Jump to content

Posao tajnika u osnovnoj školi


atreides

Preporučene objave

Ja sam tajnica u srednjoj, imam VSS plaća mi je 4.700,00 posla ima dosta bar u srednjoj, urudžbiraš poštu, pišeš razne dopise, surađuješ sa ravnateljem i profesorima šta god oni trebaju ti si tu. Kod mene u srednjoj je stalno nekakva akcija jer ravnatelj ima hrpu projekata pa nije dosadno ali inače nekakve velike primjene pravnih propisa nema, mislim da niti u osnovnoj nije puno drukčije :kavica:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ne možeš raditi kao pripravnik ako radis sam i nemaš mentora. Meni je također prvi posao - posao tajnika i nema govora o nikakvom pripravničkom budući da sve poslove obavljam samosatalno i stavljam svoj potpis.

posao je dosta jednostavan i nema stresa, ali meni je jedini bed sto sam na pola radnog vremena i to se nece promijeniti u iducih ohohoho godina i to je vrlo upitno, tako da trazim dalje....

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

 • 1 godina kasnije...

Malo bih podigla ovu temu...imam ponudu za posao tajnika u osnovnoj školi. Inače sam dipl.iur., i radim u gospodarstvu za jaču plaću od one koju bi imala kao tajnik. Ne ide mi se u tajništvo ako neću uživati barem koju godinu sve privilegije našeg školstva (praznici, 5, 6 sati rada dnevno i sl) ...zato, jer planiram položiti pravosudni u dogledno vrijeme, imam malo dijete, i ne da mi se više raditi za ovog poslodavca. Zanima je li to zaista tako u svim osnovnim školama (2 mj. G.O.), radiš 5, 6 sati dnevno, i sl.) ili...

Moram se raspitati jer ne bih išla na manju plaću ako ne mogu koristiti sve te blagodati nešeg tajništva (barem dok mi dijete ne navrši 5 godina). I za sada ništa od karijere...barem dok se pelene mijenjanju....

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zaista ne znam u kojim školama tajnici dobiju 2 mj. GO, ali blago njima.... Inače, posao nije težak, ali ga ima, jer gotovo svaki posao u školi ide preko tajnika, a ravnatelji obično obavljaju "terenski" posao :))) Pozitivne strane su svakako što nema stresa, i kada se uđe u štos posao stvarno nije problem. Ne znam što misliš pod raditi 5,6 sati dnevno, da li biti na poslu 5 - 6 sati ili raditi efektivno? Postoje naravno blagodati javne službe, kao što je pijenje kave u miru, naravno ako se ima vremena (a vremena se nađe :)), preko ljeta posla ima malo, ali se mora biti na poslu. U 8 mjesecu počinju pripreme za novu školsku godinu... Nisam nikada radila kod privatnika pa ne mogu dati konkreniju usporedbu, ali ako želiš posao bez stresa, sa sigurnom i redovnom plaćom GO FOR IT!!! I ja se također nadam da ću uz ovaj posao uspjeti položiti pravosudni i usavršiti jezik!

Imam sreće što imam dobrog ravnatelja i dobar kolektiv pa se uglavnom sve da dogovoriti, ako se i treba kod doktora otići nije problem, dok ne znam kako to funkcionira kod privatnika....

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

 • 1 mjesec kasnije...

Nisam znala da nema stresa na poslu tajnika u školi. Možda sam izuzetak ili radim u pogrešnoj školi. Kavu mogu popiti, mogu dobiti i dan kad god mi treba jer godišnjeg imam iz prošle godine. Ne znam tko se bavi zaštitom na radu, zaštitom od požara,haccp sustavom,jelovnicima, liftovima, mastolovcima, financijskim planovima, pružanjem prve pomoći, traženjem izgubljenih stvari, neljubaznim roditeljima, računalima koji ne rade, tonerima - kojih nikad nema dosta i koje malo tko zna zamijeniti,učiteljima koji žele nekome prenijeti svoje frustracije po održanom roditeljskom sastanku, pedagoškim mjerama i tko zna čime sve ne. Da, zaboravila sam zbirke osobnih podataka, e-matice i tako to. Radim taj posao 20 godina i prošla su vremena idile u školama. Volim taj posao, ali me sve više icrpjuje.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Za zaštitu na radu i zaštitu o od požara za sada imamo angažirani firmu, a s o bzirom da smo još uvijek mali kolektiv nemamo obvezu imenovati osobu zaduženu za zaštitu na radu, a kada do toga dođe iskreno se nadam da to neću biti ja.

Kuhinju nemamo tako da ne moram brinuti o jelovnicima, lift imamo ali ne vidim kako bi ja tu mogla pomoći ili odmoći jer nisam neki majstor, za računala imamo ugovor o održavanju, financijski plan radi računovođa s ravnateljem ja samo slušam i dodajem ako smo nešto zaboravili, u e -maticu unosim podatke koji se tiču ustanove i djelatnika, podatke o učenicima unose učitelji koji su za to i plaćeni.

Mislim da stres na poslu uvelike ovisi i o ljudima s kojima se radi, a u školi puno toga ovisi i o ravnatelju.

 

Žao mi je što imate takvo iskustvo, ja se za sada ne mogu puno žaliti, osim što mi fali puno radno vrijeme ;-) a za uzvrat bi pretrpila i malo stresa

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

svi oni koji misle da se u školi ne radi,govore gluposti. 5,6 sati se radi u razredu,ali nastavnik radi i van razreda,ako kvalitetno radi.Govorim iz iskustva ,pobjegla sam iz škole,hvala bogu i ne znam bih li imala snage ponovo raditi taj posao. 2-3 mjeseca ljetnih praznika je izmišljeno jer škola zatvara oko 15.07.,a otvara iza 15.08. Zimski i proljetni praznici su praznici za djecu,a ne za nastavnike.Ovisi o ravnatelju hoće li tražiti da zaposlenici budu u školi te dane ili ne.Oni koji to i ne zahtjevaju, nije iz dobrote već zbog toga što im škola ne pruža uvjete da budu svi odjednom unutra. zato se posao nosi doma.Tajnik je barem zaštićen od svakodnevnih ekscesa u razredu.Jedini motiv je sigurna plaća i poštivanja prava radnika (ako ih uopće više bude nakon najnovijih mjera vlade).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

 • 1 mjesec kasnije...

Pozdrav svima.

 

Mene osobno zanima, može li se nakon nakon određenog staža kao tajnik u školama ili pučkim učilištima otići na pravosudni ispit.

Radi se o radu u struci ipak i ne potpada li ovaj posao pod posao kojeg možeš raditi 5 godina (ili 4) i tek onda na pravosudni?

 

Ne znam da li se to mijenjalo.

Znam za novi Zakon o vježbenicima u pravosudnim tijelima i jasni su mi svi uvijeti za polaganje pravosudnog, od cijelog sistema edukacije itd.

 

Obzirom da je kriza i da natječaja i posla zaista nema, izuzev onog u travnju, raditi se mora i bilo bi odlično unatoč krizi steći uvjete za polaganje pravosudnog.

 

Osobno sam tajnica u školi i mogu reći da zaista sve ovisi o ravnatelju i kolegama. Imam jako puno posla jer svi pravni poslovi, a i puno toga drugoga ide preko tajnika. Rekla bi da se odrađuju ravnateljski poslovi, pogotovo ako ravnatelj ni ne zna što znači propis.

 

Rado bi ovaj posao zamijenila za posao u pravosuđu ili upravi, osobno mi ovaj posao ne odgovara, ali u vrijeme krize se ne bira.

 

 

Hvala vam puno ukoliko netko zna odgovor na pitanje u prvom paragrafu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

 • 4 tjedna kasnije...
 • 4 tjedna kasnije...
 • 3 mjeseci kasnije...

Tajnica san u OŠ već skoro 1god i to mi je 1.posao. Plaća cca 5.000 i putni troškovi plaćeni u potpunosti. Nema stresa. Efektivnog rada 6 od 8 sati. Puno pogodnosti, npr. lako uzmeš slobodan dan, za vrijeme praznika se radi skraćeno, po ljeti isto, lako se odobre komplikacvije u trudnoći i cijeli rodiljni i roditeljski dopust, itd itd. Loše strane su da nema izazova ni uzbuđenja. :-P A to strašno meni fali.

Mene zanima ovo:

1. Kakve su plaće tajnicu u srednjoj školi?

2. Da li polaganjem državnog ili pravosudnog ispita dolazi do povećanja plaće?

Hvala vam na info... :-D

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

 • 2 mjeseci kasnije...
 • 11 mjeseci kasnije...
 • 2 tjedna kasnije...

Pozz fax,

ovako što se tiče tog računanja, ja si napišem fino formulu jednadžbe s jednom nepoznanicom (nadam se da se to tako zoveXD) i onda tražim x.

 

Npr. ako ti osoba radi 5 sati u razdoblju od 1.siječnja 2011. do 10.ožujka 2011.g. : 5:X=8:70 (70 -ukupan broj dana da ima punu normu) 8x=350 (množiš-vanjski s vanjsk. i unutarnji s unutarnjim)

X=43,75,----> 1mj i 14d

ne moraš tako pisat,možeš u glavi stavljati taj omjer ali je meni jednostavnije ovako...

 

A za ostalo.. a kako kad, neku stvar koja mi prvi put dođe u ruke, gledam, mozgam i čudim se a neka se odrađuje onak bez beda... Sad imamo u tijeku javnu nabavu, pa je bilo malo muke s time ali ide nekako...

Ne volim kad mi daju ugovor slagati, nemam iskustva u tome, ovo mi je bio odmah prvi posao nakon faxa i teoretsko znanje mogu okačiti ugl. mačku o rep... NIje posao iz snova, odmah bih otišla raditi nešto bliže struci, ali isto tako-najbitnije mi je da ide plaća, a ostalo će se valjda s vremenom promiijenti..

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Radim kao tajnica u OŠ 5 godina. Posao nije toliko težak koliko su teški ljudi s kojima radite.

U mom slučaju konkretni, ravnateljica mi nije od neke pomoći, jer se ne razumije u ništa, ali apsolutno ništa.

 

Što se tiče godišnjeg odmora - 30 dana. Po zimskim i ljetnim praznicima se uvijek radi od 7 - 14, a inače do 15.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

 • 2 tjedna kasnije...

Drugi izračun na godišnjoj bazi je ovako

 

365 dana u godini x radno vrijeme radnika/8 = broj / 30 = broj

 

primjer:

 

365 * 5=1825/8=228,12/30=7,60 (7 mjeseci i 60% od 30 dana) = 30x60%=18 dana

 

Znači osoba koja radi 5 sati dnevno na godišnjoj razini u jednoj godini ostvari 7 mjeseci i 18 dana staža.

 

1 godina = 7mj i 18 dana

2 godne rada = 1 godina 3 mjeseca i 6 dana

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

 • 2 tjedna kasnije...

Radim kao tajnik u Osnovnoj školi i neznam kako je drugim kolegama no posal uopće nije laganini i poprilično je stresan.Sve moguće poslove od računovodstvenih,preko ravnateljskih do ispisivanja naruđbenica vođenja ulaznih računa škole,tj nema posla koji tajnik u školi ne radi osim šta jedino još ne čisti no kako je krenilo možda nas i to toka! :palac:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

 • 4 tjedna kasnije...
 • 7 mjeseci kasnije...

Pozdrav svima.

 

I ja sam jedna nezaposlena pravnica. Imam pitanje vezano za stručno osposobIjavanje po novom zakonu. Zanima me da li je osoba koja ide na stručno osposobljavanje po u osnovnu školu dužna polagati dsi. VSS sam, pa me zanima što je točno, moram li polagati dsi ili ne. Naime, radi se o tome da sam čula različite priče od toga da moram pa do toga da ne moram. U masi natječaja sam vidjela da traže osobe sa dsi i radnim iskustvom.

Zahvalna sam na svakom odgovoru.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

 • 2 mjeseci kasnije...

Odradio tjedan dana i još nisam dogurao do plaće, vidjet ćemo. Posao je bolestan i ne znam zbog čega se naziva poslom tajnika kad u biti održavaš funkcioniranje čitave škole. 100 papira na stolu s bar 10 post ita zaljepljenih, sto pitanja od strane nastavnika koje ne zna odgovoriti niti odvjetnik ili tipa "kako upisati ocjene ako se mali prebacio iz druge škole", sto vrsta dopisa, prijave i odjave, jubilarne nagrade, kuhinja, prijave ministarstvu, sastav ugovora o radu, obavještavanje nastavnika o isteku istih, slušanje idiota i ekonoma kojem je teško provozati se 2 puta do grada i ne zna što će od dosade, evidencije, urudžbiranje, kopiranje na aparatu čiji feeder ne podržava više od jednog lista (!!), fax koji ne daje signal s više od 1 lista u feederu(!?), arhiva, vođenje zapisnika na školskom odboru i drugim odborima, slušanje sranja....

Zamisli samo paziti kad istječe kome kakav ugovor ili bolovanje na temelju personalnih dosjea razbacanih po ormaru, a istovremeno imaš 10 poslova za obaviti. Morat ću si nekakav program na kompu složiti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

e da, upozoriše me da je posao takav, ali ja kao računam ma daj molim vas pa to je tajništvo. računam kao javljat ću se na telefon i pisat djeci potvrde za dječiji i sl...

nakon odvjetništva računam da će mi to bit piece of cake! a i nije baš da trenutno mogu birat posao. zato me i zanima kolika je plaća, reko mi ravnatelj da je 4 i nešto. za ono što sam ja zamišljala mi je to o.k. ,ali ako stvarno ima toliko posla nekako mi je to malo. a i čula sam od kolegice da radiš i veći dio ljeta nije to ko profesori da se kupaš fino kad nema škole.

javi kad saznaš kolika je plaća.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

 • 5 tjedna kasnije...

Bok ljudi. Malo sam kopala po internetu i naišla na ovu temu. Tajnica sam osnovne škole točno godinu dana, radim nažalost na pola radnog vremena i znam da nikad neću dobiti puno radno vrijeme. Uglavnom, na poslu nije onako kao ste opisali, pogotovo na pola radnog vremena. posla ima non stop i ima stresa jer svi poslovi idu preko tajnika. međutim to nije ono što me muči. muči me što mi je u glavi non stop riječ " prosvjetna inspekcija." znam da radim godinu dana i možda u pola toga nisam sigurna ako sam dobro napravila, međutim ravnatelj na sve stavlja svoj potpis pa onda vjerojatno dobro radim. na puno toga sam naišla što je bilo krivo i donekle popravila. ako mi tko može pomoći tko ima iskustva s prosvjetnom kako to izgleda, da li zbog nečeg krivog mogu tajnicu razriješiti dužnosti. kod nas nije bilo posvjetne oko 10 godina i taman bi sad mogla donekle doći a ja ono nova. pa ako tko ima iskustva molim da mi opiše jer ću izludit dok ne dođe. dok dođe onda ću znati na čemu sam. hvala.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Bok ljudi. Malo sam kopala po internetu i naišla na ovu temu. Tajnica sam osnovne škole točno godinu dana, radim nažalost na pola radnog vremena i znam da nikad neću dobiti puno radno vrijeme. Uglavnom, na poslu nije onako kao ste opisali, pogotovo na pola radnog vremena. posla ima non stop i ima stresa jer svi poslovi idu preko tajnika. međutim to nije ono što me muči. muči me što mi je u glavi non stop riječ " prosvjetna inspekcija." znam da radim godinu dana i možda u pola toga nisam sigurna ako sam dobro napravila, međutim ravnatelj na sve stavlja svoj potpis pa onda vjerojatno dobro radim. na puno toga sam naišla što je bilo krivo i donekle popravila. ako mi tko može pomoći tko ima iskustva s prosvjetnom kako to izgleda, da li zbog nečeg krivog mogu tajnicu razriješiti dužnosti. kod nas nije bilo posvjetne oko 10 godina i taman bi sad mogla donekle doći a ja ono nova. pa ako tko ima iskustva molim da mi opiše jer ću izludit dok ne dođe. dok dođe onda ću znati na čemu sam. hvala.

 

Pa uglavnom dođu najavljeni, ono, kažu stižemo tada i tada pa zapravo nema mogućnosti da ih izbjegnete na način da kažete: ''nismo znali da stižete'', ali se uspijete pripremiti.

Provjeravaju statut škole, pravilnik o radu, poslovnik o radu školskog odbora i sve druge akte i propise vezane za rad škole.

Onda pogledaju ugovore o radu, kako su posloženi, dali se poštovala procedura primanja osoba u radni odnos (da li je raspisan natječaj, da li je netko imao prednost pri zapošljavanju (npr. branitelj, manjina...) i da li je njegova molba uvažena..., zatim gledaju da li se poštuje zakon u drugim poslovima, radi li netko bez ugovora...itd.

 

Sankcije su predviđene, riječ je o novčanim kaznama, osim ako je evidentno da činite kazneno djelo/djela.

Ugl. ako i postoji neki manji propust sve se na kraju svede na naputak da se propust ispravi.

 

Možda bi bilo dobro posavjetovat se s osobama u školi koje su već doživjele posjet inspekcije.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

pozdrav kolegama

 

radim kao pripravnica na mjestu tajnike škole(stručno osposobljavanje bez zasnivanja radnog odnosa)..e sad!hitno mi treba odgovor..da li se smije staviti položen arhivski ispit kao poseban uvjet pri objavi natječaja za to isto radno mjesto i diploma raćunalnog operatera....unaprijed zahvalna

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

pozdrav kolegama

 

radim kao pripravnica na mjestu tajnike škole(stručno osposobljavanje bez zasnivanja radnog odnosa)..e sad!hitno mi treba odgovor..da li se smije staviti položen arhivski ispit kao poseban uvjet pri objavi natječaja za to isto radno mjesto i diploma raćunalnog operatera....unaprijed zahvalna

 

U natječaju za tajnicu može pisati poželjan položen ispit iz arhiva. Ja sam se javila na natječaj na kojem je to bio jedan od uvjeta, međutim nisam imala položeni ali sam svejedno dobila posao jer se to može položiti naknadno.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

 • 2 tjedna kasnije...
Bok ljudi. na puno toga sam naišla što je bilo krivo i donekle popravila. ako mi tko može pomoći tko ima iskustva s prosvjetnom kako to izgleda, da li zbog nečeg krivog mogu tajnicu razriješiti dužnosti. kod nas nije bilo posvjetne oko 10 godina i taman bi sad mogla donekle doći a ja ono nova. pa ako tko ima iskustva molim da mi opiše jer ću izludit dok ne dođe. dok dođe onda ću znati na čemu sam. hvala.

 

heej bog, evo meni su bile 4 inspekcije u cca. godinu dana.... prilično stresno i neugodno iskustvu, bilo je nekih manjih nepravilnosti ali nikakav big deal, samo su nam naredili da nešto dopunimo i to je to..

mislim da te ne mogu razriješiti, ipak je ravnatelj odgovorna osoba, a i ne vjerujem da razrješuju tajnice zbog grešaka u poslovima. naravno, razrješili bi te kad tvoj natječaj bio nezakonit ili možda da neke novce ti pronevjeriš (neki slučaj mi zvoni u glavi da je tajnica optužena za 50 000kn pronevjere) ali nemam pojma na koji je način to moguće...

 

a što se ostalog tiče-deff se slažem sa svim napisanim! sijedim od glupog posla i još glupljih pitanja!!!!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Trebam malu pomoć s urudžbenim zapisnicima. Npr. unutar neke klase imamo urbroj npr. 1000-30-1-13-1 pri čemu srednji broj označava osobu koja je "potpisnik" navedenog akta.. Međutim, nekada unutar iste klase potrebno je napisati akt u ime nekog drugog tko ima npr. oznaku 5.

Da li bi po tome urbroj slijedećeg akta koji upisujemo u zapisnik glasio 1000-30-5-13-1 ili 1000-30-5-13-2?

Slijedeće pitanje, zbog čega se neka pismena bez klase i urbroja urudžbiraju pod urbrojevima koji nemaju veze s urbrojem ustanove koja ju prima, konkretno, ugovor s elektroprivredom bez klase i urbroja, upisan pod urbrojem 368-13-x ili npr. molbe za posao pod urbrojem 15-13-x (sve živo bez svog urbroja urudžbiram pod urbroj svoje ustanove 1000-30-1-13-x) . Nisam pronašao nikakav pravilnik ili postupak o tome.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prvi akt, koji je potpisao "vaš" potpisinik ima oznaku: 1000-30-1-13-1

Nakon toga treba upisati akt "nekog drugog" potpisnika iz vašeg tijela kao drugi akt u istom predmetu (istoj klasi) - on se upisuje kao 1000-30-5-13-2. Nakon toga u svezi istog predmeta (iste klase) dobijate "vanjski akt" (npr. od stranke) Taj akt je treći po redu u istom predmetu (istoj klasi). On se upisuje kao 15-13-3. Dakle, zadnji broj označava redni broj akta u vašem predmetu. Ako predmet ima 5 akta, na zadnjem aktu mora zadnji broj imati redni broj 5, bez obzira tko je stvaratelj akta.

 

Naime, urbroj označava stvaratelja, ako vanjki akt urudžbirate kao "svoj" ispada da ste "vi" stvaratelj akta. Ugovor možete urudžbirati kao "svoj", a isto je moguće iznad svakog potpisnika ugovora bude njegove klasa i urbroj (ako i druga ugovorna strana koristi klase i urbrojeve). Međutim vanjske molbe i dopise ne urudžbirate pod "svojim" urbrojem.

 

Koji broj treba staviti? Najnoviji propis o tome je Pravilnik o jedinstvenim klasifikacijskim i brojčanim oznakama stvaralaca i primalaca akata (NN 038/1988) :)

 

Probajte ga pronaći na tražilici cadial.

 

Mislim da broj 15 označava - Građane (stranke)

 

I naravno o klasama i urudžbenim brojevima možete pogledati i u Uredbi o uredskom poslovanju (NN 7/2009)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prvi akt, koji je potpisao "vaš" potpisinik ima oznaku: 1000-30-1-13-1

Nakon toga treba upisati akt "nekog drugog" potpisnika iz vašeg tijela kao drugi akt u istom predmetu (istoj klasi) - on se upisuje kao 1000-30-5-13-2. Nakon toga u svezi istog predmeta (iste klase) dobijate "vanjski akt" (npr. od stranke) Taj akt je treći po redu u istom predmetu (istoj klasi). On se upisuje kao 15-13-3. Dakle, zadnji broj označava redni broj akta u vašem predmetu. Ako predmet ima 5 akta, na zadnjem aktu mora zadnji broj imati redni broj 5, bez obzira tko je stvaratelj akta.

 

Puno hvala kolegice. Naime, moja prethodnica sa 40 godina staža je radila na sve žive načine, dakle krivo, stoga su me zaista bunili njezini urudžbeni zapisnici.

A što se tiče Pravilnika iz 88' te Uredbe, da sam iz njih nešto mogao saznati iz prakse, ne bih ovdje pitao :)

LP

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

 • 3 tjedna kasnije...

Lijep pozdrav svima.

Nakon završenog pravnog fakulteta bezuspjeha sam godinu dana tražio posao u struci dok sasvim slučajno nisam dobio mjesto tajnika u srednjoj školi (zamjena). Posao je super, i ima po prilično posla treba biti jako snalažljiv, brz i mislit 100 na sat. Moja škola ima preko 500 učenika, preko 60 zaposlenih. Vidio sam po postovima prije da netreba koristit zakon kod mene ga moram svaki dan koristiti. Posao je jako opsežan i jako sam puno naučio.

Imam jedno pitanje nedavno sam naišao na neku nelogičnost. Nemogu naći propis u kojem piše da tajnik u osnovnoj školi radi na nepunom radnom vremenu? da li mi tko može pomoći. Pravilnikom je propisano da Tajnik u srednjoj školi i domu radi puno radno vrijeme.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

 • 2 tjedna kasnije...

ej ljudi imam jedno pitanje. tajnica sam osnovne škole i već sam na portalu prije pisala. ovako, idem na porodiljni dopust oko 20.7. i trebam naći zamjenu za moj posao. raspisat ćemo natječaj i sve to, međutim mene zanima ako se i tajnica kao i učitelji mogu uzet prvo na 15, pa ostalih 45 dana uz suglasnost Školskog odbora? ili to vrijedi samo za nastavničko osoblje? hvala :)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Lijep pozdrav svima.

Nakon završenog pravnog fakulteta bezuspjeha sam godinu dana tražio posao u struci dok sasvim slučajno nisam dobio mjesto tajnika u srednjoj školi (zamjena). Posao je super, i ima po prilično posla treba biti jako snalažljiv, brz i mislit 100 na sat. Moja škola ima preko 500 učenika, preko 60 zaposlenih. Vidio sam po postovima prije da netreba koristit zakon kod mene ga moram svaki dan koristiti. Posao je jako opsežan i jako sam puno naučio.

Imam jedno pitanje nedavno sam naišao na neku nelogičnost. Nemogu naći propis u kojem piše da tajnik u osnovnoj školi radi na nepunom radnom vremenu? da li mi tko može pomoći. Pravilnikom je propisano da Tajnik u srednjoj školi i domu radi puno radno vrijeme.

 

Bok. Ja sam tajnica osnovne škole i za osnovnu školu nema nikakv poseban propis za tajnice. Ima za srednju školu. Ja radim na nepuno radno vrijeme, nažalost. Međutim, nema za to pravne osnove kad još uvijek važeći granski kolektivni ugovor za zaposlenike u osnovnoškolskim ustanovama propisuje da tajnica koja radi u školi koja ima više od 150 učenika mora imati puno radno vrijeme. Moja škola ima 230 i ne daju mi puno radno vrijeme.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ej ljudi imam jedno pitanje. tajnica sam osnovne škole i već sam na portalu prije pisala. ovako, idem na porodiljni dopust oko 20.7. i trebam naći zamjenu za moj posao. raspisat ćemo natječaj i sve to, međutim mene zanima ako se i tajnica kao i učitelji mogu uzet prvo na 15, pa ostalih 45 dana uz suglasnost Školskog odbora? ili to vrijedi samo za nastavničko osoblje? hvala :)

 

XI. ZASNIVANJE I PRESTANAK RADNOG ODNOSA U ŠKOLSKOJ USTANOVI

 

Zasnivanje radnog odnosa

Članak 107. st (10)

Iznimno od odredbe stavka 1. ovog članka, radni odnos može se zasnovati ugovorom o radu i bez natječaja:

– na određeno vrijeme, kada obavljanje poslova ne trpi odgodu, do zasnivanja radnog odnosa na temelju natječaja ili na drugi propisan način, ali ne dulje od 60 dana,

 

 

Btw. kolege, što kažete na jednostrano smanjenje koeficijenata složenosti poslova? Veća je složenost posla ljudi koji se našetavaju po hodnicima ili jednog VSS pravnika ili računovođe koji se uz ravnatelja jedini narade u školi?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

XI. ZASNIVANJE I PRESTANAK RADNOG ODNOSA U ŠKOLSKOJ USTANOVI

 

Zasnivanje radnog odnosa

Članak 107. st (10)

Iznimno od odredbe stavka 1. ovog članka, radni odnos može se zasnovati ugovorom o radu i bez natječaja:

– na određeno vrijeme, kada obavljanje poslova ne trpi odgodu, do zasnivanja radnog odnosa na temelju natječaja ili na drugi propisan način, ali ne dulje od 60 dana,

 

 

Btw. kolege, što kažete na jednostrano smanjenje koeficijenata složenosti poslova? Veća je složenost posla ljudi koji se našetavaju po hodnicima ili jednog VSS pravnika ili računovođe koji se uz ravnatelja jedini narade u školi?

 

dodao bi jedno važnu točku

– do punog radnog vremena, s radnikom koji u školskoj ustanovi ima zasnovan radni odnos na neodređeno nepuno radno vrijeme,

 

ovo pogotovo važi za osnovnu školu, oni nemogu raspisat natječaj ako postoji u evidenciji tajnik s nepunim radnim vremenom a traži se nepuno radno vrijeme.

 

Dragi kolega više se opće nečudim čudnim odlukama naš drage vlade, uvijek udare po onima što rade.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Bok. Ja sam tajnica osnovne škole i za osnovnu školu nema nikakv poseban propis za tajnice. Ima za srednju školu. Ja radim na nepuno radno vrijeme, nažalost. Međutim, nema za to pravne osnove kad još uvijek važeći granski kolektivni ugovor za zaposlenike u osnovnoškolskim ustanovama propisuje da tajnica koja radi u školi koja ima više od 150 učenika mora imati puno radno vrijeme. Moja škola ima 230 i ne daju mi puno radno vrijeme.

 

Oni su ti dužni dati punoradno vrijeme tj. u školi više od 150 učenika nemože tajnik radit na nepuno radno vrijeme. Radi manjih stvari ravnatelji su dobili otkaz. Jesi li na neodređeno vrijeme? Većina ravnatelja ti nezna zakone i pravilnike tako da bi mu ja skrenuo pozornost na to. Ja ravnateljicu, kad saznam za neki propis uvijek upozoravam, to nam je u opisu posla. Zato smo se školovali. :)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Oni su ti dužni dati punoradno vrijeme tj. u školi više od 150 učenika nemože tajnik radit na nepuno radno vrijeme. Radi manjih stvari ravnatelji su dobili otkaz. Jesi li na neodređeno vrijeme? Većina ravnatelja ti nezna zakone i pravilnike tako da bi mu ja skrenuo pozornost na to. Ja ravnateljicu, kad saznam za neki propis uvijek upozoravam, to nam je u opisu posla. Zato smo se školovali. :)

 

 

Škola je tražila od MZOS-a puno radno vrijeme i za tajnicu i za računovotkinju. Međutim oni su odgovorili da možemo popuniti radno mjesto i za tajnicu i za računovotkinju ali svaka na pola radnog vremena. Dakle ravnatelj nema ništa s tim. To je nalog Ministarstva. Ništa im ne znači što se mi dvije jedine naradimo u školi i mogle bi nekad puknut od svega, ali šta možemo? Poslali smo zahtjev Ministarstvu za dopunom satnice i sada čekamo. Pravni temelj postoji, još uvijek važeći granski kolektivni, međutim oni će se sigurno držat toga kao: nema zapošljavanja, kriza je i bla bla bla. Naravno učitelju je svaka j* zamjena plaćena a nama ništa, imam prekovremenih jako puno jer ne dospim sve u 4 sata dnevno napraviti a prekovremene nema šanse da nam plate. Škola bez nas ne bi funkcionirala a tako nas tretiraju.U školi sam "katica za sve"- ako tko nezna, naravno tajnica zna tako sam ko dežurna služba :( Sigurno će odgovorit negativno ali glavno da je posao sada u krizno vrijeme. A to da je na pola to je jedina prepreka.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Škola je tražila od MZOS-a puno radno vrijeme i za tajnicu i za računovotkinju. Međutim oni su odgovorili da možemo popuniti radno mjesto i za tajnicu i za računovotkinju ali svaka na pola radnog vremena. Dakle ravnatelj nema ništa s tim. To je nalog Ministarstva. Ništa im ne znači što se mi dvije jedine naradimo u školi i mogle bi nekad puknut od svega, ali šta možemo? Poslali smo zahtjev Ministarstvu za dopunom satnice i sada čekamo. Pravni temelj postoji, još uvijek važeći granski kolektivni, međutim oni će se sigurno držat toga kao: nema zapošljavanja, kriza je i bla bla bla. Naravno učitelju je svaka j* zamjena plaćena a nama ništa, imam prekovremenih jako puno jer ne dospim sve u 4 sata dnevno napraviti a prekovremene nema šanse da nam plate. Škola bez nas ne bi funkcionirala a tako nas tretiraju.U školi sam "katica za sve"- ako tko nezna, naravno tajnica zna tako sam ko dežurna služba :( Sigurno će odgovorit negativno ali glavno da je posao sada u krizno vrijeme. A to da je na pola to je jedina prepreka.

 

Kolegice, znam kako vam je s obzirom na posao, tajnik sve zna. :)

 

Neznam šta da Vam kažem jednostavno ova vlada se ne drži vlastitih propisa, zakona ni Ustava to vidit na TV svaki dan, nažalost u vašem slučaju ni ministarstvo. Koliko ja znam za veličinu škole kao Vaše propisano je i za računovodstvo puno radno vrijeme. Da ih tužite (što imate pravo) dobili bi, nakon toga će oni reći mijenjat ćemo propis.

 

Gdje se nalazi ta škola? Kako to da nemožete naplatit prekovremene sate to je kršenje zakona o radu i pravilnika o radu? Jeli vi prijavljujete te prekovremene sate tj. to nisu prekovremeni sati nego sati do pune norme koji Vam moraju biti plaćeni:-?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

 • 2 tjedna kasnije...

ljudeki, imam jedno pitanje? milsim pošto sam nova u vezi posla: da li treba svaki izlet učenika prijavljivati Uredu državne uprave, MZOS-u ili inspektoratu? Izleti, terenske nastave i sve to je predviđeno GPP-om i Školskim kurikulumom pa me zanima. U našoj školin to dosad nije bila praksa, ravnatelj nema blage o tome a ja sam vidjela pravila o provedbi izleta i bla i bla iz 1999., čak ni Pravilnika nema . Help.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ljudeki, imam jedno pitanje? milsim pošto sam nova u vezi posla: da li treba svaki izlet učenika prijavljivati Uredu državne uprave, MZOS-u ili inspektoratu? Izleti, terenske nastave i sve to je predviđeno GPP-om i Školskim kurikulumom pa me zanima. U našoj školin to dosad nije bila praksa, ravnatelj nema blage o tome a ja sam vidjela pravila o provedbi izleta i bla i bla iz 1999., čak ni Pravilnika nema . Help.

 

 

Po pravilniku moje škole samo Županijskom uredu državne uprave.

Proletivši malo ostale Pravilnike o provođenju školskih izleta i ekskurzija isti slučaj.

Ima na netu brdo primjera.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

i mene je počeo ubijati doslovce. niti nemam pojma ako dobro radim uredsko poslovanje. ne stavljam ur.broj od ministarstva dok dobim njihov dopis nego svoj , nit od stranke ( kao npr 15 građana). .. . na prvi akt stavim prijamni štambilj koji je u dosjeu i klasifikacijsku oznaku i ur.broj, zatim ja pišem dopis opet isti ur.broj samo zadnja brojka 2, opet dobim dopis brojka 3 i tako.... uglavnom tako se do sada radilo i ja samo nastavila. ima ko isti slučaj? da me utješi :):P

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

i mene je počeo ubijati doslovce. niti nemam pojma ako dobro radim uredsko poslovanje. ne stavljam ur.broj od ministarstva dok dobim njihov dopis nego svoj , nit od stranke ( kao npr 15 građana). .. . na prvi akt stavim prijamni štambilj koji je u dosjeu i klasifikacijsku oznaku i ur.broj, zatim ja pišem dopis opet isti ur.broj samo zadnja brojka 2, opet dobim dopis brojka 3 i tako.... uglavnom tako se do sada radilo i ja samo nastavila. ima ko isti slučaj? da me utješi :):P

 

Na vanjske dopise ne smiješ stavljati "svoj" urudžbeni jer ispada da je tvoja ustanova donosioc akta. Dopis od ministarstva odnosno dopis koji ima klasu urudžbiraš pod svojom klasom a urudžbeni broj ima prvih par brojeva od donositelja a zadnje brojeve po redu urudžbenog zapisnika.

Vanjski dopisi bez klase imaju urudžbeni broj ovisno o pošiljatelju, stranke npr. 15-13-XX, račun za struju 371-13-XX, sukladno PRAVILNIKU O JEDINSTVENIM KLASIFIKACIJSKIM OZNAKAMA NN 38/88.

Kolegica galamala je dobro objasnila u postovima iznad.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Jednostavno pitanje u vezi godišnjih odmora. Osoba se vraća s bolovanja npr. 01.06.

Zamjeni te osobe ugovor dakle ističe 31.05. Zamjena ima "pravo" na razmjerni dio godišnjeg. No isti ne može iskoristiti do povratka osobe koju zamjenjuje niti može, jer tada nema tko raditi. Sukladno čl. 61 ZOR-a ako prestane ugovor, a osoba nije iskoristila godišnji, plaća se naknada.

U razgovoru s nekoliko ravnatelja došao sam do blago rečeno "raznih" tumačenja, gdje zamjenama omogućuju godišnji nakon isteka ugovora o radu (!?) ili im produžavaju ugovore.

Kakva su vaša iskustva?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

e vidiš i ja bi voljela znati točan odgovor na to pitanje. u mojoj školi su dosad ugovori bili tako formulirani da osoba koja mijenja radi do povratka s bolovanja i koristile bi i jedna i druga godišnji. kolegica koja je radila u drugoj školi kaže da u njenoj školi nije tako bilo već su uvijek isplaćivali naknadu za neiskorišteni godišnji odmor.

ne bi znala što je ispravno...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ljudeki, imam jedno pitanje? milsim pošto sam nova u vezi posla: da li treba svaki izlet učenika prijavljivati Uredu državne uprave, MZOS-u ili inspektoratu? Izleti, terenske nastave i sve to je predviđeno GPP-om i Školskim kurikulumom pa me zanima. U našoj školin to dosad nije bila praksa, ravnatelj nema blage o tome a ja sam vidjela pravila o provedbi izleta i bla i bla iz 1999., čak ni Pravilnika nema . Help.

 

Zakon o pružanju usluga u turizmu (NN 68/07, 88/10)

Članak 6.

(4) Škola odnosno druga odgojno-obrazovna ustanova može za svoje učenike, odnosno polaznike organizirati izlet radi ostvarivanja nastavnih i odgojno-obrazovnih sadržaja i postizanja svojih ciljeva i zadaća koji se organiziraju kao djelatnost škole, odnosno odgojno-obrazovne ustanove.

 

[TABLE=class: clen]

[TR]

[/TR]

[TR]

[TD=class: clenleft][/TD]

[TD=class: clenright_clen] (5) Udruge su dužne organizaciju putovanja iz stavka 1. ovoga članka, a škole i druge odgojno-obrazovne ustanove organizaciju izleta iz stavka 4. ovoga članka, prijaviti nadležnoj ispostavi područne jedinice Državnog inspektorata prema svome sjedištu, najkasnije tri dana prije početka putovanja.

 

[/TD]

[/TR]

[/TABLE]

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

 • 2 tjedna kasnije...

Evo imam još jedno pitanje; nakon što smo dobili suglasnost Ureda državne uprave da možemo raspisati natječaj, mi smo raspisali. U Zakonu u odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi piše da se natječaj objavljuje tamo i tamo bla bla, međutim piše da uvjete škola sama određuje u natječaju. Pa me zanima, da li je škola pogriješila ako je u natječaju stavila stavku: potreban položen stručni ispit. Tražimo zamjenu samo na tri tjedna i to sad kraj školske godine. Hvala :)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama