Jump to content

PRAVO NA SUĐENJE U RAZUMNOM ROKU


anonimno

Preporučene objave

Majka sam i z.z. 16-god.sina.

Od 1990. godine, vodi se kazneni postupak protiv njegova oca zbog neplaćanja uzdržavanja.

Od 1990. na ovamo donesene su 2 presude.

Obje za istu stvar, i presudjene jednako - uvjetno na 2 godine.

Ne komentirajući bahatost suca za mladež i njegovo očito neiskustvo, ja kao laik smatram glupim dvaput osuditi nekog za isto djelo jednakom kaznom ... Tj. bolje reći nikakvom - jer se ne može opozvati u bezuvjetnu.

Da li ja, kao oštećenik, mogu podnijeti tužbu Medjunarodnom sudu zbog kršenja ljudskih prava - prava na sudjenje u razumnom roku ??

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

malo ste tu zapetljali i nešto pobrkali ....

u kaz. postupku se postavlja imovinskopravni zahtjev ili ako hoćete, odštetni zahtjev..

u ovom postupku (o kojem gospođa priča) je on utvrđen i iznosi - xxxx kuna koliko duguje okr. na ime alimentacije

presudom ste upućeni da svoj imovinskopravni zahtjev ostvarujete izvan kaz. postupka..to je ovrha koju ste pokrenuli...

 

ovrha nema veze sa ustavnom tužbom niti sa razlozima zbog kojih biste ustavnu tužbu podnijeli

 

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

već ste postavili imovinskopravni zahtjev u kaznenom postupku, temeljem kojega je i vođen kazneni postupak..u tom postupku je utvrđen točan iznos duga i

sada - pravac ovrha, kako ste i namjeravali

 

da nije utvrđeno točno koliki je dug na ime alimentacije, sud bi vas uputio u parnicu

 

ustavna tužba je nešto treće

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 4 mjeseci kasnije...

Gospođa je postavila pitanje o pravu na suđenje u razumnom roku, na koje joj nitko nije adekvatno odgovorio.

tuzbu nikakvom medjunarodnom sudu ne mozete podnijeti dok niste iscrpili domace pravne lijekove. Do nedavno, radi ostvarivanja prava na sudjenje u razumnom roku temeljem čl. 29. URH, imali ste na raspolaganju ustavnu tuzbu.

U prosincu prosle godine usvojen je novi Zakon o sudovima koji u clancima 27. i 28. proces ostvarivanja tog prava bitno ubrzava (bar dok to milioni stranaka u nasoj drzavi ne shvate pa pocnu pretrpavati sudove i po toj osnovi).

Naime, na vama je da podnesete zahtjev za zastitu prava na sudjenje u razumnom roku neposredno visem sudu, sto je u vasem slucaju, pretpostavljam, Vrhovni sud RH.

 

Student

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da li postoji rok u kome taj viši sud mora donijeti rješenje na taj zahtjev za zaštitu prava na suđenje u razumnom roku ?

 

Jer osobno imam loše iskustvo sa Županijskim sudom. Slala sam požurnice, bila više puta i kod predsjednika Suda i kod predsjednika Odjela, no Županijski sud je donio rješenje tek nakon više od tri godine i to nakon mog drugog obraćanja Radiju 101 sa pitanjem kada će riješiti moj predmet broj xy, koji stoji kod njih od xy datuma, a radi se o radnom sporu koji sam pokrenula 1995.g, do danas nije održana ni jedna parnica jer je tuženi postavio zahtjev za utvrđivanje nadležnosti hrvatskog sudstva - a Županijeski je samo trebao donijeti rjeđenje na pitanje da li je hrvatsko sudstvo nadležno (što je bila prvostepena presuda) ili nije (što tvrdi tuženi). Tada važeći Zakonu o radu je imao članak u kome je stajalo da svaki poslodavac , bilo ambasada, strano predstavništvo itd koje u RH zapošljava hrvatske državljane MORA ih tretirati po tom ZORu. Dakle, Županijskom sudu za tu odluku nije trebalo puno istraživati. No velim, rješenje je stiglo tek nakon drugog javljanja 101-ci sa pitanjem zašto još nije izdano rješenje koje je predsjednik suda u eteru obećao prije 3 mjeseca.

 

No ni tu nije kraj. U rješenju je Županijski vratio na prvostepeni s uputom da treba još ispitati sporazum koji je naše ministarstvo potpisalo s vladom SAD-a. Sutkinja prvostepenog traži i dobija odgovor od Ministarstva da taj sporazum NEMA NIKAKVE VEZE s mojim radnim sporom, jer poslodavac nema veze s SAD-om, što je Županijski morao znati već i po samom sjedištu poslodavca koje je u Švicarskoj.

 

Dakle, Županijski prvo zaštopa s neizdavanjem rješenja (dok je mogao), zatim zaštopa s besmislenim nalogom prvostepenom sudu. Da li je to osnova ZA NEKU KRIVIČNU ODGOVORNOST?

 

Za znatiželjne, prvostepeni stoji otkad je dobio odgovor Ministarstva. Bila je jedna parnica na kojoj su pitali tužitelja što predlaže dalje - na što je ovaj rekao da je sve jasno, Županijski nije pobio ni jedan navod prvostepene presude, ali je uputio na sporazum za koji je Ministarstvo pismeno odgovorilo da nema veze s tim predmetom - te da je za očekivati da prvostepeni donese istu presudu kao i prvi puta! No već godinu dana sud ni a ni b. U neslužbenom razgovoru sudac u dobroj namjeri stavi tužitelju do znanja da se boji, i pita ga zar se on ne boji !!!!!!!

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija