Jump to content

Dugovanje obrtničkoj komori - porezni prekršaj ?


fotograf

Preporučene objave

Jedanaest godina sam bio obrtnik, vlasnik fotografske radnje. Redovito sam morao plaćat članarinu u obrtničkoj komori pod prijetnjom "poreznog prekršaja". Na moje inzistiranje da ne želim plaćati članstvo u obrtničkoj komori jer ne želim biti njen član, odgovoreno mi je (od strane obrtničke komore) da sam njen član po sili zakona, čim sam otvorio obrt. Mislim, u redu, ali neću plačat članarinu. Na taj način bi se u vrijeme "crnog" socijalizma mogao isčlaniti iz n. pr. "socijalističke omladine". Ali ne! U poreznoj upravi su mi objasnili da obrtnička komora ima EKSKLUZIVAN ugovor sa poreznom upravom u kojem stoji da se ne plaćanje njihove članarine tretira kao porezni prekršaj!!! Osim toga, obrt. kom. mi nikad nije pomogla, a mnogo sam puta od njih tražio da poduzmu korake u vezi nelojalne konkurencije i rada na crno. Sad me zanima mogu li tražit nazad novac koji sam sve te godine uplaćivao, budući da mi je naplaćen pod prisilom? Ako ne mogu, u redu. Samo da li onda ja mogu sklopit ugovor sa poreznom upravom da novac koji meni duguje Janko bude također naplaćen preko iste pod prijetnjom poreznog prekršaja? Hvala na razumijevanju.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nažalost,nažalost-ne.članarina HOK-u plaća se ,kao što su vam rekli čim se upišete u obrtni registar i to čak ako i ne radite (znači,obrt otvoren bez datuma početka poslovanja)i traje sve do zatvaranja obrta.Znam da tu nema puno tj.nikakve koristi ,jedino što dobijate su obrtničke novine a i u njima nema korisnih informacija.Iščlaniti se ne možete,povrat novca tražiti ne možete,kamate za neplaćanje će vam obračunati.

I kao što znate,osim što plaćate kvartalnu članarinu HOK-u plaćate na kraju godine toj istoj komori i 0,40% od ostvarenog godišnjeg dohotka.

Ako vam je to utjeha (znam da nije,jer HOK ne poduzima ništa kako bi obrtnicima pomogao,savjetovao,jamčio nečim ili sl.)i poduzeća plaćaju sličnu članarinu hrvatskoj gospodarskoj komori.

 

pozdrav!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

fotograf je napisao:

Poštovani Ultra!

Vidim da ste upućeni i da razumijete problematiku. Ja činjenice koje ste iznijeli prihvaćam. Međutim i dalje se ne mogu pomirit s tim da se neplaćanje članarine nekoj udruzi knjiži kao porezni prekršaj.Hvala na iznesenom mišljenju.

 

Rekli su ti glupost, neplaćanje doprinosa ili članarine HOK-u nije 'porezni prekršaj', nego dug prema instituciji koja ima ugovor s Poreznom da Porezna za nju (jer je komora nesposobni parazit) naplaćuje te dugove. Porezna je tu samo naplatna služba i nema veze s tim dugom.

 

I da, nemaš nikakve šanse da to ne platiš, jer ta članarina zaista jest obvezna i to je predviđeno zakonom.

 

Na to se ne gleda kao članarinu nekoj udruzi ili organizaciji, nego kao obvezu propisanu zakonom. Kad bi bilo po tvojoj (inače zdravoj) logici, onda ti sada ne bi plaćao ni mirovinsko I. stup jer to nije mirovina za tebe nego za babe koje su sad u mirovini (generacijska solidarnost).

 

Ako te tješi, u budućnosti će vjerojatno dokinuti tu glupost, jer su te komore (HOK i HGK) samo paraziti koji za svoje članstvo ne rade ništa, a traže lovu.

 

Na snazi je prijedlog za ukidanje obvezne članarine komorama.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na podršci svima, pa i tebi rio137!

Iako sam laik, logika me očito dobro služi. Ali jedan mi je pravnik jednom rekao: "jedno je Pravo a drugo Pravda". Nadam se da će uskoro i kod nas uvest "pravo presedana" (ili tako nekako) pa da budemo svi pred zakonom jednaki. Tako ću onda i ja moć sklopit ugovor sa Poreznom da naplati i moja potraživanja prema trećim osobana...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija