Jump to content

limitator struje


ale90

Preporučene objave

Ako kupac troši električnu energiju preko mjerila i ostale mjerne opreme koja nije plombirana ili je plomba vidno oštećena i nema više svoju funkciju, naknada za neovlašteno korištenje električne energije utvrđuje se jednokratno, i to množenjem priključne snage, vremena od 720 sati i viših dnevnih tarifnih stavki za odgovarajuću kategoriju potrošnje prema važećem tarifnom sustavu.

 

Kupcu na niskom naponu kategorije kućanstvo ili poduzetništvo, kod kojih se snaga ne mjeri i ne obračunava, a koji je utjecao na ograničavalo strujnog opterećenja ili glavne osigurače priključka omogućujući korištenje snage veće od priključne snage, određuje se snaga prekoračenja koja se dobije temeljem nazivne struje zatečenih osigurača ili trajno dopuštene struje vodiča za priključak i nazivnog napona mreže, umanjeno za priključnu snagu.

 

Iznos naknade za prekoračenje snage utvrđuje se na način da se izračunata snaga prekoračenja množi s iznosom jedinične cijene za priključnu snagu prema odredbama pravilnika o naknadi za priključenje na elektroenergetsku mrežu. Plaćanjem naknade ne stječe se pravo na povećanu priključnu snagu.

 

Dok se ne podmire ta potraživanja biti ćete isključeni iz elektroenergetske mreže.

 

Razmislite da li želite to učiniti jer Vas uvjek može netko anonimno prijaviti i za to dobiti naknadu u postotku od Vama naplaćenih potraživanja.

 

 

:ideja:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

limitatore su postavljali na zahtjev potrošača dok je bio drugi sistem naplate struje.plačo se utrošak struje i snaga.

HEP nije vračo potrošačima za razliku u snazi.zašto bi sad naplačivao snagu ako potrošnja ide mimo limitatora jer on nije mjerni uređaj.

 

limitator je blombiran i postavljen od strane HEP-a i od njh tražiti i njegovo uklanjanje.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pretpostavljam da je to Vaše razmišljanje a ne saznanje.

Istina je da su se ograničavala strujnog opterećenja (limitatori) ugrađivali na zahtjev kupaca kada je to zakonom bilo povoljnije po kupca. Oni koji su to učinili plaćali su manju snagu, a oni koji nisu sada ostvaruju svoje pravo u najčešće maksimalnoj snazi ovisno o vrsti priključka.

 

Ograničavalo strujnog opterećenja nije mjerni uređaj ali je mjerna oprema na obračunskom mjernom mjestu blombiran od strane HEP-a ali ne nužno i postavljen od strane HEP-a, i može se tražiti njegovo "uklanjanje" samo kad je u pitanju zamjena radi kvara ili promjene snage koju će se platiti po tarifi (u Zagrebu će svaki dodatni kilovat plaćati 2.070 kuna, a u ostatku Hrvatske 1.500 kuna).

 

Prema Općim uvjetima za opskrbu električnom energijom i Mrežnim pravilima ne znači da će odmah svi morati imati ugrađen limitator, već bi proces ugradnje mogao potrajati dulje vrijeme. Opremanje obračunskih mjernih mjesta kupaca električne energije prema tehničkim zahtjevima iz mrežnih pravila elektroenergetskog sustava operator prijenosnog sustava ili operator distribucijskog sustava dužan je izvršiti u roku od pet godina od dana stupanja na snagu Općih uvjeta.

 

U Hrvatskoj ima oko 200.000 ugrađenih limitatora, a unatrag šest godina moraju ga ugrađivati sva nova kućanstva koja dobivaju priključak na struju.

 

:ideja:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija