Jump to content

Kako osporiti izmišljeni račun ???


Tacuma

Preporučene objave

Pozdrav svima i sve najbolje. Već neko vrijeme pratim ovaj forum a sad sam se našao u nezgodnoj situaciji pa molim savjet.

 

Za izvođenje određenih radova sam angažirao obrtnika koji mi nije želio izdati pisanu ponudu ali smo usmeno ugovorili cijenu radova 250 kn po satu. Tijekom izvođenja radova sam platio dio usluge 6000 kn (imam isplatnicu). Po završetku radova sam tražio završni obračun koji je po radnim satima trbao biti cca 6000 kn, no obrtnik mi izbjegava reći cifru i taj obraćun ćekam cca 7-8 dana. Kad mi se javio nakon tjedan dana traži od mene cifru od cca 30 000 kn. Ja ne pristajem na takvu cifru ali tražim od njega specifikaciju radova i za svaki slućaj od još par firmi tražim ponudu za istu kolićinu i tip radova i dobivam ponude od cca 10 000 do 15 000 kn. Nakon DVA tjedna konaćno se vidimo, ja mu ponavljam kakva je cijena dogovorena, da on nije tijekom izvođenja ni jednom spomenuo da se cijena povećava itd. i dogovorimo se da mu isplatim još 15 000 kn. Ja sam odmah napravio isplatu i za to imam isplatnicu. I tak ljut sam na sebe što sam platio 6 000 kn viš nego je trbalo ali bar je gotovo.

Ali nije gotovo jer mi je gospodin poslao račun na 50 000 kn u kojem je nadrobio svega.

Nakon ovog dugaćkog uvoda slijedi pitanje što napraviti?

Što ako pošalje raćun kod javnog bilježnika i dobijem ovrhu?

 

Oprostite na dugačkom postu i hvala na odgovorima.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

račun koji si dobio odnesi na poreznu da vidiš dali je prijavio i koliko porez po urađenom poslu.???

ako je u istom naznačen PDV

 

ako imaš ponude drugih izvođača u kojima je navedena cijena radova i materijal ne plačaj mu više od te cijene.

ako potraživanje vrši tužbom morat će dokazati uloženo u posao .njegova riječ protiv tvoje ,pošto nema ugovora.

ako pokuša ovrhu putem javnog bilježnika a za što nema osnove pošto nema ugovora,na istu se žali u zakonskom roku (8 dana).

biti će upučen na sud i dokazivanje svog potraživanja.

obrtnik lovi u mutnom.

čuvaj uplatnice.

 

 

imaš mobitel pa probaj snimiti razgovor vezan za dogovorenu cijenu.

 

ubuduče za svaki posao načiniti ugovor i tražiti ponudu.

bez navedenog nema posla.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Bovu puno hvala na odgovoru.

Pošto je obrtnik na poreznu mogu tek poslije 31.01.09 kad preda prijavu poreza.

Danas sam provjerio kod bilježnika, za ovrhu treba 5 raćuna od kojih jedan treba biti orginal i pismeni prijedlog za ovrhu napravljen od odvjetnika ili od predlagatelja ovrhe. Nije mi spominjao ugovor.

 

Inaće nikakav ugovor nismo radili, on nema ni radni nalog ni naruđbenicu sa mojim potpisom kao potvrdu da sam narućio radove.

 

Pitanje je postoji li naćin za osporavanje raćuna tj. iznosa na raćunu? Ja ne osporavam da račun postoji, ja sam dogovoreni iznos platio ali ovo što radi je bezobrazno drsko.

Ima li smisla prijavljivati ga obrtničkoj komori?

Hvala.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ukoliko je obrtnik dohodaš onda porezna uprava ne može da ga kažnjava za račun jer obrtnici dohodaši plaćaju PDV po NAPLAĆENOM a ne izdanom računu.Znači, on je Vama izdao račun na 50.000, a od Vas naplatio 21.000,00 i za tu 21.000 ima obvezu PDV-a.Nadalje, obrtnik i kada preda obrazac PDV za 12.mjesec (do kraja siječnja 2009.)porezna uprava ima zbirne primitke i ne zna da li je tu i vaš dio naplaćenog računa.Potrebna je financijska inspekcija koja će uzeti na uvid sve poslovne knjige i provjeriti navedeni račun,te da li je obrtnik novac koji je naplatio od Vas i utržio na svoj žiro-račun.

 

Moj prijedlog je da pošaljete dopis Poreznoj upravi,navedete sve kao i u Vašem postu na ovom forumu,priložite kopiju računa i kopiju uplatnica, kopiju troškovnika drugih dobavljača koje ste dobili i vjerujte,oni moraju odreagovati.

 

Vaša greška:nemate ponudu za navedene radove a obrtnik ju je dužan ispostaviti na Vaš zahtjev, njegov odgovor,(kako ste naveli), da ne želi izdati pisanu ponudu je upravo ono što Vam je bovu odgovorio-lov u mutnom.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija