Jump to content

prava samohrane majke


buble

Preporučene objave

Samohrana sam majka 9mjesecnog djeteta koje je otac priznao, nisam vjencana i ne zivim s ocem djeteta. Nezaposlena, trenutno korisnica novcane naknade s porodiljnog dopusta. Imam li kakvih prava - financijskih (djecji doplatak isl.) kao takva? Otac mjesecno daje kune kad i koliko mu se prohtije. Da li trebam sudski odrediti skrbnistvo da bi imala kakva prava ili to nije potrebno?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Samohrana majka niste:

"Samo jedan roditelj skrbi o djetetu ako je drugi umro, proglašen umrlim, lišen roditeljske skrbi, lišen potpuno poslovne sposobnosti, djelomice lišen poslovne sposobnosti u odnosu na roditeljsku skrb ili je spriječen."

 

Da, dijete će trebati biti povjereno, no to ne znači i skrbništvo nad njim. I zatražite uzdržavanje djeteta: otac je to dužan- redovito.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Obično u ide "na ruke majke i zz djeteta..." što znači da će biti uplaćivano na vaš račun a za uzdržavanje maloljetnog djeteta, poslano poštom ili možda doslovce "na ruke" uz kakvu priznanicu iako nema razloga u današnje vrijeme se služiti tim načinom. To bi bila varijanta "Optimist".

Varijanta "Pesimist" bi glasila: prisilna naplata.

E, pa inatiti u tom slučaju se baš i ne bi imao priliku, jer uzdržavanje djeteta ima pravo naplate pred svim drugim tražbinama.

 

Razmislite i krenite u realizaciju, jer sve to malčicu i potraje... :)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 9 mjeseci kasnije...
:palacdolje: Jos jedno pitanje: Posto po hrvatskom krasnom zakonu nisam samohrana majka, iako sama odgajam i skrbim se za dijete - otac ne sudjeluje u odgoju, samo mjesecno posalje nesto kuna -kakav je moj status pri primanju djeteta u jaslice? Jer odbijena sam is svih drzavnih vrtica u Zadru uz obrazlozenje da djeca palih branitelja imaju prednost - a sto da ja radim s mojim- ima samo mene, a raditi moram da ga prehranim, za privatni nemam novaca, grad Zadar mi ne moze pomoci jer pripadam pod jednu malu opcinu koju nije briga za takve stvari a sama ne nudi jaslice.
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ništa ne razumijem, kako djeca palih branitelja imaju prednost, sva su puno starija od vrtićke dobi?

U vrtićima prednost imaju djeca gdje su oba roditelja zaposlena, ako i pritom imaju mala primanja. Jeste li vi zaposleni? A otac? Priložite potvrde o tome, molbu, i tražite naknadni upis u vrtić. Ako nema mjesta u najbližem, ima u nekom obližnjem. Ne bude li išlo, idite se žalite vlasniku vrtića - gradu kojem vrtić pripada.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ne razumijem ni ja ali tako pise, crno na bijelom: djeca palih branitelja imaju prednost pri upisu. Valjda ce se to sad prenositi s koljena na koljeno ...

Ja sam zaposlena s placom od 3000 ili manje kn, ovisi o satnici svakog mjeseca. I zasto svi pitaju jel otac zaposlen kad on nema veze s nama - nit se vidimo nit cujemo. Kakve veze imaju njegova primanja kad mi ne komuniciramo i za njega ovo dijete nazalost ocito ne postoji iako ga je priznao i nosi njegovo prezime.? Ja sam ta koja ga odgaja, financira sve njegove potrebe a nisam samohrana majka samo zato jer je njegov otac ziv??

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

buble je napisao:

Ne razumijem ni ja ali tako pise, crno na bijelom: djeca palih branitelja imaju prednost pri upisu.

Očito nisu mijenjali taj dio statuta ustanove, a printaju i kače na oglasne ploče uvijek isto stoljećima.

 

Roditeljem koji sam skrbi o djetetu se ne smatrate jer:

- postoje načini da se roditelja koji ne sudjeluje u uzdržavanju djeteta na isto prisili (npr. pojam "visina primanja") ili bram pokušava

- nije lišen roditeljske skrbi radi grubog kršenja roditeljske odgovornosti, dužnosti i prava (čl. 114 Obiteljskog zakona)

 

Kad bi imali papir da je dijete povjereno vama (imenovani skrbnikom nećete biti- to je za djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi), određen iznos uzdržavanja, barem za prvu ruku bi mogli tražiti od CZSSa privremeno uzdržavanje dok otac ne počne izvršavati obvezu (a najdulje do 3g). U cenzus za dj. doplatak sa 3.000kn na 2 člana upadate...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ja imam rjesenje od opcinskog suda u kojem pise da ce dijete zivjeti s majkom, a otac ce odrzavati susrete i druzenja s djetetom svakodnevno, nesmetano, ovisno o potrebama i obvezama djeteta i u dogovoru s majkom. Za alimentaciju ga nisam tuzila jer mi je dosad davao 800kn mjesecno - o iznosu je sam odlucio, bez dogovora sa mnom. A sto se vidjanja tice - u njegovih godinu i 7 mjeseci njegov otac NI JEDNOM nije inicirao susret, a par puta sam ga zvala da nas odveze kod lijecnika ali on naravno nije mogao jer uvijek ima nekog preceg posla. A najcesce ignorira moje upite i pozive. Vidi dijete po dva-tri sata svakih 1-2 mjeseca. A imam i pitanje u vezi djecjeg doplatka - kad sam podnosila molbu tada sam jos bila sa ocem djeteta i oboje smo predali potrebne papire, odnosno visinu primanja. Tjedan dana nakon toga vise nismo bili zajedno. Sada dobivam minimalni djecji doplatak od 249kn jer se racuna da se dijete odgaja uz dvije place. Da li postoji nacin da se to promijeni ili sada cijelu godinu moje dijete mora ispastati zbog tih mjesec dana (i manje) sto je njegov otac glumio da je covjek?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Dakle, otac ipak sudjeluje u uzdržavanju redovito pa i nije točan predhodni navod da sami financirate sve djetetove potrebe. Iznos je približan minimalnom za taj uzrast, a možda možete zatražiti da se odredi ponešto veći iako to ovisi i o očevim mogućnostima a ne samo potrebama djeteta...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 6 godina kasnije...

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija