Jump to content

Molim vas pomoć - obrt i dugovanje


ivana023

Preporučene objave

Evo ovako stoje stvari:

moj suprug je vlasnik obrta i sada u 2008. godini ima dugovanja jer nije mogao plaćati doprinose za zdravstveno i mirovinsko.

E sad, ja znam da on u obrtu jamči cijelom svojom imovinom, a to su stan i auto.

Budući da je stan pod hipotekarnim kreditom i da je kupljen prije braka na muževo ime, mene zanima što se događa s tim stanom u slučaju ovrhe nad muževom imovinom i kakva su moja prava nad tim stanom i imam li ih uopće.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Jest da obrtnik odgovara svojom ukupnom imovinom u postupku ovrhe ali ne ide to baš na način kako ljudi misle:dugujem poreznoj pa će sutra doći da mi otmu kuću,auto...

 

Ukoliko ste dobili rješenje o ovrsi brzo reagirajte,na način da ćete otići u poreznu upravu,uložiti žalbu ili još bolje prijedlog za odgodu ovrhe.Porezna uprava može (ali i ne mora) na prijedlog ovršenika u potpunosti ili djelomice odgoditi ovrhu na najduže 6 mjeseci iz nekog od razloga koji navedete kao nemogućnost trenutnog izmirenja poreznog duga.Ograničenje trajanja odgode ovrhe na najduže 6 mjeseci nije u praksi usklađeno sa trajanjem postupka po pravnim lijekovima a obzirom da drugostupanjski postupak po izjavljenoj žalbi traje često više od godine dana a upravni spor u slučaju podnesene tužbe daleko duže od toga,što znači da će često proteći 6-mjesečno razdoblje odgode ovrhe a postupak po izjavljenim pravnim lijekovima još neće biti dovršen.

 

Stoga, prije dizanja panike napravite prijedlog za odgodu ovrhe,odnesite u poreznu upravu pa ćemo vidjeti dalje.

 

 

 

OBRT (naziv obrta)

Vlasnik (ime i prezime)

Adresa ____________

JMBG: ____________

 

MINISTARSTVO FINANCIJA RH

POREZNA UPRAVA

PODRUČNI URED ___________

ISPOSTAVA _______________

 

 

PRIJEDLOG ZA ODGODU OVRHE

 

Obrt __________ kao ovršenik, pravodobno izjavljuje žalbu na rješenje o ovrsi (Klasa : UP/ I-...., Urbroj:..... od datuma _______) pa istovremeno moli naslov da odgodi izvršenje navedenog rješenja o ovrsi na rok od 6 mjeseci, iz niže navedenih razloga.

 

Obrazloženje

(obrazložiti razloge neplaćanja poreza tj.doprinosa, navesti rok u kojem je moguće platiti,dogovoriti obročno plaćanje i sl.)

 

 

Datum,pečat,potpis

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

ivana023 je napisao:

Hvala vam na zaista iscrpnom odgovoru, sva sreća pa do ovrhe još nije došlo nego je tek dobio rješenje o dugu, ali ja sam eto svejedno htjela ispitati neke stvari da budem spremna prije nego do njih i dođe.

 

Vaš suprug je pretpostavljam dobio rješenje o utvrđivanju poreznog duga, u kojem se navodi da na dan xx.yy. duguje poreza i doprinosa u nekom iznosu.

Spomenuto rješenje se donosi u postupku koji prethodi ovrsi, odnosno temeljem njega se donosi rješenje o pljenidbi pokretnina ili se stavlja založno pravo (hipoteka) na kuću. Ovo drugo je u praksi češće, i služi većinom samo kao mjera osiguranja dok se ne podmiri dug. Nemate još nekog razloga za paniku, ali pokušajte dug podmirivati koliko možete, da vam kamate ne narastu. :namiguje:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija