Jump to content

nasljedstvo


Isidora

Preporučene objave

Imam jos jedno pitanje ako minetko moze pomoci;

Nakon smrti moga oca ,njegova imovina se podjelila na 3 djela-na majku,brata i mene. Majka je svoj dio poklonila bratu i meni.Sada nasa polusestra,koja se rodila poslije oceve smrti trazi svoj dio.Da li ona ima pravo na ovaj dio koji je majka poklonila bratu i meni?

Unaprijed hvala.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Polusestra je rodjena nakon oceve smrti, i na osnovu svjedoka je dokazano ocinstvo.Presudu je potvrdio drugostupanjski sud BiH. Nas odvjetnik je bio pokojni Radoje Korlet iz Splita, koji je izjavio da je to jedinstven slucaj u Jugslaviji. Ocinstvo je dokazano 1983g. ali postupak o podjeli nasljedstva se jos vodi.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Jos da malo pojasnim ,pa mozda mi neko i pomogne.Predmet tog naseg spora sa polusestrom je oceva kuca i zemlja,koju smo naasljedili majka ,brat i ja. Ali stvar je u tome da je poslije oca ostalo toliko dugova da smo pola zivota nas troje proveli vracajuci ih. Za vecinu toga imamo i pismene dokaze.e sad mene zanima da li ona ima pravo na dio koji je u ostavinskoj raspravi pripaao majci i koji je ona poklonila bratu i meni, i kakve su su moje i bratove sanse ovom procesu. Da napomenem da vise nemamo ni odvjetnika jer smo uzalud placali sve ove godine, a i zna se kakvo je stanje u BiH--ko im vise para ima i vece sanse da pobijedi.

Unaprijed hvala na bilo kakvoj pomoci.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kažete polusestra, mislite kći od Vašeg oca i druge žene, ne Vaše majke?

Moja je pokojna baka uspjela progurati u nasljednika sina kojeg je rodila 4 godine poslije smrti moga pokojnog djeda, na štetu moje majke i ostale braće i sestara, tako da je ovaj vanbračni sin dobio nešto što nije njegovo. Moj ujak - pravi mamin brat je toliko bio razočaran situacijom da se nikada nije žalio, a i danas pati radi toga. To je baba nažalost progurala za vrijeme Juge, ne znam da li se danas može nešto učiniti. Ne znam kako joj je to uspjelo, djed umro 1944, a sin rođen 1949, ne znam kako je to prošlo neopaženo... Ako netko zna da se ovo danas može riješito neka odgovori. Hvala i pozdrav!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nakon smrti mog oca ,pojavila se neka zena koja je tvrdila da mu je bila dugogodisnja ljubavnica mog oca ,i da je sa njim rodila tu curicu.Ta djevojcica jerodjena 3 mjeseca poslije njegove smrti. I na osnovu iskaza njenih prijtelja sud je donio odluku da je ona kcer mog pokojnog oca. Gore sam objasnila da je i odvjetnik iz St rekao da je to jedinstveni slucaj u Jugoslaviji. Ja sam tada imala 12 godina. Danas me uopce ne zanima je li mi ona polusestra ili nije,nikad se nismo vidjeli i nadam se da necemo,ali me itekako zanima kako ce slucaj zavrsit. vec 25 godina taj slucaj traje.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

probajte tražiti DNA analizu .

ako i DNA pokaže da je ona vaša sestra ima pravo na nužni dio iza oca.

ali onda tražite da vam vrati dio onoga što ste isplatili na ime očevog duga.

 

mislim da bi i sada bilo zgodno postaviti taj zahtjev,ako imate dokaze za vračeni dug sa kamatama.

mislim da će odustati od zahtjeva za nasljedstvom

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ovo su odredbe Zakona o nasljeđivanju koji je na snazi od 2003.:

 

Članak 21.

Djeca rođena izvan braka i njihovi potomci imaju ista nasljedna prava kao i bračna djeca i njihovi potomci.

 

Članak 124.

(1) Nasljednik može biti samo osoba koja je živa u času otvaranja nasljedstva.

(2) Za dijete već začeto u času otvaranja nasljedstva uzet će se da je rođeno ako se rodi živo.

.....

 

 

Zastara prava zahtijevati ostavinu

Članak 138.

(1) Pravo zahtijevati ostavinu kao nasljednik ostavitelja prema poštenom posjedniku koji također tvrdi da na nju ima pravo kao nasljednik zastarijeva za godinu dana od kada je nasljednik saznao za svoje pravo i za posjednika ostavine, a najkasnije za deset godina računajući za zakonskog nasljednika od smrti ostaviteljeve, a za oporučnog nasljednika od proglašenja oporuke.

(2) Prema nepoštenu posjedniku ovo pravo zastarijeva za dvadeset godina.

 

Zakon, razumije se, vrijedi u Republici Hrvatskoj. Iz Vaših postova nisam dobro shvatio da li ste Vi u RH ili u BiH.

 

Iz ovoga bi slijedilo da je Vaša polusestra ravnopravni nasljednik prvoga nasljednog reda, i da ima pravo na ostavinu ako je taj svoj zahtjev postavila unutar roka zastare. Da li ste vi pošteni nasljednici ili ne, to ovisi o tome da li ste za nju znali u vrjeme održavanja ostavinske rasprave, ili ste ju zatajili.

 

Ako je postojala oporuke u koju ona nije bila uključena, ima pravo na nužni dio. Ako nije postojala oporuka, ima pravo na zakonski dio, dakle ostavina se dijeli na 4, a ne na 3 dijela kako je bilo.

 

Mogli biste ići u parnicu da joj osporite to pravo (zapravo mislim da je parnica neizbježna da bi se nanovo utvrdili nasljednički dijelovi), pa u toj parnici zahtijevati utvrđivanje srodstva DNK metodom. Međutim, ako je njoj srodstvo sudskom odlukom priznato, mislim da sud neće prihvatiti taj zahtjev.

 

(Moram reći da me čudi priznanje očinstva na temelju izjava svjedoka. Jesu li to svjedoci svijeću držali ili se bavili "grupnim aktivnostima"? Koliko znam, dok nije bilo DNK metode, ipak su se koristile neke manje pouzdane, ali ipak objektivne metode temeljene na znanju o biološkom nasljeđivanju, kao što je utvrđivanje krvnih grupa i slično.)

 

Pri novoj podjeli ostavine na nju otpada i dio dugova srazmjeran njezinom nasljednom dijelu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Veteranu zelim da Vam se zahvalim na odgovoru puno ste mi pomogli.Da jos dodam da sam iz BiH,da je ta polusestra rodjena pola godine nakon oceve smrti, a do tada je vec imovina bila podjeljena na 3 djela.to je bio prije 25 godina,i to je bio jedinstven slucaj u bivsoj Jugoslaviji da je na osnovu svjedoka dokazano ocinstvo. I taj slucaj je jos uvjek na sudu,punih 25 godina . Hvala jos jednom.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ako ste iz BiH, onda trebate potražiti odgovarajući BiH zakon o nasljeđivanju. Iako se BiH zakoni temelje na zajedničkom nam pravnom nasljeđu pokojne Jugoslavije, ipak se nakon ovoliko vremena mogu dosta razlikovati, naročito u detaljima.

 

Osim toga, nije jasno iz ovoga što ste napisali što toćno traje 25 godina - utvrđivanje očinstva, ostavinski postupak, parnica proizašla iz ostavinskog postupka, parnica pokrenuta nakon ostavinskog postupka ....?

 

Nisam siguran, ali ako se radi o ostavinskom postupku, mislim da se primjenjuje tada važeći zakon.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ocinstvo je utvrdjeno vrlo brzo poslije rodjenja tog djeteta, ali proces oko podjele imovine traje vec 25 godina.Procitala sam u djelu zakonski rok-koji ste mi Vi preporucili-da se moze traziti i naknada zato sto postupak toliko traje,pa cu pokusati i to. A jos da Vamkazem da je moj brat na sudu rekao sutkinji da smo mi toj polusestri spremni dati cetvrtinu kuce i zemlje sto posjedujemo ali oni traze 100.000 eura od nas--nece tu cetvrtinu. Mozete zamisliti(sad cu biti malo prosta) da ja i brat moramo 25 godina trpjeti i placati zato sto se nas otac kurvao,kad je nama bilo 11 i 12 godina. Jednom rjecju katastrofa.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

pa to vas vaša sekica tuži za obvezu koju je imao otac a to je da je uzdržava dok je bila malodobna.

prihvatili ste nasljedstvo iza oca pa time i dugove .

obvezni ste vratiti dugove oca do visine nasljeđenog dijela.

predpostavljam da je tako i u BiH.

 

pa pozovite se na to da ste isplatili dugova više nego ste nasljedili-

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

smatram da bi majka u tom slučaju trebala navesti da vam je dala svoju bračnu stečevinu.

ako su vaši roditelji imovinu koju ste nasljedili stekli zajedno u braku,imovina je bračna stečevina i sa 1/2 te imovine vaša majka može raspolagati po svojoj želji.

a 1/2 iste imovine oca nasljeđuju njegovi nasljednici,dijeca i supruga.

neznam dali je kasno sad na to se i pozivati ali mislim da se može pokušati.

mislim da je i savjet odvjetnika ispravan

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na odgovoru--sad sam sa bratom provjerila papire---i imovina je i podjeljena onako kako ste vi napisali-1/2 na majku 1/2 na majku,brata i mene. Majka je sav svoj dio poklonila bratu i meni ,a na sudu se i taj poklon moje majke hoce podjeliti i na tu polusestru. E to me zanima,zar ta majcina 1/2 imovine koju je nama poklonila moze biti predmet spora (a nazalost U BiH sve je moguce).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Isidora je napisao:

ocinstvo je utvrdjeno vrlo brzo poslije rodjenja tog djeteta, ali proces oko podjele imovine traje vec 25 godina.Procitala sam u djelu zakonski rok-koji ste mi Vi preporucili-da se moze traziti i naknada zato sto postupak toliko traje,pa cu pokusati i to. A jos da Vamkazem da je moj brat na sudu rekao sutkinji da smo mi toj polusestri spremni dati cetvrtinu kuce i zemlje sto posjedujemo ali oni traze 100.000 eura od nas--nece tu cetvrtinu. ...

 

Sve što je ovdje napisano i što sam bilo gdje napisao, ako nije izričito navedeno drugačije, odnosi se na hrvatsko zakonodavstvo. Ne znam da li u BiH funkcionira zaštita prava na suđenje u razumnom roku kao u RH.

 

Iz Vaših navoda i dalje nije jasno kakav točno spor vodite i tko je sve koga tužio.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Raspitala sam se i dobila odgovr da su u Bih vaze isti zakoni kao i u RH jer su nasljedjeni iz bivse Jugoslavije.

Da sad objsnim za tuzbu: majku ,brata i mene tuzi ta polusestra koja hoce da joj isplatimo 100.000 eura na ime njenog djela imovine.Imovina je podjeljena nakon smrti oca na -1/2 na majku,1/2 majku ,brata i mene. stvar je u tome da je svoj dio majka poklonila bratu i meni,a sad je na sudu i taj poklonjeni dio predmet njene tuzbe.ZAR ONA MOE TRAZITI DIO KOJI JE NAMA poklonila nasa mjaka?

I taj spor kojim ona trazi tih 100.000 eura traje 25 godina,sa prekidom od nekoliko godina u vrijeme rata.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

bračna stečevina majke nemože biti u ostavinskoj masi.

1/2 očevog djela je u ostavinskoj masi.

majka sa svojom imovinom ima prava raspolaganja kako hoće.

ona je svoj dio darovala vama i bratu.

"sestra" može tražiti nužni dio od 1/2 imovine iza "oca"

to znači 1/2 od dijela koji bi dobila u ostavini.

a to čini mi se da nije ni približno vrijednosti od 100.000,00 eura.

lupit ću ali možda eventualno 10.000,00 eura

na sudu kod sljedeče rasprave prigovorite tome što se vrši potraživanje i iz majčine bračne stečevine.

priložite rješenje o nasljeđivanju ili stari vlasnički list .

 

a možda bi mogli i protužbom tražiti od "sestre" da vam vrati i njen nasljeđeni dio očevog duga koji ste isplatili dužnicima

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Isidora je napisao:

Raspitala sam se i dobila odgovr da su u Bih vaze isti zakoni kao i u RH jer su nasljedjeni iz bivse Jugoslavije.

....

 

Postupak zaštite prava na suđenje u razumnom roku u Jugoslaviji nije postojao, nego je uveden nakon prihvaćanja Evropske konvencije o ljudskim pravima 1997., a novi Zakon o nasljeđivanju koji se razlikuje u nekim detaljima od ranijega je u RH donesen 2003.

 

@bovu

Zašto je ovdje riječ o nužnom dijelu? Nije postojala oporuka.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija