Jump to content

neprijavljen porez na nekretninu-stan


lada

Preporučene objave

Otac je 1990. kupio stan i u kupoprodajnom ugovoru smo navedevi kao kupci brat i ja. nije prijavljen na poreznu upravu niti vlasnički zaveden i molim vas da mi kazete sto me ocekuje u vezi poreza.. u stanu zivim sama, nemam nekretnina, brat i roditelji zive na drugoj adresi. zahvaljujem..

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Porezi zastarijevaju u roku 5 godina od dospijeća.

 

Kako ste naveli da ugovor nije proveden u zamljišnoj knjizi, trebat ćete napraviti novi (ili ovjeriti stari) kod javnog bilježnika ukoliko taj ugovor nije ovjeren od suda ili bilježnika (ne zaboravite u njeg staviti klauzulu da prodavatelj pristaje da se temeljem tog ugovor a uknjiži u Vašu korist pravo vlasništva bez daljnjih uvjeta).

 

Naime ne možete se upisati bez ovjerenog ugovora ili pravomoćne presude ili drugog zakonskog temelja. Kada ga ovjerite kod javnog bilježnika, on po službenoj dužnosti šalje to na poreznu upravu koja će Vam odrediti porez.

 

Ugovor sklapate s bivšim vlasnikom, naravno. Kako Vam je to prva nekretnina, imate rpavo na oslobađanje cijelog poreza (Ako je stan vrlo mali - mislim do 35 kvadrata), a ako j eveći onda preko te kvadrature. Interesirajte se za detaljnije podatke o oslobađanju poreza (ili dijela poreza) kod porezne uprave ili javnog bilježnika.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

porezna obveza nastaje u trenutku kupoprodaje

porezni obveznik je stjecatelj nekretnine,znači brat i vi.

obveza poreznog obveznika je da u roku od 30 dana podnese prijavu za određivanje poreza.

u poreznom ste prekršaju a što znači da bi porezna protiv vas mogla podnijeti kaznenu prijavu a i naplatu poreza od dana stjecanja sa zakonskim kamatama. Auuuu

zastara porezne obveze nastaje nakon 5 godina !ali od dana kada porezna uprava dobije informaciju o kupoprodaji.

znači porezna nezna za ugovor pa prema tome zastara nije počela teči?

mislim da bi za vas bilo najbolje dogovoriti se sa bivšim vlasnikom i napraviti novi kupoprodajni ugovor i to sa datumom kao da je sada obavljena isplata i po važečim cijenama

a stari ugovor da zaboravite i ne pokazujete ga.

ili tužbom radi utvrđenja vlasništva ukoliko ugovor ima kakav nedostatak.

 

(tabularna izjava prodavatelja da po isplati možete upisati nekretninu,pogrešno navedene informacie o stanu.

možda da probate upis vlasništva sa ugovorom koji imate pa kad i ako vas odbiju tužbom prema bivšem vlasniku tražiti utvrđivanje vlasništva)

 

ili sve zaboravite kao da stan niste kupili nego bivšem vlasniku unaprijed platili najam.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

1989. sam tek napunila 18 godina, moj brat je bio maloljetnik a otac je mislio da je stvar zavrsena kada je platio stan.. tvrdi da se tada nije placao porez pa ga zato i nije prijavio!!!strahota.. sve je to izaslo na vidjelo sada kada je pokrenuto etaziranje i kada smo htjeli pokrenuti pricu suvlasnistva..

za ovaj stan nije polozen niti ugovor u knjigu polozenih ugovora, niti je ovjeren kod javnog biljeznika.. zbrljao je gadno i misleci da nam cini dobro doveo sve u gabulu.

 

koje je vase misljenje, ako se tada nije placao porez dali cu samo placati kaznu neprijave poreza i ako se placa porez po kojem poreznom zakonu ce ici, 1989 ili ova godina obracun poreza?

sada je to moja prva nekretnina, od 41 m2. da li ce poslijedice snositi i moj brat s obzirom da je bio maloljetan i potpis umjesto njega je od oca?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

mislim da bi najbolje bilo napraviti novi kupoprodajni ugovor sa bivšim vlasnikom ,ako bude htio,uz navođenje trenutno važeče cijene a stari ugovor da zanemarit kao da ga nema.

 

po ugovoru vi st vanknjižni vlasnik i bivši vlasnik zakonski nebi smi prodati istu nekretninu.čini kažnjivo dijelo prijevare. ali? poštenje je u pitanj

 

i za ostale mogučnosti iznio sam svoje mišljenje

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija