Jump to content

Prijelaz dohodaša u dobitaša


Vivens

Preporučene objave

Molim pomoć za slijedeći slučaj:

2005.g. sam kao obrtnik dohodaš predao na kraju godine poreznu prijavu DOH sa prikazanim gubitkom. U 2006.g. sam po sili zakona morao prijeći na dobitaša te sam na kraju godine predao poreznu prijavu PD u kojkoj sam priznao i odbio gubitak iz 2005.g. Sve je bilo u redu do ove godine kad su me sa porezne nazvali i rekli da gubitak od dohotka ne mogu odbiti od dobiti, ali da ne znaju kamo da taj gubitak stavim već da tražim mišljenje središnjeg ureda koje još uvijek čekam. Da li je netko imao takav slučaj i da li se mogu, ako mi ne priznaju gubitak, vratiti na dohodaša pošto nemam skoro nikakvog prometa? Molim ako netko nešto zna o tome, pošto je kraj godine.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Problem je u tome što porezni referenti to ne mogu izvesti u kompjuterima, nije im omogućeno. Kompjuterska aplikacija prijave poreza na dobit jednostavno 'ne hvata' preneseni gubitak s dohotka.

 

Traži mišljenje...mislim da će ti reći da imaš pravo, čak bi se kladio na to. Problem je tehnička nemogućnost provedbe, ali nek se snađu..

 

Nemoj olako odustati od toga.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prilikom prelaska iz dohodaša u dobitaša morao si predati početnu bilancu.Iz nje se vidi da ostvaruješ uvjete za prelazak u dobitaše,pretpostavljam da je prijelaz bio uvjetovan prometom preko 2.000,000 kn ili dugotrajnom imovinom.U početnoj bilanci je vidljiv gubitak.

 

Prilikom predaje PD obrasca na poziciji IV.POREZNA OSNOVICA,redni broj 37.Preneseni porezni gubitak ,upisuješ gubitak iz obrta.

 

Ukoliko do 31.12.2008. nemaš uvjete za dobitaša pismenim putem zatraži od svoje porezne uprave povratak na oporezivanje porezom na dohodak u 2009.

Pazi:rok za predaju zahtjeva 31.12.2008!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 tjedna kasnije...

Prilikom prelaska dohodaša u dobitaša predao sam početnu bilancu u kojoj je bio vidljiv gubitak. Prilikom predaje PD obrasca taj gubitak sam upisao na redni broj 37 i to je bilo u redu do 2008. godine kada je u poreznu došla neka nova gospođa koja izvlači unatrag sve porezne kao moja (prelazak dohodaša u dobitaša) i kaže da na tom broju 37 ne može biti preneseni gubitak od obrta (gubitak od obrta može se odbiti samo od dohotka od kojeg je i nastao),jer na broju 37 ide preneseni gubitak od dobiti (čl.17.Zakona).

Na moje pitanje referentici za prelazak natrag u dohodaša odgovorila je da ne mogu dok ne istekne 5.g.(a 2006.g. sam postao dobitaš).

Još čekam mišljenje središnjeg ureda, ali ne nadam se ničem dobrom.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija