Jump to content

Oslobođenje od poreza priloiom prvokupnje nekretnine


anonimno

Preporučene objave

Kupujem stan, potpisao sam predugovor i sada trebam potpisati glavni ugovor budući je stan gotov. Prodavač stana mi predlaže da u ugovor napišemo manju cijenu od one koju stavrno uplaćujem. Znam da će on zbog toga morati platiti manji porez, ali hoću li i ja morati platiti manje poreza na 28m2 jer sam odlobođen plaćanja poreza za 50m2(ukupno 78m2) jer mi je to prva kupnja nekretnine. Da li da prihvatim ponudu?

Može li bit posljedica za mene? Hvala na savjetu

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Vidim da nisam baš bio jasan u prvom pismu. Stan ima ukupno 78m2. Ja sam prema zakonu, budći prvi put kupujem nekretninu oslobođen plaćanja poreza za 50m2 a za ostalih 28m2 moram platit porez(nekih 5% mislim). Da li prihvatiti ponudu prodavača stana o nižoj cijeni u ugovoru(naravno, ja plaćam stvarnu cijenu)? :-D

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ma prihvati. Nećeš imati nikakve posljedice u budućnosti. Cijena je stvar dogovora ugovornih stranaka- možeš ti kupiti stan i za 1 kunu.

Ionako nadležna porezna uprava izlazi na tereni i vrši procjenu nekretnine te na temelju takve svoje procjene razrezuje porez (5%). Taj iznos procjene može biti veći od iznosa kupoprodajne cijene navedene u ugovoru, ali ne može biti manji ( jer je to stvarno plaćeni iznos).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prihvati to jer te vjerojatno 'ne svrbi' 5% od vrijednosti 28 m3 stana... jedino sto mijenja stanje stvari to je ako stan kupujes iz kredita onda to ne mozes sakriti pa bi porezna mogla to uvidjeti ali ako si stan kupio svojim sredstvima, zasto ne. To jeista stvar kao kad ljudi (fizicke osobe)prodaju polovne aute, pa u ugovoru prijave manju cijenu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 mjeseci kasnije...

Kupujem kuću površine 73 kvadrata plus pripadajuće dvorište od 790 kvadrata. Pošto mi je to prva nekretnina trebao bi biti oslobođen od poreza na 65 kvadrata nekretnine (ja i žena). E sad mene interesira kako bi se obračuno porez u ovom slučaju. Vrijednost u kupoprodajnom ugovoru je 60000 eur. Nadam se da to ne znači da će mi lupiti porez na ostatak nekretnine i na cijelo zemljište!? :-?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija