Jump to content

predbiljezba po ugovoru o dozivotnom uzdrzavanju


Celeste

Preporučene objave

 

sto mislite da li je moguce u zemljisnoj knjizi na temelju navedenog ugovora staviti predbiljezbu prava vlasnistva, smatrajuci da se u biti radi o orocenom pristanku na uknjizbu (čl. 56. st. 2. ZZK), koja bi se opravdavala podnosenjem smrtnog lista? posebno ako su stranke takvu predbiljezbu ugovorile i postoji izricita clausula intabulandi primatelja uzdrzavanja za predbiljezbu.

inace je moguca zabiljezba takvog ugovora ali jasno da bi predbiljezba u vecoj mjeri stitila prava davatelja uzdrzavanja

 

btw, stavila sam isti post i na nasljedno jer je povezano s tim, molim moderatore da se ne srde :-)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

paaaaa npr. pravo na uvjetno raspolaganje nekretninom ???? u tome i je fora s predbiljezbom da ako se naknadno opravda (a opravdati ce se jer ce primatelj svakako umrijeti jednog dana-dakle to je vise kao vrsta roka, a ne pravi uvjet) raspolozbe postaju konacne... a zabiljezba samo cini vidljivim da taj ugovor postoji, pa ako se on prekrsi ostaje samo naknada stete, dakle ta zabiljezba nema neki konkretni ucinak na vlasnistvo...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

A sto ako se ugovor raskine prije smrti primatelja uzdrzavanja zbog toga sto se npr. davatelj uzdravanja na pridrzava odredbi ugovora? Sto onda s predbiljezbom???

Zabiljezba bas ima konkretni ucinak jer stiti primatelja Osim toga konkretnih ucinaka na vlasnistvo do trenutka smrti primatelja niti ne smije biti. To je i bit ovog ugovora a ako im to ne odgovara, uvijek im ostaje Ugovor o dosmrtnom uzdrzavanju (ako zele "utjecati" na vlasnistvo).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

okej, ali ako stranke bas to zele i traze, a logicki bi se dalo podvesti (po meni) pod uvjetno/oroceno davanje privole na uknjizbu? ovo je naravno ipak UVJETNO raspolaganje, pa ako se ugovor npr. raskine zbog neizvrsavanja, moze se izbrisati predbiljezba ili ne opravdati, i uvjetna raspolaganja se brisu...

mislim da bi bilo dobro postovati izricitu volju stranaka, jer ja u zzk ne vidim konkretnu zapreku tome?

mislim, jasni su mi vasi argumenti, ali to je stvar ugovora, ne?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zabilježba nije stvar ugovora već stvar prvenstvenog reda u zemljišnim knjigama.

Npr.primatelj uzdržavanja može nakon zaključenja ugovora o doživotnom uzdržavanju zaključiti s nekim trećim ugovor o prodaji ako se kupac uknjiži prije davatelja uzdržavanja evo spora o izvanknjižnom vlasništvu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

prijedlog za upis koji bi imao znečenje predbilježbe, naravno, možete staviti. tome će prijedlogu biti udovoljeno ako bude udovoljeno materijalnopravnim i postupovnopravnim pretpostavkama koje ZZK pretpostavlja takovome zemljišnoknjižnom upisu. u pogledu materijalnopravnih pretpostavki koje se odnose na ispravu temeljem koje predlažete narečeni upis, ZZK propisuje postojanje samo "općih pretpostavki za upis". "dodatne petpostavke za uknjižbu", pa tako ni bilo kakva izjava nositelja odnosnog knjižnog prava, u smislu "clausulae intabulandi", su u pogledu zemljišnoknjižnog upisa predbilježbe pravno beznačajne. dakle, knjižni prednik na predbilježbu ni ne treba pristati. prema tome, vi bi temeljem vašeg Ugovora o doživotnom uzdržavanju (sada ZOO a ne više ZN) mogli sa uspjehom zatražiti upis predbilježbe odgovarajućeg knjižnog prava na vaše ime.

 

međutim, sa vašom se predbilježbom nikako ne bi moglo čekati do ispunjenja ili neispunjenja roka ili uvjeta kojeg ste opisali, a koji bi se sadržajno poklapao sa smrću prinatelja uzdržavanja. naime, rješenjem kojim dopušta zemljišnoknjižni upis predbilježbe, zemljišnoknjižni sud određuje i "rok za opravdanje predbilježbe". Predbilježba se opravdava: 1. ispravom prikladnom za uknjižbu; 2. potvrdom o ovršnosti odluke; 3. pravomoćnom presudom o opravdanju predbilježbe; 4. ispravom kojom se dokazuje da je ostvaren uvjet/istekao rok. Prema tome, ukoliko zemljišnoknjižni sud u vašu korist dopusti upis koji bi imao značenje predbilježbe, tada ćete biti obvezna u datom roku odnosnu predbilježbu i opravdati na jedan od predviđenih načina. taj se rok nikako neće poklapati sa vašim pretpostavljenim rokom/uvjetom tj. sa časom smrti primatelja uzdržavanja (ili bolje reći vrlo je vrlo malo vjerojatno da će vam se taj sudski rok i vaš pretpostavljeni rok poklopiti). dakle, vi ćete u dodijeljenom vam sudskom roku biti obvezna dostaviti odgovarajuću ispravu kojom opravdavate predbilježbu ili u zakonskom roku od 15 dana podnjeti tužbu radi opravdanja predbilježbe (čl. 62, st 1. ZZK)

 

izostane li opravdanje predbilježbe u određenom sudskom roku, osoba protiv koje je predbilježba bila dopuštena može zahtijevati njezino brisanje (čl. 63, st. 1. , čl. 64. ZZK)

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

oprostite, a gdje to tocno pise da zemljisnoknjizni sud odredjuje rok za opravdanje?

koliko ja vidim u zakonu stoji da predbilježba djeluje dok nebude opravdana ili izbrisana. ovaj rok od 15 dana mislim da se odnosi samo na to ako je potrebno podici tuzbu radi necega, a to nemora uvjek biti slucaj. i onda sud pazi dali je taj rok postovan, i eventualno ga moze produziti. smrtovnica bi po meni bila dovoljna javna isprava koja dokazuje da je uvjet/rok nastupio.

ovo sve ostalo sta ste napisali nije nista sporno, samo dajte napisite taj članak u kojem stoji da sud određuje rok. ako grijesim, pardoniram se unaprijed

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

može malo pažljivije čl. 63, st. 2. ZZK:

 

Zemljišnoknjižni sud će odbiti prijedlog za brisanje predbilježbe, ako je iz spisa vidljivo da je tužba za opravdanje na vrijeme podnesena ili da rok za opravdanje još teče. Inače će u kratkom roku održati ročište na kojem će osoba u čiju je korist predbilježba dopuštena morati dokazati da rok za opravdanje još teče ili da je podnijela tužbu na vrijeme. U protivnom dopustit će se brisanje predbilježbe.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija