) i referencama iz Njemacke (Qualitätsmanagement) trebam za taj posao Majstorski ispit?

4.Da li kod otvaranja obrta mogu dobiti kakve povlastice posto mi je to prvi obrt u zivotu i da li mogu mozda pravdati pocetna ulaganja(strojevi,kompjuter,namjestaj kancelarije,telefoni,itd... u poreznoj olaksici prve godine poslovanja(kao u Njemackoj )?

 

Jos jedanputa puno,puno hvala te se nadam da cete mi uspjeti pomoci!!!

 

4

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

musikmirek je napisao:

Postovani Moderator,kako bi ljudi rekli,da Vas nema,trebalo bih Vas izmisliti !!!

Kod mene je sljedeca situacija.Ostao sam bez posla u Njemackoj,vratio bih se sa obitelji doma i otvorio Obrt ili tvrtku za ciscenje i odrzavanje objekata u Zagrebu.Imam vlastitu nekretninu i nesto za pocetak materijalnih sredstava.

Interesira me sta bi mi Vi preporucili:

1.Obrt ili D.O.o?

2.Da li mogu kad prijavim nesto od toga i kad se prijavim na socijalno i mirovinsko dobiti automatski osiguranje za moju obitelj?

3.Koliko bi mi novca trebalo za za otvaranje Obrta (kada bih se odlucio za njega )i da li sa mojom srednjom skolom (precizna mehanika,4.stupanj) i referencama iz Njemacke (Qualitätsmanagement) trebam za taj posao Majstorski ispit?

4.Da li kod otvaranja obrta mogu dobiti kakve povlastice posto mi je to prvi obrt u zivotu i da li mogu mozda pravdati pocetna ulaganja(strojevi,kompjuter,namjestaj kancelarije,telefoni,itd... u poreznoj olaksici prve godine poslovanja(kao u Njemackoj )?

 

Jos jedanputa puno,puno hvala te se nadam da cete mi uspjeti pomoci!!!

 

Jos samo jedno pitanje,kako izgleda u praksi kada bih ja otvorio istu takvu tvrtku za ciscenje u Njemackoj i sa njom radio u Hrvatskoj ? Da li to ima smisla i prednosti ili je to totalna glupost ?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Bila bih zahvalna ako netko može pomoći odgovorom na moja pitanja gore.

 

Hvala

 

ibalic111 je napisao:

Poštovani,

prije svega svaka pohvala na forumu, jedino mi je trebala vječnost da naletim na njega.

Većinu odgovora na svoja pitanja sam saznala ali Vas samo molim da mi neke stvari potvrdite:

1) iako stalno zaposlena, mogu otvoriti obrt i moj trenutni poslodavac ne mora znati da ja imam obrt (njega se ne obaviještava o tome). Ja svoje doprinose plaćam po godišnjoj prijavi i moj poslodavac nema s tim ništa? Jel tako?

 

2) nemojte neznalice ubiti radi glupog pitanja ali moram pitati da ne kopam sama - ja za svoje usluge izdajem račun na kojem iskazujem PDV na uslugu - osim predujma koji plaćam mjesečno poreznoj što sam još u obvezi platiti od poreza da sam pred poreznicima čista?

3) Koliko sam shvatila ja sa svog poslovnog računa mogu podizati novac za razne potrebe bez da to pravdam u tom trenutku - na kraju godine se obračunava i na sve za što nemam račun za trošak plaćam porez na dobit ili?)

 

Hvala puno unaprijed!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

odgovori za @ibalic111 :

 

1. Da,doprinose plaćate po godišnjoj poreznoj prijavi i to ovisno o ostvarenom dohotku.Znači, može se desiti i da nemate obvezu uplate.Vaš poslodavac nema ništa s Vašim obrtom niti mu ga morate prijavljivati ali jedino ste u prekršaju ako je djelatnost obrta identična djelatnosti Vašeg poslodavca.

 

2. U sustav PDV-a ne morate odmah ući ako ne želite.Osim PDV-a, poreznoj plaćate predujam poreza na dohodak-koji Vam vrate ili preknjiže na druga dugovanja ukoliko ste preplatili.Godišnje plaćate porez na tvrtku (150-250 kn).

Osim navedenog plaćate još samo članarinu Hrvatskoj obrtničkoj komori (kvartalno:250-350 kn,ovisno o županiji).

 

3. Ne, ne plaćate nikakav porez na dobit temeljem toga koliko novca dižete sa svog računa.Obrtnik nema plaću pa za svoje potrebe može da diže novac sa svog poslovnog računa koji se knjigovodstveno nigdje ne evidentira (to je Vaša akontacija dohotka).Dohodak obrta je godišnja razlika između svih naplaćenih primitaka (Vaših računa koje ste naplatili) i izdataka (faktura dobavljača koje ste platili i izdataka za članarine,doprinose i sl.)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Odgovor za @musikmirek :

 

Najprije ću Vam odgovoriti na zadnje pitanje:nema nikakvog smisla da otvarate tvrtku u Njemačkoj ako će te ovdje obavljati djelatnost jer tada morate kao ino-tvrtka ići na natječaje (javna nabava)za dobijanje posla.

 

1. Obrt Vam je jednostavnija i puno jeftinija varijanta, pa Vam u svezi navedene djelatnosti preporučujem otvaranje obrta.

 

2. Da, kada otvorite obrt Vaša je obveza da se prijavite u mirovinsko i zdravstveno a Vaša obitelj se preko Vaše prijave osigurava kao uzdržavani članovi-za njih (pretpostavljam suprugu i djecu)se ne plaća nikakav iznos ako ih prijavite preko Vas kao nositelja osiguranja.

 

3. Za samo otvaranje obrta treba Vam cca oko 700-1000 kn a za djelatnost koju bi obavljali dovoljna Vam je srednja škola i ne treba Vam majstorski ispit.

 

4. Ne, na žalost,zbog ovih kriznih vremena, nema nikakvih povlastica prilikom otvaranja obrta niti Vam početna ulaganja idu u poreznu olakšicu ali ukoliko će te imati većih početnih ulaganja prijavite se odmah u sustav pdv-a pa će Vam se plaćeni pdv u računima dobavljača koji će rezultirati većim pretporezom od poreza, vratiti.Ništa ne kupujte dok ne otvorite obrt jer Vam se tada ništa ne priznaje (ukoliko kupujete na svoje ime a ne na obrt)..

 

Povlastica prilikom otvaranja obrta nema ali zato gradovi,županije i ministarstva tijekom godine imaju natječaje za potpore novootvorenim obrtima, upravo onima koji ulažu u opremu, zapošljavaju i sl.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovanje

I ja bi postavila par pitanja u vezi obrta pa ako netko zna odgovore bila bi jako zahvalna.

1.Čitala sam pitanja i odgovore od ranije pa bi samo htjela provjerit-ako ja radim za drugog poslodavca i imam obrt u mom obrtu nemora bit zaposlenih? Ja konkretno imam obrt za trgovinu i izradu suvenira koji se baš nije proslavio ovog ljeta a ni čitave ove godine ali u njemu imam dosta robe pa mi se ne isplati zatvorit ga dok ne probam bar još dio prodat. A imam mogučnost da se zaposlim kod drugog poslodavca ali mi se ne isplati ako moram u svom obrtu nekog drugog zaposlit. Da li je to pravno moguče?

2.Imam ideju da otvorim obrt za čišćenje,pomoć u kući,povremeno čuvanje djece, čuvanje i održavanje apartmana kroz godinu i/ili u toku sezone ali neznam kako bi to formulirala u obrtnici i da li za te pomočne poslove treba imat određenu školu.

3.Može li se registrirat u ovom gore spomenutom obrtu i mogučnost ustupanja radnika nekim drugim firmama, recimo ako imate jednog radnika i on mora na godišnji ili kad ja idem dan ili dva u nabavu a nema me tko zamjenit, ili kad imate par dana povećan obim poslovanja da od mene iznajmite radnika? :-?:misli::klanja:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

razmišljam o otvaranju obrta i molim upućene za par savjeta.

bavio bih se prodajom suvenira i tekstilne robe, a mjestom rada ne bih bio previše vezan uz sjedište obrta. u prijevodu odlazio bih po sajmovima i kojekakvim manifestacijama. na koji je način u tom slučaju potrebno registrirati obrt?

 

budući da sam zaposlen dal sam u tom slučaju skroz oslobođen davanja za mirovinsko i zdravstveno ili postoji neka caka?

 

u posao bih uključio i dio obitelji, ako se ne varam to je u slučaju obrta dozvoljeno. ili možda ima i tu neka caka?

 

ako bi kao suosnivača obrta uzeo mamu dal bi ona morala plaćati doprinose ako je u mirovini? to pitam jer planiram kao sjedište obrta registrirati kuću roditelja.

 

ukloliko bih s vremenom želio u posao uključiti još neku djelatnost dal bi to bilo moguće?

 

hvala unaprijed.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

@Nigra:

 

klasifikacije Vaših djelatnosti su sljedeće:

 

NKD 2007:

97.00-DJELATNOSTI KUĆANSTAVA (usluge kućnih pomoćnica,kuhara,sobara,vrtlara,vozača,čuvara,osobe koje čuvaju djecu i dr)

 

78.20.-DJELATNOSTI AGENCIJA ZA PRIVREMENO ZAPOŠLJAVANJE (zapošljavanje radnika na određeno vrijeme radi privremene zamjene ili potrebe za dodatnom radnom snagom klijenta,sezonski poslovi,posebni projekti i sl.)

 

81.21.OSNOVNO ČIŠĆENJE ZGRADA (opće čišćenje svih vrsta zgrada:uredi,kuće,stanovi,tvornice,prodavaonice,vanjsko čišćenje)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

@biciklist10:

 

Obzirom da se nećete baviti klasičnom trgovinom na malo,za koju bi Vam trebao poslovni prostor koji udovoljava minimumu tehničkih uvjeta, otvorite obrt sa sljedećim djelatnostima:

47.82.-trgovina na malo tekstilom,odjećom i obućom na štandovima i tržnicama i

47.89.-trgovina na malo ostalom robom na štandovima i tržnicama

 

Ove djelatnosti uključuju upravo ono što ste naveli a to je prodaja robe izvan sjedišta obrta,na sajmovima,izložbama,tržnicama,pokretnim štandovima i sl.

 

Majku ne stavljajte kao ortaka u obrt jer će tada izgubiti status umirovljenika a Vama je za otvaranje sjedišta obrta potrebna samo njena izjava (kao vlasnice kuće)da je suglasna da sjedište obrta bude na njenoj adresi.

 

Bez obzira što je majka u mirovini, u obrtu Vam mogu, bez zapošljavanja pomagati:roditelji,djeca,bračni drug..

 

Obzirom da ste zaposleni, ne plaćate obrtničke doprinose mjesečno, već godišnje po ostvarenom dohotku (prolistajte prethodne postove).

 

Druge djelatnosti možete odmah staviti u obrtnicu a aktivirati ih kad budete imali potrebu.Možete ih i naknadno dodati ali tada iznova plaćate sudske pristojbe i takse.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ultra je napisao:

@biciklist10:

 

Obzirom da se nećete baviti klasičnom trgovinom na malo,za koju bi Vam trebao poslovni prostor koji udovoljava minimumu tehničkih uvjeta, otvorite obrt sa sljedećim djelatnostima:

47.82.-trgovina na malo tekstilom,odjećom i obućom na štandovima i tržnicama i

47.89.-trgovina na malo ostalom robom na štandovima i tržnicama

 

Ove djelatnosti uključuju upravo ono što ste naveli a to je prodaja robe izvan sjedišta obrta,na sajmovima,izložbama,tržnicama,pokretnim štandovima i sl.

 

Majku ne stavljajte kao ortaka u obrt jer će tada izgubiti status umirovljenika a Vama je za otvaranje sjedišta obrta potrebna samo njena izjava (kao vlasnice kuće)da je suglasna da sjedište obrta bude na njenoj adresi.

 

Bez obzira što je majka u mirovini, u obrtu Vam mogu, bez zapošljavanja pomagati:roditelji,djeca,bračni drug..

 

Obzirom da ste zaposleni, ne plaćate obrtničke doprinose mjesečno, već godišnje po ostvarenom dohotku (prolistajte prethodne postove).

 

Druge djelatnosti možete odmah staviti u obrtnicu a aktivirati ih kad budete imali potrebu.Možete ih i naknadno dodati ali tada iznova plaćate sudske pristojbe i takse.

 

hvala lijepa na odgovoru.

koje djelatnosti bi mi trebale da i doma mogu prodavati navedene stvari, dakle tekstil i suvenire?

da li ove djetnosti mogu prijaviti kao slobodni obrt ili mi je potrebna kakva posebna kvalifikacija? imam završeno nešto više od srednje škole, no nemam trgovačku. postoji li link na kojem se može vidjeti za koje obrtne djelatnosti nije potrebna precizirana struka?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani,

ja u zadnje vrijeme intenzivno razmišljam o otvaranju obrta - poduka i prevođenje, a uz to sam stalno zaposlen kao prevoditelj u jednoj firmi. Da li je to problem što bih radio isti posao ili?

Drugo pitanje je gdje mogu provjeriti da li je ime koje bih dao obrtu već zauzeto ili nije? I da li u istoj županiji i gradu mogu postojati i firma, tj. d.O.o. i obrt s istim imenom ili samo moram paziti da nema nijednog obrta s tim imenom?

I treće pitanje da li možda znate koliko imam mjesečnih plaćanja (bilo kakvih - kao porez, komora i sl.) u obrtu i koliko me košta otvaranje, izrada petača i sve što mi još treba uz to (radi se o Zagrebu).

Hvala Vam unaprijed na trudu, tu sam totalno novi i jučer sam naletio na ovu web stranicu i spasio se! :namiguje:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Molim vas odgovore na nekoliko pitanja vezanih za otvaranje obrta.

Željela bih otvoriti obrt za manikiranje, ugradnju i ukrašavanje noktiju i uz to izradu i prodaju nakita-bižuterije

1. Jeli to slobodni obrt? Imam završenu ekonomsku školu i da li je to dovoljno za otvaranje takvog obrta?

2. Obrt bih otvorila u jednom dijelu stana svojih roditelja, da li s njima trebam sklopiti ugovor o najmu ili ugovor o zakupu poslovnog prostora?

3. Koje uvjete mora ispunjavati prostor u kojem se taj obrt obavlja, sanitarni čvor, kolika mora biti minimalna površina i slično, da li su ti uvjeti negdje navedeni?

Unaprijed zahvaljujem

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

@daniel_33 :

 

1. Da,problem je ukoliko želite otvoriti obrt za obuku i prevođenje ukoliko radite kod poslodavca na istim poslovima (zabrana tržišne utakmice).

 

2. Da li je zauzeto ime na koje želite otvoriti obrt provjerite u obrtnom registru ili Uredu državne uprave.Nije bitno da li već postoji d.O.o. s takvim imenom već da na području grada ili županije nema obrta s istim imenom.

 

3. Što se tiče troškova otvaranja obrta i mjesečnih obrtničkih davanja,pogledajte malo ovaj post jer je dosta pisano o tome.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

@Thaon :

 

1. Ne, navedene djelatnosti ne spadaju u slobodna zanimanja i da, srednja stručna sprema ekonomskog smjera dovoljna Vam je za navedeno.

 

2. Da, morate sklopiti ugovor o najmu s roditeljima,za prostor u kojemu ćete raditi (soba: 15-20 m2),ovjeriti ugovor kod javnog bilježnika.

 

3. Za navedene djelatnosti ne treba Vam minimum tehničkih uvjeta.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na odgovoru!

Imam još neka pitanja, da li bih mogao otvoriti spomenuti obrt (poduka i prevođenje), a zaposlen sam kao prevoditelj u jednoj firmi ako mi poslodavac da pismeno odobrenje za to? Da li bi taj obrt bio u zabrani tržišne utakmice i ako bih bio zaposlen u državnoj skoli kao profesor?

I još zadnje pitanje koje baš nema veze s ovim, znate li možda koja stručna sprema i smjer trebaju za otvaranje obrta za izradu i prodaju suvenira? Da li je SSS, smjer upravni referent dovoljna za tu vrstu obrta?

Hvala Vam unaprijed! Super ste!!! :palac:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

@daniel_33 :

 

Ukoliko bi Vaš poslodavac bio suglasan, možete slobodno otvoriti prevoditeljski obrt.Svakako tražite pisanu suglasnost,nikad se ne zna...

Ukoliko bi ste radili kao profesor,nema prepreke za otvaranjem navedenog obrta.

 

Obrt za izradu i prodaju suvenira ne spada u vezane niti povlaštene obrte, pa tako nije bitna ni stručna sprema.Dakle,SSS-upravni referent-prolazi.

Ukoliko bi ste se izradom i prodajom suvenira bavili u manjem obimu,možete otvoriti i domaću radinost umjesto obrta.Taj oblik poslovanja uvjetuje limit godišnjeg primitka do 65.000,00 kn,ne ulazi se u sustav PDV-a a doprinosi se plaćaju po izboru:temeljem poslovnih knjiga (ovisno o dohotku) ili paušalno.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

@kika59 :

 

Ne, kika,navedena djelatnost nikako ne može pod proizvodnju suvenira.

To je potpuno drugi razred 20.41.-proizvodnja sapuna i deterdženata,sredstava za čišćenje i poliranje.

Za otvaranje ovakvog proizvodnog obrta nisu Vam potrebni MTU,ali obzirom da radite s organskim aktivnim tvarima,morate kontaktirati Zavod za javno zdravstvo,vršiti biokemijske analize kako elemenata proizvodnje tako i finalnih proizvoda.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama