Jump to content

Rad za opće dobro- zamjena za kaznu 500kn


aleksa

Preporučene objave

Pozdrav!

Molim za pomoć upućenije.

18.02.2008. u 16.20h razgovarao sam mobitelom upotrebom ruke za vrijeme vožnje autom u Varždinu. Nisam platio jer nemam nikad 500kn sa sobom, niti sam se smatrao krivim, ali o tome kasnije.

Dobio sam kaznu, javio se kod svog suca za prekršaje u ZG i ovjasnio da sam razgovarao kratko upotrebom ruke, odnosno završio razgovor započet bluetooth slušalicom. Bio sam pokazao policajcu bluetooth slušalicu kojoj se ispraznila baterija.Ponudio sam mu da pokažem last call duration ali ga nije interesiralo. A bio je 44 sekunde. Tražio sam ga i pismenu opomenu ili usmenu, no ništa. Pa sam probao sa srceparajućom spikom, doduše istinitom. Tati je taj dan bio rođendan, a ja baš idem sa faksa gdje sam položio težak i važan ispit. Zvao sam doma da čestitam roćkas i pohvalim se ispitom. U index-u se vidi da sam dao ispit, tatin rođendan može ako baš želi provjeriti....doduše policajac je bio ljubazan (baš kao i ja), ali na moju žalost jako strog...činjenica je da sam bar 5-10sekundi razgovaro upotrebom ruke...moja izjava službeno ide u VŽ, sudac u Varaždinu odbija moj prigovor, policajac se vrlo dobro sjeća da je razgovor trajao duže, a ja očito želim izbjeći odgovornost. dakle kazna 500 kn, ako ne platim ide naplata prislino, u poreznu. ako se niti to ne ostvati u roku godinu dana, kazna se mijenja zatvorom od 3 dana ili radom za opće dobro. tako stoji u presudi.

ja sam poslao pristanak da sam voljan da mi se kazna zamijeni radom za opće dobro no neki dan me zovu doma, na kućni tel iz suda u VŽ, da je to nemoguće od 1.1.08. i da se dogovorim o načinu naplate.

pa šta sada? da ne platim kaznu i čekam zatvor koji će mi možda zamijeniti radom za opće dobro?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Moguće je, moguće, ali je pitanje volje koju više nemaju.

 

Prije se "automatski" mijenjala kazna do 500 kuna za rad za opće dobro, dok se danas to radi isključivo temeljem "dobre volje" suda.

 

Vi možete ustrajati da Vam se kazna zamjeni radom za opće dobro,ali je njhivoa stvar da li će Vam udovoljiti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 mjeseci kasnije...

i mene ovo zanima....

 

danas sam "zaradio" kaznu od 500 kuna zbog pojasa...rok žalbe mi je 8 dana...kako sam stvarno u gabuli s novcima...izbjegao bih ovo plaćanje,ako je ikako moguće

 

jeli i dalje moguće ovo zamjeniti za dobrotvorni rad?

 

 

i kako ide procedura?

sada bih morao napisati žalbu...što da napišem?

i trebam li nakon očitovanja kod sutkinje platiti nekakve troškove postupka?

 

by the way...nakon šta mi je banka divljački podigla kamate na stambeni kredit...meni nakon kredita ostane cca 1500 kuna za život...nakon režija možda mi ostane pola

 

jeli to dovoljno dobar razlog što želim izbjeći plaćanje?

priložio bih uz žalbu i svoju platnu listu,te ratu kredita, ako je potrebno

 

hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

pošto vam je rok žalbe 8 dana,vjerujem da je to prekršajni nalog ,probajte sačiniti zamolbu na dotičnu postaju da vam pretvore kaznu u Mjeru opreza,na što imate pravo kao svaki građanin ako niste u godini dana već iskoristili to pravo,mjere opreza se ne izdaju za prekršaje za koje ide kazneni bod,a pošto se ovdje radi o pojasu možete zatražit da vam se izda mjera opreza.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

hvala puno na odgovoru

 

da, radi se o prekršajnom nalogu i imam rok žalbe od 8 dana

 

 

Bi li koristilo da uz to priložim i ove iznose plaće i kredita,s obrizom da mi je financijska situacija zaista daleko od idilične, pa da malo pojačam argumente?

 

i šta ako odbiju molbu?

ide u suca ili kazna postaje pravomoćna?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ruda44 je napisao:

pošto vam je rok žalbe 8 dana,vjerujem da je to prekršajni nalog ,probajte sačiniti zamolbu na dotičnu postaju da vam pretvore kaznu u Mjeru opreza,na što imate pravo kao svaki građanin ako niste u godini dana već iskoristili to pravo,mjere opreza se ne izdaju za prekršaje za koje ide kazneni bod,a pošto se ovdje radi o pojasu možete zatražit da vam se izda mjera opreza.

Gospodine ruda44,

Temeljem čega tvrdite da policija može narediti takvu mjeru opreza?

 

Mjere opreza su:

1. zabrana napuštanja boravišta, bez dozvole suda,

2. zabrana posjećivanja određenog mjesta ili područja,

3. zabrana približavanja određenoj osobi i zabrana uspostavljanja ili održavanja veze s određenom osobom,

4. zabrana poduzimanja određene poslovne aktivnosti,

5. privremeno oduzimanje putne i druge isprave za prijelaz državne granice, sa zabranom,

6. privremeno oduzimanje vozačke dozvole za upravljanje vozilom ili dozvole za upravljanje plovilom, zrakoplovom ili drugim prijevoznim sredstvom.

 

Policija može samo sukladno čl. 34. st. 4. Prekršajnog zakona samo poslati zahtjev sudu da se umjesto novčane kazne odredi rad za opće dobro.

 

Ruda44 ukoliko ste mislili na upozorenje umjesto novčane kazne, može ga izreći samo policijski službenik tjekom obavljanja poslova nadzora prometa. Sve ostalo je protivno pravilniku.

 

 

 

@spirou

Rad za opće dobro na slobodi se određuje po zahtjevu tjela koje je izdalo prekršajni nalog ili nakon višekratnih neuspješnih pokušaja porezne uprave da Vam naplati novčanu kaznu putem godišnje porezne prijave, a kad su zatvorski kapaciteti prepuni da Vam sa novčana kazna zamjeni kaznom zatvora.

 

Zastara nastupa tek 01.02.2013. godine, pa Vam se možda popravi financijska situacija. Zateznih kamata nema.

 

Presuda postaje pravomoćna tek nakon što je izreče prekršajni sud.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija