Jump to content

zakonski zastupnik djeteta


lipanj

Preporučene objave

Roditelji djeteta su zakonski zastupnici djeteta.Za to nije potrebno nigdje tražiti potvrdu ili nešto slično

 

Ako su roditelji razvedeni ili nikada nisu živjeli u bračnoj zajednici onda je zakonski zastupnik onaj roditelj kojemu je dijete povjereno pravomoćnom sudskom odlukom na čuvanje i odgoj,odnosno roditelj s kojim dijete živi...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 10 godina kasnije...

Podižem temu.

Bivši suprug i ja sporazumno smo se razveli, dijete živi samnom a u sporazumu o zajedničkoj roditeljskoj skrbi koji prileži rješenju o razvodu ne spominje se izrijekom tko je zakonski zastupnik djeteta - samo to da dijete živi samnom. 

Problem nastaje kod vađenja dokumenata za dijete, za sve trebamo doći zajedno ili oboje sudjelovati u ishođenju, što je u našem slučaju vrlo teško jer otac nije dostupan, iznimno rijetko komuniciramo i nije moguće osloniti se na njegovo sudjelovanje u takvim postupcima. 

Što mogu učiniti i kako? Ako ga uspijem pronaći da mi da izjavu pred javnim bilježnikom, mogu li dobiti neku vrstu dopuštenja da samo ja zastupam dijete pred zakonom ili? 

 

Hvala unaprijed. 

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovana odgovaram Vam kako slijedi:

- Ako roditelji djeteta zajednički ostvaruju roditeljsku skrb, zahtjev za izdavanje osobne iskaznice podnose osobno oba roditelja,

- Zahtjev za izdavanje osobne iskaznice djetetu može podnijeti jedan od roditelja, uz izjavu da će drugi roditelj osobnu iskaznicu osobno preuzeti, no ako je drugi roditelj spriječen osobno preuzeti osobnu iskaznicu, osobnu iskaznicu može preuzeti roditelj koji je podnio zahtjev uz pisanu suglasnost drugog roditelja s potpisom ovjerenim kod javnog bilježnika ili drugog nadležnog tijela

Što se tiče zastupanja djeteta, ako se niste drugačije dogovorili, sukladno Obiteljskom zakonu, zastupa ga roditelj s kojim dijete živi, u konkretnom slučaju, Vi ste zakonski zastupnik ako se niste drugačije dogovorili i taj dogovor stavili u Plan o zajedničkoj roditeljskoj skrbi..

Inače se to odnosi i na izdavanje svih ostalih osobnih dokumenata za dijete kada su roditelji rastavljeni, a imaju zajedničko skrbništvo....

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hmmm hvala na iscrpnom odgovoru, ali nisam sigurna da sam dobro shvatila...budući da se u našem planu nigdje ne spominje "zakonski zastupnik" , znači to sam ja automatski budući da dijete živi sa mnom? 

Ta ovjerena pisana suglasnost vrijedi jednokratno ili ju je moguće sastaviti "trajno" pa imati kod sebe u svakoj prilici kad se ishode osobni dokumenti i sl?

Hvala unaprijed

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prije 5 minuta, malerica je napisao:

Hmmm hvala na iscrpnom odgovoru, ali nisam sigurna da sam dobro shvatila...budući da se u našem planu nigdje ne spominje "zakonski zastupnik" , znači to sam ja automatski budući da dijete živi sa mnom?

Poštovana, dakle roditelj s kojim dijete živi, kojem je na bilo koji način dodjeljeno na daljnji odgoj i skrb, je i zakonski zastupnik djeteta ako nije uređeno na drugi način, tj. sporazumno, dok se drugom roditelju, po čl. 310. obiteljskog zakona, određuje plaćanje uzdržavanja i način odvijanja kontakata sa djetetom, to svaki Plan o zajedničkoj skrbi nad djetetom mora sadržavati da bi bio pravnovaljan...

Pa to se i logički može zaključiti, kako bi roditelj kojem je određeno plaćanje uzdržavanna, a koje je djetetovo pravo, u slučaju da ne ispunjava tu obvezu, zastupajući dijete, mogao sam sebe ovtšiti ili podnijeti kaznenu prijavu sam protiv sebe u ime djeteta?

Dakle, djetetu je automatski zakonski zastupnik roditelj s kojim dijete živi ako drugačije nije dogovoreno i na drugi način, sporazumom, regulirano..

Prije 18 minuta, malerica je napisao:

..Ta ovjerena pisana suglasnost vrijedi jednokratno ili ju je moguće sastaviti "trajno" pa imati kod sebe u svakoj prilici..

Za svaku ispravu zasebno, jer se ne koristi u istim institucijama, a može doći i do neke vrste zlouporabe..

Vi možete probati to učiniti, kako navodite, "trajno", no pitanje je kako će, i da li će uopće, to pojedina institucija prihvatiti,...

To ste mogli definirati i u samom Planu o zajedničkoj roditeljskoj skrbi,  no opet je upitno da li bi sud to prihvatio i takav plan odobrio..

Dakle, za svaku ispravu zasebno kako bi se vidjelo da se odnosi baš na tu ispravu i kako nebi moglo doći do možebitne zlouporabe..

Neznam koliko sam Vam uspio pojasniti, ako Vam nešto nije jasno javite se pa ćemo probati dodatno pojasniti..

Sretno Vam..!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija