Jump to content

Što sa stanom u slučaju razvoda?!


ivana023

Preporučene objave

Suprug je prije sklapanja braka kupio stan, dio novaca je dao u gotovini, a na dio digao kredit (hipotekarni kredit) i taj kredit se počeo praktički plaćati u braku. Mene zanima da li ja u slučaju razvoda braka imam ikakva prava na taj stan? Neki govore da imam jer imamo maloljetno dijete nad kojim bi vjeroajtno ja dobila skrbništvo pa onda automatski imamo pravo na pola stana dijete ili ja? Zaista ne znam kako stvari stoje u ovakvim slučajevima pa bih vas molila za pomoć.

Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

stan je kupljen prije braka znači nije bračna stečevina.

 

nemožete tražiti dio stana bez obzira na maloljetno dijete ali i pitenje je kome če sud dodjeliti brigu o dijetetu.

 

eventualno možda možete tražiti da se utvrdi uplate rata po kreditu a što bi mogla biti bračna stečevina i tražiti isplatu dijela .

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ivana023 je napisao:

Suprug je prije sklapanja braka kupio stan, dio novaca je dao u gotovini, a na dio digao kredit (hipotekarni kredit) i taj kredit se počeo praktički plaćati u braku.

Mene zanima da li ja u slučaju razvoda braka imam ikakva prava na taj stan?

 

Razvod braka i podjela bračne stečevine dva su odvojena sudska postupka. Vama eventualno pripada polovica vrijednosti kredita isplaćenog za stan za vrijeme trajanja braka.

 

Neki govore da imam jer imamo maloljetno dijete nad kojim bi vjeroajtno ja dobila skrbništvo pa onda automatski imamo pravo na pola stana dijete ili ja?

 

Nemojte slušati te što Vam govore, jer Vam daju pogrešne informacije. Nakon razvoda braka i Vi i Vaš suprug i dalje imate skrbništvo nad djetetom, ukoliko jednome od Vas skrbništvo nije oduzeto u posebnom sudskom postupku. Tijekom brakorazvodnog postupka sud na temelju mišljenja CZSS-a odlučuje koji će od roditelja živjeti s djetetom i skrbiti o njemu, određuje susrete i viđanja s onim roditeljem s kojim dijete ne živi, te određuje novčani iznos s kojim taj roditelj mora sudjelovati u zajedničkom izdržavanju djeteta.

Pročitajte Obiteljski zakon kako bi se bolje informirali o djetetovim i svojim pravima, a posebice obratite pažnju na to da Zakon ne pravi spolnu diskriminaciju glede podobnosti roditelja za odgoj djeteta. Stoga, izraze "vjerojatno" i "automatski" odmah zaboravite. :-D

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija