Jump to content

Građevinska dozvola ne zadovoljava GUP


Tifus

Preporučene objave

Pozdrav,

 

Molim Vas da mi probate pojasnit proceduru.

Moje je pitanje ako ste nakon uvida u građevnu dozvolu zaključili da se ona ne uklapa u Gup, odnosno da je neko izdao građevnu dozvolu a nije smio, koji je postupak, kome se zalit i to.. Znam ako se izgrađeni objekt ne uklapa u dokumentaciju građevne dozvole nadležan je inspektorat, a kako to funkcijonira u ovom slučaju? Radi se o objektu s kojim moj graniči, koji ne zadovoljava prostorni plan, a kojemu je unatoč tome uzdana važeća građevinska dozvola....

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da li ste bili stranka u postupku izdavanja građevinske dozvole i da li ste dobili rješenje kojim se izdaje građevinska dozvola?

 

Ako jeste, možete se na rješenje žaliti iz razloga koje ste naveli u roku koji je naveden u rješenju u pouci opravnom lijeku.

 

Ako ste bili stranka u postupku, ali rješenje niste dobili, zatražite ga pa se žalite.

 

Ako niste uopće bili pozvani da učestvujete u postupku, možete tražiti obnovu postupka, pa iznijeti svoje primjedbe.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na brzom odgovoru!

 

Evo sljedi moje pojašnjenje slučaja.

 

Nisam bio u postupku za izdavanje građevinske dozvole. Naime, u postupku za izdavanje lokacijske dozvole, nakon uložene žalbe koja je uredno (neosnovano) odbijena nisam bio pozvan za sudjelovanje u izdavanju građevinske dozvole. U međuvremenu je izdana građevinska (za koju saznajem nedavno jer sam zatražio uvid) i objekt je izgrađen tako da ne zadovoljava prostorni plan. Ovdje se oćito radi o korumpiranim službenicima ureda za izdavanje građevinske dozvole koji su izdali dozvolu za objekt koji je i što se tiće udaljenosti od susjednih parcela i katnosti (visine) potpuno izvan prostornog plana.

Što se tiće samog objekta poduzeo sam mjere u smislu prijave inspektoratu (možda dođu za godinu, dvije).

Zanima me kako i kome prijaviti, tužiti ured za izdavanje građevinskih dozvola ili osobu koja je izdala takvu građevinsku dozvolu. Kako i kome prijaviti osobu za koju znam da nije pošteno odradila svoj posao. Koje su mi opcije?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Lokacijska dozvola je mogla biti uredno izdana unatoč Vašem protivljenju ako je idejni projekt bio u skladu s urbanističkim uvjetima, općim i detaljnim. To što je nakon toga izdana građevinska dozvola za ono što možda nije isto što je bilo odobreno u lokacijskoj dozvoli je uobičajena smicalica u sprezi "poduzetnici" - činovnici kojom se zaobilazi zakon.

 

Trebali ste podnijeti upravnu tužbu na drugostupanjsko rješenje o lokacijskoj dozvoli.

 

Ako niste bili stranka u postupku izdavanja građevinske dozvole, možete tražiti obnovu postupka, rok je mjesec dana. Zatražite službeno rješenje, pa se žalite, ali nastojte za svaki slučaj da rok ne bude više od mjesec dana od dana kad ste ostvarili uvid u dozvolu, zbog možebitnog odbacivanja.

 

Budući da ste bili poznati iz postupka izdavanja lokacijske dozvole i da ste "pravili probleme", vjerojatno Vas namjerno nisu uključili u postupak izdavanja građevinske dozvole. Bilo bi dobro da tražite uvid u cijeli spis, lako moguće da otkrijete da ste dali "suglasnost" sa krivotvorenim potpisom ili izjavu investitora-"poduzetnika" da mu Vaša adresa nije poznata.

 

Inspektori neće moći ništa poduzeti ako je objekt izgrađen u skladu s važećom građevinskom dozvolom. Međutim, lako moguće da nije - vrlo je često da investitor još malo "doda" na ono što je odobreno dozvolom. To bi bio razlog za izlazak inspekcije, usporedite objekt s dozvolom kakva jest.

 

Ako ste nepoštivanjem urbanističkih uvjeta oštećeni, tj. Vaša parcela je izgubila na vrijednosti ili Vam je umanjena privatnost ili slično, možete tužiti investitora radi odštete. Takve su parnice složene, skupe i dugotrajne (vještačenja i natezanja).

 

Teoretski, za štetu biste mogli tužiti i državu zbog nezakonitog rada njezinih činovnika, te postaviti pitanje kaznene i službeničke odgovornosti nadležnih činovnika. Prije toga morate dokazati da građevinska dozvola doista nije u skladu s GUP, a za to vrijeme će pasti zastara za svaku moguću odgovornost činovnika. Sumnjam da je ikada itko u ovakvoj situaciji uspio nešto naplatiti od države. Ali netko mora biti prvi, pa ako Vam se da gubiti godine, novce i živce .... :-)

 

Ako sumnjate na korupciju, možete također podnijeti kaznenu prijavu. Ali, ako u Hrvatskoj nešto izgleda kao korupcijska patka, hoda kao patka i glasa se kao patka - to još nije patka. Hrvatska korupcijska patka je patka ako je ulovljena u trenutku kad se izlegla iz korupcijskog pačjeg jajeta, pod uvjetom da se dokaže da su otac i majka također bili patke, i to na gore navedeni način :-D

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Moj problem je što je susjed započeo gradnju odmah nakon dobivanja uporabne dozvole (objekt je pri kraju), u međuvremenu dobiva građevnu dozvolu za koju ja ne znam. Meni je i bez uvida u građevinsku dozvolu sasvim jasno da se ne objekt ne ukapa te automatski zovem inspekciju pretpostavljajući da nema ni građevinsku.

 

E sad... Jeli onda po Vama moguće zatražit službeno rješenje, pa podnijeti zahtjev za obnovu postupka, pošto je ta građevinska dozvola sigurno starija od 30 dana. Ja još nisam dobio uvid u građevinsku (kao moram pričekat 15ak dana da nađu u arhivi). Naime počinje li odbrojavanje 30 dana, nakon mog uvida ili mi je već kasno za takvo nešto?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Mjesec dana za zahtjev za obnovu postupka se računa od dana kad ste je službeno primili, nije važno kad je izdana. To zato što Vam nije bilo omogućeno da sudjelujete u postupku.

 

Zašto im treba 15 dana da nađu u arhivi dozvolu koja je očigledno nedavno izdana - to je sumnjivo, tu očito nešto nije u redu.

 

Ako ju još niste dobili na uvid, zatražite da Vam daju službeni primjerak kad budete pozvani.

 

Uz građevinsku dozvolu se ne dostavlja glavni projekt, ali imate pravo uvida u taj projekt u uredu. Pažljivo ga proučite da vidite da li izvedeni objekt odstupa od građevinske dozvole, što je vrlo vjerojatno, a to je za inspektore.

 

Budući da im treba 15 dana da sve pripreme, provjerite da li su Vam sve pokazali, ili je nešto "slučajno" nestalo, recimo pozivi za susjede.

 

To što je objekt pri kraju ne znači da se građevinska dozvola mora izdati i u obnovljenom postupku. Ako se desi da se ne izda zbog toga što stvarno ne odgovara urbanističkim uvjetima i/ili lokacijskoj dozvoli, objekt postaje bespravan. To za investitora nije ugodno i ako mu ne odrede rušenje, ne može se upisati u zemljišne knjige itd.

 

No, realno, teško da ćete uspjeti da se objekt ukloni. Trebali biste razmisliti o nekakvoj nagodbi s investitorom, a ovi postupci bi ga samo trebali "motivirati" na to.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

zanima me da li nakon što smo dobili obavijest od urbanizma da je projekt ok, susjedi uredno pozvani da se izjasne,proslijeđeno na hrv.vode da se obračunaju one naknade, poslano u općinu da se obračunaju naknade....i onda dođe dopis s općine da ako im ne ustupimo da kroz parcelu prolazi cesta neće nam dati građevisku suglasnost. mislim, to tak može????napominjem da je u pitanju privatni interes načelnice općine koja to želi umotati u neke više interese a to su samo njeni interesi. već smo platili vodni doprinos od 22.000 kn a gradilište se nalazi u zoni gup-a. pomooć!!!može to tak????ja sam već luda od njnih ucjena.napominjem da se ne nudi nikakva naknada za to zemljište.dakle može li ona to stopirati u ovoj fazi!?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kao što vidite, može.

 

Ako urbanističkim planom ili detaljnim planom ako postoji nije predviđena cesta, onda uskraćivanje te suglasnosti ne bi smjelo utjecati na izdavanje dozvola budući da je neosnovano, ali može dosta usporiti.

 

Dakle, prvo provjeriti urbanističke planove, iako pretpostavljam da su urbanisti to već trebali obaviti kad su Vam odorili projekt.

 

No, ne shvaćam baš točno jeste li već ishodili lokacijsku dozvolu ili ne, o kakvoj se točno suglasnosti radi?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ako su Vam tako kazali, onda će Vam dozvolu vjerojatno i izdati.

 

Međutim, oni koji imaju status stranke u postupku se na rješenje kojim se odobrava dozvola mogu žaliti, i tako odlagati pravomoćnost dozvole i mogućnost ishođenja građevne dozvole.

 

Malo je čudno da je dopis upućen Vama, budući da se suglasnost odnosno nesuglasnost trebaju izraziti tijelu nadležnom za izdavanje dozvole.

 

Najbolje da još jednom raspravite to s urbanistima da vidite hoće li oni takav stav općine uzeti u obzir, i jesu li uopće dobili kakav dopis od općine. Naime, ako nisu to uzeli u obzir onda nisu ni mogli biti tako sigurni da Vam mogu izdati dozvolu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

dopis je upućen nama običnom poštom s namjerom ucjene za ranije spomenuti pu. ponavljam da ispunjasvamo građ.uvjete iz općinskih propisa o građenju, te da se nalazimo u građ.zoni. jedino od svega mi je žao da u našem malom mjestu stvarno čovjek ne može neke stvari prijaviti uskoku.mislim ovo kaj nam se događa je čista ucjena.no ako potraje još mjesec dana, koji je nekakav normalan, valjda i zakonski rok , budemo to ipak predali nekim drugim službama.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici

    No members to show



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija