Jump to content

PDV - placanje pri krajnjoj potrosnji?!


BcroG

Preporučene objave

Zanima me nesto...

 

Uzmimo npr. proizvode na policama nekog ducana, supermarketa. Zanima me je li taj ducan platio PDV samim njihovim stavljanjem na police, pa im se onda iznos PDV-a kojeg su platili vraca kad mi te proizvode kupimo? Ili oni na cijenu svog proizvoda (nabavna cijena + marža) dodaju iznos PDV-a pa ga po toj, za iznos PDV-a uvecanoj cijeni, prodaju, i tek onda kasnije od iznosa kojeg su dobili prodajom izdvoje 22% PDV-a drzavi?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

kupac (trgovina),kupi robu od nekog dobavljača-po tom računu njemu se odbija pdv,na nabavnu cijenu dodaje svoju maržu i pdv,stavlja robu na policu,prodaje.kada robu proda svom kupcu izdaje račun po kojemu ga tereti pdv.razlika između pdv-a u izlaznim fakturama (računima koje je izdao kupcu)i pdv-a u ulaznim fakturama (računima koje je dobio od dobavljača)je pdv koji plaća državi.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

BoroG je napisao:

/Zanima me nesto...

 

Uzmimo npr. proizvode na policama nekog ducana, supermarketa. Zanima me je li taj ducan platio PDV samim njihovim stavljanjem na police, pa im se onda iznos PDV-a kojeg su platili vraca kad mi te proizvode kupimo? Ili oni na cijenu svog proizvoda (nabavna cijena + marža) dodaju iznos PDV-a pa ga po toj, za iznos PDV-a uvecanoj cijeni, prodaju, i tek onda kasnije od iznosa kojeg su dobili prodajom izdvoje 22% PDV-a drzavi?/

 

PDV je vrsta poreza kojeg oni koji su u sustavu PDV-a ubiru za racun drzave.

Neka pravna osoba za svoju uslugu ili robu ima cijenu X i na nju onda doda 22 % PDV-a. To je ukupna cijena koju placa kupac. Zatim ta pravna osoba koja je naplatila PDV, taj isti iznos vraca drzavi (npr. 1 000kuna).

Ako ista pravna osoba, poduzece u vasem primjeru, nije nista kupilo od nekog drugog, drzavi ce vratiti cijeli iznos PDV_a iz gornjeg primjera.

No ako je to poduzece kupilo robe ili usluge, police u vasem primjeru, ono je nekome platilo u cijeni i PDV. Taj PDV ce to neko drugo poduzece vratiti drzavi, a buduci da je vase poduzece kupovinom polica platilo PDV, od 22% u nekom iznosu - recimo da je dalo 1000kuna) drzavi nece vratiti nista s naslova PDV-a jer se iznosi tocno poklapaju.

 

Da li ce poduzece iz vaseg primjera uplacivati drzavi PDV ili nece (ili traziti povrat od drzave) - zavisi koliko je konkretno PDV-a ubralo za racun drzave i koliko je PDVa vec nekome uplatilo za drzavu (u nekom periodu X, ali i kojim redoslijedom...).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

obračun pdv-a se vrši na sljedeći način:

 

naplatili ste robu ili uslugu od svojih kupaca u iznosu npr.15.000,00 kn.u tom iznosu imate pdv-a 2.705, kn.

 

robu koju prodajete ili druge troškove u svezi s poslovanjem,račune raznih dobavljača, ste platili u iznosu

8.000,00 kn.u tom iznosu imate 1.443,00 kn.

 

razlika pdv-a između zarade i troškova :1.262,00 kn plaćate državi.

 

ako imate manju zaradu od troškova,recimo da obrnete gornji primjer pa ispadne razlika -1.262,00 kn,tada tražite povrat tog pdv-a od države (porezne uprave).

 

obračun pdv-a je različit kod fizičkih lica(obrtnika) i kod pravnih osoba (d.O.o.)

obrtnici pdv i kod primitaka i izdataka mogu priznati tek kad su računi zaista plaćeni.

pravne osobe pdv priznaju pri zaprimanju računa dobavljača odnosno izdavanju svojih faktura.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija