Jump to content

Oslobađanje poreza na promet nekretnina pri kupnji veće nekretnine


2dd

Preporučene objave

Poštovani,

prije 4 godine supruga i ja kupili smo nekretninu od 25m2 i i iskoristili pravo na oslobađanje plaćanja poreza na promet nekretnina pri kupnji toga stana.

U protekle četri godine obitelj se sa 2 člana proširila na 4 (dobili smo dvoje djece) i površina trenutne nekretnine nam je nedovoljna za život.

Kako smo u procesu realizacije kupnje veće nekretnine (96m2) zanime me da li, budući da kao četveročlana obitelj imamo pravo na oslobađanje od poreza pri kupnji nekretnine do 90%, plaćamo 5% poreza na razliku u površini nekretnine ili se tu ubraja i onih 25m2 na koje smo već pravo koristili?

Pitao bih Vas još i da li je u tom slučaju potrebno prodati tu nekretninu od 25m2 ili je mogu zadržati. Da li si time gubim i pravo na oslobađanje od plaćanja 5% poreza pri kupnji te veće nekretnine.

 

Zahvaljujem Vam na odgovoru.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ako je stan bio zajedničko vlasništvo zajedničo je bila i porezno oslobođenje (12,5m2+12,5m2)koristili ste poreznu olakšicu za prvu nekretnino a ovo što sad nabavljate je druga nekretnina.

ako prvu nekretninu za koju ste koristili poreznu olakšicu prodate prije istjeka od pet godina plačate porez kojeg ste bili oslobođeni.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija