Jump to content

Državljanstvo RH za maloljetno dijete


kecy

Preporučene objave

Poštovani,

 

trebam pravni savjet što učiniti u sljedećem slučaju; naime kolegica je rođena u BIH (tamo i živjela sve do nedavno), 1996. god. dobila državljanstvo RH, obzirom joj je majka Hrvatica. Netom prije dobivenog državljanstva rodila je sina (u braku sa suprugom druge nacionalnosti), nekoliko god. kasnije i kćer. Kako se u međuvremenu rastala i došla živjeti u Hrvatsku, za kćer je odmah dobila državljanstvo, a za sina ne može?! Tri puta u dvije godine koliko su ovdje (dječak redovno pohađa osnovnoškolsku nastavu) stigle su odbijenice, bez obzira na svu prikupljenu dokumentaciju i postupanje prema uputstvima MUP, međutim uz sve navedeno plaća i novčane kazne koje nisu male, a zadnje joj je rečeno (od službenika MUP-a) da će dijete deportirati nazad u Bosnu početkom nove godine. Imate li ideju kako joj pomoći, pravna pomoć je dosta skupa a ona nije pri novcu?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Možete li objasniti zbog čega plaća novčane kazne, naime dok dijete ne dobije državljanstvo RH-a, može mu, ali i mora, kao strancu, regulirati boravak u RH-a.

Malo mi je čudno da od majke Hrvatice koja je po tom temelju dobila državljanstvo, njeno dijete ga po tom istom temelju ne može dobiti (čak štoviše drugo dijete ga je također dobilo isto po nacionalnoj pripadnosti hrvatskom narodu).

Posebno mi je nevjerojatno ono što navodite o deportaciji tog djeteta. Muke ti ježeve pa koliko to dijete ima godina, kud bi ono bez majke?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Djetetu se boravak produžava svakih 6 mj., pa po isteku dobije kaznu (pretpostavka). Navodno od nove godine više nema pravo na produženje boravka za dijete. Kao glavni problem navodi se činjenica da je dječak (12 god) rođen mjesec dana prije negoli je majka dobila državljanstvo, dok je drugo dijete rođeno kasnije, odnosno po dobivenom državljanstvu.Znam da se situacija pokušala riješiti na sve moguće načine (primjer; rečeno joj je da se mora zaposliti čime će povećati mogućnost odobrenja zahtjeva, zaposlila se, predočila uz zahtjev ponovno svu traženu dokumentaciju, te prosjek primanja, ništa, ponovno odbijenica). To je samo jedan od primjera u ove dvije godine koliko vodi birokratsku bitku sa MUP-om. Sad već gubi nadu da će se išta riješiti i da će zaista dijete odvojiti od nje i poslati u drugu državu. Stoga još jednom molim sve koji imaju bilo kakvu ideju kojom bi joj mogli pomoći da se jave!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ovdje se radi o klasičnoj neinformiranosti. Dijete državljanina RH koje nema državljanstvo RH može boraviti u RH na temelju spajanja obitelji.

 

Zahtjev za prvi takav boravak se predaje u inozemstvu u konzulatu RH, a produžuje se u nadležnoj policijskoj upravi ili postaji i nema vremenskog roka do kad se takav boravak može produžavati.

 

Roditelje koje skrbe za to dijete bih sigurno prijavio centru za socijalnu skrb radi nebrige o djetetu.

Ukoliko ste ovdje naveli točne podatke obratite se na mail policija@mup.hr i problem će se rješiti brzo i bezbolno, a ukoliko je nešto zatajeno onda nastavite sa lovom u mutnom.

 

ZAKON O STRANCIMA

Članak 56.

Privremeni boravak u svrhu spajanja obitelji može se odobriti strancu koji je član uže obitelji:

– hrvatskog državljanina,

– stranca kojemu je odobren stalni boravak,

– stranca koji ima odobren privremeni boravak u svrhu znanstvenog istraživanja,

– stranca koji je na privremenom boravku boravio najmanje dvije godine te mu je i dalje odobren privremeni boravak na godinu dana i

– stranca koji ima status azilanta.

Privremeni boravak u svrhu spajanja obitelji neće se odobriti članu obitelji stranca kojem je odobren privremeni boravak u svrhu sezonskog rada, »au pair« rada i pružanja usluga u ime inozemnog poslodavca.

Članovi uže obitelji su:

1. bračni drugovi,

2. osobe koje žive u izvanbračnoj zajednici sukladno hrvatskom zakonodavstvu,

3. maloljetna djeca koja nisu zasnovala vlastitu obitelj, a rođena su u braku ili izvanbračnoj zajednici ili su posvojena i

4. roditelji ili posvojitelji maloljetne djece.

Iznimno od stavka 3. ovoga članka, članom uže obitelji hrvatskog državljanina, stranca kojem je odobren privremeni ili stalni boravak i stranca koji ima status azilanta, može se smatrati i drugi srodnik, ako postoje posebni osobni ili ozbiljni humanitarni razlozi za spajanje obitelji u Republici Hrvatskoj.

U slučaju poligamnog braka spajanje obitelji na području Republike Hrvatske dopustit će se samo jednom bračnom drugu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani,

 

Zahtjev za privremeni boravak u svrhu spajanja obitelji je već nekoliko puta produžavan u konkretnom slučaju, a zadnja informacija nadležne policijske uprave (službene osobe)je bila ta da se takav boravak ne može produžavti u nedogled i da ako dijete nije već dobilo državljanstvo se vraća u drugu državu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nema smisla izbacivati kakve teze kao činjenice na temelju pretpostavki, a spomenuta zadnja informacija službene osobe da se takav boravak ne može produžavati u nedogled i da ako dijete nije već dobilo državljanstvo da se mora vraćati u drugu državu se nikako drugačije ne može nazvati nego glupost (neki ljudi cijeli svoj život žive u drugim državama kao stranci bilo da uopće ne žele primiti to drugo državljanstvo ili da im se ne odobri primitak iako bi ga htjeli).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

kecy je napisao:

a zadnja informacija nadležne policijske uprave (službene osobe)je bila ta da se takav boravak ne može produžavti u nedogled

 

Zakon o strancima regulira zakonitost boravka stranaca u RH u kojemu nigdje ne piše da postoji vremensko ograničenje boravka na temelju spajanja obitelji.

 

Jedino ograničenje kod djece je odrastanje. Dijete ne ostaje zauvjek dijete.

 

Jednoga dana ono odraste i roditelj se više ne treba skrbiti o njemu, ukoliko osoba nije lišena poslovne sposobnosti - ali to već ulazi u rad centra za socijalni rad.

 

Potrebno je poslati dopis iz #4.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija