Jump to content

Odgađanje izvršenja rješenja prema članku 17.zakona o upravnim sporovima_da li se izdaje rješenje


zoicks

Preporučene objave

Nakon pokretanja upravnog spora odnosno podnošenja tužbe pri Upravnom sudu rh protiv drugostupanjskog Rješenja a vezano za Rješenje Ureda državne uprave, od istog Ureda sam zahtjevom zatražio odgađanje pravnog učinka rješenja odnosno izvršenja Rješenja do konačne sudske odluke, prema članku 17. stavak 2. zakona o upravnim sporovima iz razloga što bi izvršenje nanijelo (i nanosi) tužitelju (meni) štetu koja bi se teško mogla popraviti.

Konkretno se radi o Rješenju Sanitarne inspektorice koja je u prvostupanjskom postupku zaista zabrljala stvar, neprovođenjem potrebnih vještačenja definiranim pravilnikom, totalnom improvizacijom ZUP-a itd. a nekakvo rješenje je na kraju donešeno i progurano kroz drugostupanjski postupak – uz nekakve interne zapisnike i izostavljanjem bilo kakvih obrazloženja.

U zahtjevu za odgađanjem izvršenja Rješenja prema članku 17. stavak 2. ZUS-a sam učinio vjerovatnim i obrazložio da mi zbog izvršenja rješenja nastaje nepopravljiva šteta.

Inače nisam niti pretjerano očekivao da bi Ured napravio odgodu svojeg rješenja već sam zahtjev podnio i iz razloga što sam konačno želio vidjeti obrazloženje kako je rješenje donijeto a i provedivo (a da ne nastaje nepopravljiva šteta).

Međutim iznenadilo me je rješenje koje je napravila Sanitarna inspektorica: zahtjev za odgađanje izvršenja rješenja prema članku 17. stavak 2. zus-a urudžbiran je kao neupravni akt i šalje mi obični dopis od jedne rečenice u kojem me obavještava da: „pokrenuti upravni spor pri Upravnom sudu ne podrazumijeva uspostavljanje odgode koju vi tražite“.

Jednostavno ne razumijem – da li me obavještava da nisam uopće ni mogao podnijeti zahtjev za odgađanje!? Prema načinu rada Sanitarne inspektorice koji vrlo dobro znam iz prethodnog razdoblja jasno mi je da ustvari nema suvislo obrazloženje kako je donijela rješenje koje nepobitno izaziva nepopravljivu štetu – to sam isprobavao žalbama, nuđenjem plaćanja svih vještačenja itd. ali odgovor je uvijek bio sadržan u jednoj rečenici.

 

Pitanje: da li je rješavanje zahtjeva za odgađanje izvršenja rješenja prema članku 17. članak 2 ZUS-a upravni postupak tj. da li se donosi Rješenje?

Rješenje bi po ZUP-u imalo svoju formu, zakonska osnova bi se morala navesti, obrazloženje mojih navoda itd....to sam očekivao.

Pretraživanjem po internetu sam našao nekoliko takvih Rješenja tj. to je bilo upravni postupak...samo neznam da li je to zakonski definirano.

 

Uvidom u Zakone o upravnim sporovima BiH i Republike Hrvatske uočio sam razliku glede ovog pitanja:

ZUS BiH: članak 18. stavak 2. ( isti članak kao članak 17. ZUS-a RH):

Po zahtjevu tužioca, nadležna institucija za provođenje izvršenja pobijanog konačnog upravnog akta, odgodit će izvršenje do konačne sudske odluke, ako bi izvršenje nanijelo tužiocu štetu koja bi se teško mogla popraviti, a odgađanje nije protivno javnom interesu niti bi se njime nanijela veća nenadoknadiva šteta protivnoj stranci. Uz zahtjev za odgađanje mora se priložiti dokaz o podnesenoj tužbi. Po svakom zahtjevu nadležna institucija mora donijeti rješenje najkasnije u roku od tri dana od prijema zahtjeva za odgodu izvršenja.

 

ZUS - Hrvatska

Na zahtjev tužitelja, organ čiji se akt izvršava, odnosno organ koji je nadležan za izvršenje, ako je u pitanju akt organizacije koja nije ovlaštena na izvršenje, odgodit će pravne učinke rješenja odnosno izvršenja rješenja do konačne sudske odluke ako bi izvršenje nanijelo tužitelju štetu koja bi se teško mogla popraviti, ako zakonom nije propisano da žalba ne odgađa izvršenje rješenja ili odgoda nije protivna javnom interesu, niti bi se odgađanjem nanijela veća nenadoknadiva šteta protivnoj stranci.

 

Molio bih pomoć oko ovog pitanja a i također je poželjna preporuka dobrog odvjetnika.

Hvala...... :kavica:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija