Jump to content

visina alimentacije-moguća izmjena iznosa?


cellina

Preporučene objave

Dobar dan!

 

Razvedena sam nekih 6 godina, sporazumno smo se razveli, nisam htjela da se djeca povlače po sudu. Djeca žive sa mnom. Tada je dogovorena alimentacija za oboje djece 1.000,- Kuna. Otac djece nikada nije stalno zaposlen, nema odgovornosti. Tih 1.000,- Kuna uglavnom i dobijem, međutim, starije dijete mi je sada na fakultetu i to mi nije dovoljno (samo najam stana djetetu placam 900,- Kuna! a gdje je sve ostalo...!). Od početka se sama skrbim za djecu, otac se puno i ne trudi, da tih 1.000,- Kuna (nakon bezbroj mojih poziva i zapitkivanja!, kao da tražim milijune od njega za sebe!). Doduše, nazove ih na telefon, no jako malo ih viđa. Da li ja putem suda, ili kako već, imam pravo tražiti veću alimentaciju? 1 dijete je prva godina fakulteta, 2. ide u 7. razred. Da li su kod takvih odluka bitna i moja primanja? Da li je bitno da je jedno dijete punoljetno? Da li i otac mora plačati dio obrazovanja na fakultetu? Da li je on zakonski to dužan iako je dijete punoljetno?

Zna li netko od Vas koliki bi iznos on otprilike trebao plačati prema mojoj navedenoj situaciji? Pošto on ne radi, kako se naplatiti???

Molim vas za savjet! Kome da se obratim? Hvala i pozdrav!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Možete tražiti povećanje iznosa uzdržavanja.

Za punoljetno djete koje se nalazi na redovnom školovanju moguće je sklopiti nagadbu pred CZSS o novoj visini iznosa uzdržavanja,koja je postaje tada ovršna isprava.Ukoliko to nije moguće punoljetno dijete samo mora podići tužbu pred sudom i tražiti da isti utvrdi novčano uzdržavanje prema njegovim potrebama i prema mogućnostima davatelja uzdržavanja.Punoljetno dijete ima pravo na uzdržavanje dok se redovito školuje i još godinu dana nakon završeteka školovanja ako se ne može zaposliti.

 

Članak 230.Obiteljskog zakona

(1) Centar za socijalnu skrb nastojat će da se roditelji međusobno ili da se oni i dijete koje se redovito školuje nakon punoljetnosti nagode o visini, odnosno povećanju doprinosa za uzdržavanje djeteta uvijek kad je to moguće, vodeći računa o dobrobiti djeteta.

(2) Nagodba sklopljena u centru za socijalnu skrb je ovršna isprava.

Za maloljetno dijete kojem ste zakonski zastupnik potrebno je podići tužbu za promjenu iznosa uzdržavanja,te zatražiti da sud odredi novi iznos prema potrebama djeteta i prema mogućnostima davatelja uzdržavanja,drugog roditelja.

Članak 231.

(1) U parnici o uzdržavanju sud će utvrditi ukupan iznos sredstava potrebnih za uzdržavanje.

(2) Pri ocjenjivanju potreba uzdržavane osobe sud će uzeti u obzir njezine prihode, imovinsko stanje, sposobnost za rad, mogućnost zaposlenja, zdravstveno stanje te druge okolnosti o kojima ovisi odluka o uzdržavanju.

(3) Pri ocjenjivanju mogućnosti osobe koja je dužna uzdržavati uzet će se u obzir njeno imovinsko stanje, sva njezina primanja i stvarne mogućnosti stjecanja povećane zarade, njezine vlastite potrebe i druge zakonske obveze uzdržavanja.

(4) Ako ocijeni da je to potrebno, sud će od osobe koja je dužna uzdržavati zatražiti da dade prokazni popis imovine uz odgovarajuću primjenu odredaba Ovršnog zakona.

(5) Ako ocijeni da je to potrebno, sud može od Ministarstva financija – Porezne uprave, Ministarstva unutarnjih poslova, Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, Financijske agencije i drugih osoba zatražiti podatke s kojima raspolažu uz odgovarajuću primjenu odredaba Ovršnog zakona.

 

Za drugo dijete,koje ide u 7.razred Obiteljski zakon u čl.232 ObZ-a propisuje minimalni iznos uzdržavanja koji je dužan plaćati roditelj s kojim djete nakon razvoda ne živi.

Potrebno je podići tužbu za promjenu iznosa uzdržavanja (povećanje) pred nadležnim sudom i zatražiti da se odredi novi iznos.

 

Članak 232.st.4.

(4) Ministarstvo nadležno za poslove socijalne skrbi odredit će jednom godišnje, a najkasnije do 1. travnja tekuće godine objaviti minimalne novčane iznose potrebne za mjesečno uzdržavanje djeteta, koje je dužan platiti roditelj koji ne živi s djetetom. Minimalni iznos određuje se u postotku od prosječne mjesečne isplaćene neto plaće po zaposlenome u pravnim osobama Republike Hrvatske za proteklu godinu, i to:

– za dijete do 6 godina 17% prosječne plaće,( 822,97 kuna)

– za dijete od 7 do 12 godina 20% prosječne plaće,( 968,20 kuna)

– za dijete od 13 do 18 godina 22% prosječne plaće. (1.065,02 kuna)

 

Primanja roditelja s kojim dijete živi se također uzimaju u obzir jer je i taj roditelj dužan doprinositi uzdržavanju djeteta prema ukupno utvrđenim potrebama koje određuje sud.

Ukoliko roditelj nema primanja i ne doprinosi uzdržavanju djeteta prema pravomoćnoj sudskoj odluci moguće je tražiti ovrhu na njegovu ostalu imovinu ukoliko je ima.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija