Jump to content

vrijeme sklapanja braka pri nasljeđivanju


anonimno

Preporučene objave

Molim za pomoć.

Nasljednik sam imovine pokojnog oca kao dijete iz prvog braka. Otac je pismom ostavio pola imovine sadašnoj supruzi, o ostalu imovinu podijelio na jednake dijelove meni i dvojici moje polubraće iz novog braka. Oporuka-pismo ne vrijedi, a da vrijedi, koliko sam shvatio, njome je osiguran moj nužni dio. Problem je u tome što je imovina koja se treba podijeliti moja djedovina, tj. moj otac nije ništa stekao u novom braku, već je znatnu imovinu nasljedio od mog djeda. I sad je pitanje pošto je on u trenutku nasljeđivanja djedove imovine bio u braku s novom ženom, da li ona ima pravo na pola imovine ili samo četvrtinu? Ona tvrdi da je to njihova bračna stečevina, a ja da je to naslijeđena imovina koja nije steknuta zajedničkim radom, makar je stečena u vrijeme braka. Htjeli bi postići dogovor prije odlaska kod javnog bilježnika, tek je pokrenut postupak popisivanja imovine.

Hvala.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pitanje bracne stecevine je u ovom slucaju irelevantno jer se ne radi o brakorazvodnom postupku, vec ostavinskom postupku.

 

Ukoliko vas otac nije oporucno raspolagao imovinom za zivota, kada je to imao priliku uciniti na nacin koji on izabere, imovina ce se rasporediti sukladno odredbama Zakona o nasljedjivanju.

 

Osim toga, kako znate da oporuka nije valjana?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Aha. Sad sam shvatila na sto gospodja cilja. Ako ste tocno naveli da je nekretnina stecena nasljedjivanjem od vaseg djeda onada je ona vlastita imovina vaseg pok oca i nije predstavljala bracnu stecevinu iz razloga sto nije stecena radom za vrijeme trajanja bracne zajednice. Gospodja zapravo zeli prikazati da (zakonskom presumpcijom o vlasnistvu bracnik drugova nad bracnom imovinom u jednakim dijelovima) ima pravo na pola imovine i prije ostavine, sto ovdje ocito nije slucaj.

 

Gospodja i sva djeca vaseg oca, kao nasljednici prvog nasljednog reda, dijele imovinu na jednake dijelove, dakle svaki po 1/4.

 

I. NASLJEDNI REDOVI

1. Prvi nasljedni red

Ostaviteljevi potomci i bračni drug

 

Članak 9.

(1) Ostavitelja nasljeđuju prije svih njegova djeca i njegov bračni drug.

(2) Osobe iz stavka 1. ovoga članka nasljeđuju na jednake dijelove.

 

Inace, valjanost odnosno nevaljanost oporuke mora se utvrditi sudskim putem. Gospodja bi mogla traziti da se oporuka proglasi jer bi joj njezina eventualna valjanost donijela veci dio nego sto bi joj pripao ako se imovina podjieli medju nasljednicima tememljem zakona, a ne ove oporuke,

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pojasnit ću: moj suprug ima djecu iz prvog braka, ja sam mu druga supruga i nemamo zajedničke djece. Stan u kojem živimo naslijedio je od svoje majke nakon njene smrti. U to vrijeme već je bio samnom u braku. Zanima me ukoliko ne ostavi oporuku, tko naslijeđuje stan, imaju li samo djeca pravo na njega ili imam i ja i u kojem udjelu?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija