Jump to content

Parcelacija, UPU i rjesenje o uvjetima gradnje


Kajman

Preporučene objave

Imam jednu veliku molbu. Ako mi netko moze dati tocno objasnjenje sto raditi u mom slucaju, jer do sada nisam dobio isto misljenje od dvije osobe. Znam da su propisi cesto u koliziji i zbunjujuci, ali nije moguce da ne postoji JEDNO tocno rjesenje problema! Znam, u Hrvatskoj smo..

 

Ukratko:

Vlasnik sam 1/2 parcele u podrucju grada Kastela, gradjevna zona. UPU je u procesu donosenja. Vlasnik druge polovice parcele i ja zelimo izgraditi obiteljske kuce.

 

Pitanje 1: Da li treba prije trazenja uvjeta za gradnju (po donosenju UPU) obaviti parcelaciju i kako?

Odgovor iz Odjela za prostorno uredjenje: Ne mozete obaviti parcelaciju prije. MOrate traziti uvjete gradnje kao zajednicki investitori za 2 kuce i na osnovu dobivenih uvjeta za gradnju napravite parcelacijski elaborat.

Moje pitanje: Sto ako ja zelim prije izgraditi kucu, a suvlasnik kasnije? Kakva je procedura? Da li je moguce prvo ipak obaviti parcelaciju pa da svatko gradi na svojoj parceli kada i kako hoce?

 

Pitanje 2: UPU za navedenu zonu je prema odredbama GUPa trebao biti gotov prije pola godine, a ne vidi se jos uvijek rok do kada ce se donijeti. Grad Kastela izgleda nije donio zabranu da se izdaju uvjeti gradnje dok se ne donese UPU. Da li to znaci da se sada mogu dobiti uvjeti gradnje buduci da je istekao rok po kojem se treba donijeti UPU ili to oni mogu jednostavno odugovlaciti koliko zele? vidi raspravu ovdje - http://www.legalis.hr/modules/newbb/viewtopic.php?topic_id=8443&forum=36

 

Zahvajujem na svim misljenjima,

pozdrav!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

1. Geodet treba napraviti prijedlog parcelacije, ali se to ne može provesti u katastru dok se ne dobije Rješenje o uvjetima gradnje(bivša lokacijska dozvola).

Formirane čestice moraju zadovoljavati uvjete za obiteljsku kuću iz GUP-a za to područje (minimalna površina parcele, npr 350 m2, i minimalna širina na građevinskoj liniji, npr 16 m ).

Obzirom da ste samo dva suvlasnika, dovoljno je da jedan dobije Rješenje o uvjetima gradnje. Provedbom parcelacije i drugi će dobiti svoju česticu kad se jedan izdvoji iz zajedničke čestice.

 

Ako je gradilište na poluizgrađenom dijelu, sa formiranom ulicom i priključcima, a okolo su isto obiteljske kuće, moguće je neovisno o UPU dobiti dozvolu, tj. to Rješenje ako se gradnja smatra interpolacijom ( vidi Zakon o prostornom planiranju).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Evo izvoda iz Zakona o prostornom uređenju i gradnji:

 

Parcelacija građevinskog zemljišta (2.8.)

 

Parcelacija

 

Članak 119.

 

(1) Parcelacija zemljišta unutar granica građevinskog područja i parcelacija građevinskog zemljišta izvan granica tog područja, može se provoditi samo u skladu s rješenjem o uvjetima građenja, lokacijskom dozvolom, rješenjem o utvrđivanju građevne čestice i detaljnim planom uređenja.

 

(2) Parcelacija zemljišta izvan granica građevinskog područja radi povećanja građevne čestice unutar granice građevnog područja nije dopuštena.

 

 

A evo i linka na stranicu s korisnim savjetima onih koji taj dio odrađuju u praksi OVDJE

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Puno hvala na savjetima!

Radi se o tome da je to područje već izgrađeno, ali ilegalno. Postoje ceste i barem 20 obiteljskih kuća, međutim nijedna nema dozvolu. Stupanjem na snagu UPU oni će vjerojatno dobiti dozvole.

Inače u Odjelu za prostorno uređenje nisu od velike pomoći... Rekli su mi da predam zahtjev za Rjesenje o uvjetima gradnje pa mi možda i daju te uvjete odmah kad se donese UPU.

 

Dakle koliko sam shvatio postupak bi isao ovako:

1. Predajem zahtjev za rjesenje o uvjetima gradnje i paralelno izrađujem parcelacijski elaborat

2. Nakon dobivanja rjesenja o uvjetima gradnje za moju kucu predajem to rjesenje i parcelacijski elaborat na katastar i obavlja se parcelacija. Za ovaj drugi dio cestice nije potrebno traziti posebno uvjete za gradnju jer za nju vrijedi moje rjesenje o uvjetima gradnje.

 

Jedna stvar mi nije jasna ovdje. Kada trazim rjesenje o uvjetima gradnje - tko je investitor? Je li mogu ja traziti uvjete gradnje za svoju kucu samo koja ce biti u buducnosti nakon parcelacije na svojoj parceli, buduci da parcela ima dva suvlasnika. Mora li i ovaj drugi suvlasnik tu imati neku funkciju, prije nego je parcelacija obavljena?

 

Uf, koja komplikacija.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

U stvari prvo treba napraviti elaborat parcelacije. Na osnovu toga traži se dozvola (rješenje o uvj. gradnje). Geodet bi trebao izvršiti uvid u prijedlog UPU i vidjeti koja treba biti širina prometnice, pa po potrebi odvojiti uz prometnicu posebnu parcelu u širini koja je potrebna za proširenje prometnice.

Investitor je vlasnik novoformirane čestice, tj. Vi za svoju česticu, a susjed za svoju.

 

Okolne izgrađene kuće neće 'dobiti' dozvole, nego će se donošenjem UPU steći (eventualno) uvjeti za legalizaciju.

Vlasnici će platiti kazne, i skuplje doprinose.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Meni je isto logicno da prvo ide parcelacija - formiranje 2 nove cestice i onda tek rjesenje o uvjetima gradnje za svaku posebno.

 

Medjutim, vise ljudi, ukljucujuci predstojnika odjela za prostorno uredjenje mi je reklo da prvo trazim rjesenje za uvjete gradnje i na osnovu toga da se radi parcelacijski elaborat.

 

Zato sam i postavio pitanje jer sam dobio 2 kontradiktorne informacije, a nitko mi ne zna tocno reci postupak.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

felixx je napisao:

U stvari prvo treba napraviti elaborat parcelacije. Na osnovu toga traži se dozvola (rješenje o uvj. gradnje). Geodet bi trebao izvršiti uvid u prijedlog UPU i vidjeti koja treba biti širina prometnice, pa po potrebi odvojiti uz prometnicu posebnu parcelu u širini koja je potrebna za proširenje prometnice.

Investitor je vlasnik novoformirane čestice, tj. Vi za svoju česticu, a susjed za svoju.

.

NEMOŽE.

 

Parcelacijski elaborat

Članak 120.

Akt o parcelaciji građevinskog zemljišta unutar i izvan građevinskog područja provodi se u katastru zemljišta odnosno katastru nekretnina na temelju parcelacijskog elaborata za koji je nadležno upravno tijelo iz članka 105. ovoga Zakona, odnosno Ministarstvo izdalo potvrdu o njegovoj usklađenosti s rješenjem o uvjetima građenja, lokacijskom dozvolom, rješenjem o utvrđivanju građevne čestice ili detaljnim planom uređenja.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kajman, ja razumjem da UPU nije službeno usvojen na gradskom vijeću Kaštela, a razumjem da Vi sada neznate što će pisati u UPU, onda nemojte plaćati projekte ni davati zahtjev za dozvolu jer (vrlo vjerojatno) projektirana kuća neće odgovarati zahtjevima iz UPU.

 

Što se tiče parcelacije, felixx je u PRVOM postu dobro pisao.

Stvar je u tome da u postupku izdavanja dozvole tj. Rješenja o uvjetima građenja vi (tj. ovlašteni arh. koji radi za vas) imate određenu slobodu u oblikovanju građ. čestice(a).

Vi možete platiti arhitekta da projektira JEDNU kuću, a uz sve nacrte, arhitekt će u geodetskoj podlozi ucrtati granicu nove parcele na kojoj se nalazi vaša kuća.

Dalje nakon pribavljanja svih suglasnosti (vodovod itd..) i nakraju izdavanja Rješenja o uvjetima građ., vrši se parcelacija na katastru, postojeće čestice "A" u dvije čestice "B" i "C" koje su u ucrtane projektu.

 

I tek kad katastar završi imate dvije čestice (obe sa dva suvlasnika) i možete dalje kako vam odgovara (npr. poklonite udio jedan prema drugome).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Taj dio zakona o prostornom uređenju je zapravo totalno blesav, po mom mišljenju. Besmislen, kontradiktoran sam sebi!

Tražiš dozvolu za gradnju, a nemaš firmiranu parcelu.A parcelu ne možeš formirati bez dozvole!

 

Ja sam verziran u tome, pa pogledam prostorni plan i znam koje će uvjete propisati. Pa radim sve paralelno da uštedim na vremenu.

 

Procedura je slijedeća:

Doneseš na odsjek za graditeljstvo

- idejni projekat sa podlogom katastarskog plana na kojem je skicirana nova čestica sa ucrtanim tlocrtom kuće, -napravi arhitekt

- dokaz o vlasništvu (izvadak z.k.)

 

čl. 213. Zakon o prostornom uređenju i gradnji

 

Pa ti oni napišu rješenje. Onda geodet po tome napravi parcelacijski elaborat podjele čestice, pa ti onda graditeljstvo izda potvrdu rješenja. Pa onda tek provedba u katastru i z.k., i izrada projekta, i možeš graditi.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 mjeseci kasnije...

Prostorni plan još nije donesen.Općina Vodnjan(Pula).Velika hvala na odgovoru.Nekako sam se nadala da se taj zakon odnosi na državna zemljišta , čula sam spominjanje Agencije.Znači , ako bi prodala zemlju a htjeli bi je kupiti 2 fizičke osobe(500 i 600 m)kako bi se sastavio ugovor?DA li bi jedna od njih mogla prodati svoj dio bez suglasnosti druge?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uvijek možete prodati dio zemljišta, a novi vlasnik će se upisati kao suvlasnik u dijelu(npr. 1/2 ili 34/60 udjela). Taj novi (su)vlasnik može svoj dio dalje prodavati bez ičije suglasnosti, ali se takva čestica ne može parcelirati, ako nije građevinska.

Ako jest građevinska, onda je dozvoljena parcelacija , ali samo uz ishođenje dozvole kojom se dozvoljava gradnja(građevna, lokacijska ili rješnje o uvjetima gradnje).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 mjeseci kasnije...

Na temelju kojeg akta se može parcelirati građevinska čestica? Na susjednoj čestici nalazi se zgrada koju koristim, konkretno garaža. Ona se nalazi uz samu granicu parcela. Vlasnik susjedne parcele mi daje suglasnost da od njegove parcele "otkinem" dio gdje je garaža, te zemljište ispred i iza garaže, te taj dio zemljišta pripojim sa svojom, no čini se da to ne mogu tek tako obaviti, već moram tražiti donošenje nekog upravnog akta. E sad, garaža je ilegalna, a nisam siguran da je mogu legalizirati, jer je moja parcela preizgrađena - gup propisuje 35% izgrađenosti, a meni je 50%. Može li zahtjev za legalizaciju zatražiti susjed na čijem se zemljištu garaža nalazi, iako on nije stvarni vlasnik nego ja? Je li mogu parcelaciju vršiti na temelju nekog akta koji ne zahtijeva legaliziranu garažu, npr. na temelju rješenja o redovitoj upotrebi zgrade, je li uvjet da zgrada bude legalna?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

senderos je napisao:

Na temelju kojeg akta se može parcelirati građevinska čestica? Na susjednoj čestici nalazi se zgrada koju koristim, konkretno garaža......

 

Vaš je slučaj kompleksniji, pa je teško dati konkretan odgovor bez uvida u dokumentaciju.

 

Trebali bi kupiti taj dio parcele od susjeda, i elaboratom ga priključiti vlastitoj čestici. U tom postupku provesti legalizaciju objekta Rješenjem o izvedenom stanju.

Možda postoji i mogućnost da susjed Rješenjem o formiranju građevne čestice formira česticu oko svoje kuće, a bez dijela gdje je ta garaža, pa da vam proda taj dio... Svaka čestica koja se formira mora zadovoljiti uvjete građevne čestice - površina , izgrađenost, širina na građevinskoj liniji, pristup komunalijama... Izgrađenost parcele ne bi trebala biti problem ako novoformirana čestica bude imala manju izgrađenost od postojeće...

Dosta toga ovisi i o susretljivosti djelatnika nadležnog ureda za graditeljstvo - postoje poprilične razlike u tumačenju kompleksnijih slučajeva ....

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

On je meni spreman darovati taj dio svoje čestice. Znam da trebam napraviti parcelacijski elaborat, a to čini se mogu samo na temelju rješenja o izvedenom stanju kako ste spomenuli.

 

E sad, je li ja prvo moram napraviti građevinsku česticu od dijela susjedove čestice koju mi on daruje? Ili pak odmah idem na spajanje sa svojom i tako pravim novu, veću česticu? Taj dio zemljišta koji mi je on spreman darovati ima površinu od pedesetak kvadrata, a dio garaže koji se nalazi na tom zemljištu ima površinu 15 kvadrata. Je li ja mogu napraviti građ. česticu od 50 kvadrata? I onda je pripojiti svojoj koja ima površinu od 390 kvadrata?

 

No znam da je teško dati odgovor bez detaljnog uvida u situaciju, u svakom slučaju namjeravam poći do arhitekta. Hvala na pomoći.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Evo sam danas bio kod arhitektice. Ona misli da se garaža može legalizirati. Zvao sam i žensku u gradskom urbanističkom uredu, i ona mi kaže da najprije moram tražiti rješenje o izvedenom stanju, a onda opet rješenje o formiranju građevinske čestice, jer se tek na temelju tog rješenja može izvršiti parcelizacija u katastru.

 

Raspitat ću se još za detalje, no imam sad jedno pitanje, bio bih zahvalan Felixu ili nekom drugom na odgovoru: je li ja moram urediti vlasničke odnose prije početka čitavog postupka, ili pak mogu to obaviti tek nakon šta se donese rješenje o utvrđenju čestice i izradi parcelacijski elaborat? Susjed mi je voljan darovati taj dio čestice pod uvjetom da se može pripojiti mojoj, znači legalizirati i parcelirati, ako se to ne može onda ne želi darovati, da se ne bih knjižio u idealnom dijelu na čitavu njegovu parcelu. Dakle, je li mi za početak dovoljna samo susjedova suglasnot da zatražim te upravne akte, znači skica i njegova suglasnost da se na temelju toga provede parcelizacija? Bez formalnog ugovora o darovanju?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

senderos je napisao:

raspitat ću se još za detalje, no imam sad jedno pitanje, bio bih zahvalan Felixu ili nekom drugom na odgovoru: je li ja moram urediti vlasničke odnose prije početka čitavog postupka, ili pak mogu to obaviti tek nakon šta se donese rješenje o utvrđenju čestice i izradi parcelacijski elaborat?

 

Prije nego sklopite ugovor sa susjedom, , u dogovoru sa arhitektom i geodetom (i susjedom) morate definirati točnu veličinu dijela koji prelazi u vaše vlasništvo. Geodet će napraviti prijedlog parcelacije, i tada prema tom prijedlogu sklopite ugovor.

Vlasništvo ćete moći upisati tek kad provedete legalizaciju i objedinite česticu..

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Dakle da geodet najprije napravi parcelacijski elaborat, a tek onda da ide ugovor?

 

Šta se tiče legalizacije, kako su mi rekli najprije moram tražiti rješenje o izvedenom stanju, a parcelaciju na katastru mogu sprovesti na temelju rješenja o formiranju građevinske čestice. Je li mi za podnošenje zahtjeva za ta dva rješenja dovoljna samo suglasnost susjeda, odnosno njegov potpis?

 

Tu je problem šta postoji stanovito nepovjerenje, on mi ne želi darovati dok sve ne bude gotovo za katastar, a ja ako pak odem sve raditi bez ugovora, a on se na kraju predomisli...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

1. upravni odjel izdaje ili rješenje o izvedenom stanju ili rješenje o formiranju građevinske čestice za postojeći objekt. dakle podnosite jedan zahtjev - kako traže u upravnom odjelu, prilažete geodetski snimak stvarnog stanja i arhitektonski snimak izvedenog stanja za objekt koji se legalizira - garaža. za izdavanje rješenja morat ćete imati riješene imovinsko-pravne odnose, dakle susjed bi trebao darovati dio koji se pripaja. e sad, to svaki upravni odjel rješava drugačije. negdje se traži ugovor o prijenosu vlasništva (darovni, kupoprodajni ili zamjedbeni) gdje se prenosi suvlasnički omjer koji pripada toj površini zemljišta. ali to obično onda kada je zemljište već u suvlasništvu. negdje traže predugovor, negdje ugovor, gdje se prenosi pravo vlasništva na zemljištu iz prijedloga parcelacije, dakle na površini zemljišta iz parcelacijskog elaborata koji tek slijedi nakon izdavanja rješenja.

 

2. nakon pravomoćnosti rješenja upravnog odjela, slijedi parcelacija i upis objekata na novoj građevnoj čestici. prilažu se svi dokumenti kao dokaz o legalizaciji objekata. nakon što elaborat bude ovjeren od upravnog odjela i od katastra, sklapate ugovore o prijenosu prava vlasnišva prema podacima iz tog elaborata. slijedi provedba u gruntovnici, pa u katastru. možda odmah nakon izrade elaborata, možete napraviti ugovore, dakle prije njegove ovjere od urbanista i katastra, tada može ići istovremeno katastarska i gruntovna provedba.

 

napominjem: kod izrade parcelacijskih elaborata primjenjuje se novi način računanja površina - račun iz originalnih podataka mjerenja (koordinata) i ispravak površine zk tijela ako se tako obračunata površina razlikuje za 5- 20% od dosadašnjeg upisa - postotak ovisi o mjerilu katastarskih planova, dakle o točnosti prethodnog računanja površina. budući da se pripaja mali dio površine, može se desiti da ne morate prilagati nikakve darovne ugovore, već je samo dovoljan potpis susjeda. kako bi u tom slučaju reagirali urbanisti koji trebaju imati 'riješene' imovinsko-pravne odnose, tj. da li bi uvažili zakon o državnoj izmjeri katastru nekretnina po kome se vrši ispravak površinaq, to ne znam. u tom slučaju vaša parcela bi dobila novu površinu i oblik, a susjedova parcela bi dobila novi oblik - samo na onoj vašoj strani, a zadržala staru površinu, sve dok on sam ne bi pokrenuo rješavanje svojih nekretnina, ili do nove državne izmjere.

 

isto tako upozoravam da bi se moglo desiti da urbanisti uvjetuju oblik parcele kojim bi se trebala uzeti veća površina od one koju vam susjed želi darovati. zato uvažite susjedov oprez.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

nindy je napisao:

1. upravni odjel izdaje ili rješenje o izvedenom stanju ili rješenje o formiranju građevinske čestice za postojeći objekt.

 

Ja sam shvatio da ću legalizaciju izvršiti na temelju rješenja o izvedenom stanju, a zatim ću ići na rješenje o formiranju građ. čestice na temelju kojeg se može vršiti parcelacija u katastru? Znači idem odmah na rješenje o formiranju građevne čestice?

 

za izdavanje rješenja morat ćete imati riješene imovinsko-pravne odnose, dakle susjed bi trebao darovati dio koji se pripaja.

 

hm, da, ali on neće da daruje dok ne bude sve gotovo za katastar.

 

e sad, to svaki upravni odjel rješava drugačije. negdje se traži ugovor o prijenosu vlasništva (darovni, kupoprodajni ili zamjedbeni) gdje se prenosi suvlasnički omjer koji pripada toj površini zemljišta. ali to obično onda kada je zemljište već u suvlasništvu. negdje traže predugovor, negdje ugovor, gdje se prenosi pravo vlasništva na zemljištu iz prijedloga parcelacije, dakle na površini zemljišta iz parcelacijskog elaborata koji tek slijedi nakon izdavanja rješenja

 

a samo njegova suglasnost za formiranje nove građ. čestice, može li to biti dovoljno za donošenje tog rješenja? geometar je napravio skicu terena iz koje se vidi koliki dio površine njegove parcele ide meni, i sad bi na temelju toga tražili formiranje nove građ. čestice. a za legalizaciju je potreban projekt arhitekta?

 

2. nakon pravomoćnosti rješenja upravnog odjela, slijedi parcelacija i upis objekata na novoj građevnoj čestici. prilažu se svi dokumenti kao dokaz o legalizaciji objekata. nakon što elaborat bude ovjeren od upravnog odjela i od katastra, sklapate ugovore o prijenosu prava vlasnišva prema podacima iz tog elaborata. slijedi provedba u gruntovnici, pa u katastru. možda odmah nakon izrade elaborata, možete napraviti ugovore, dakle prije njegove ovjere od urbanista i katastra, tada može ići istovremeno katastarska i gruntovna provedba.

 

ako dobro razumijem, ugovor o prijenosu vlasništva mogu sklopiti tek u ovoj fazi, dakle nakon šta je rješenje o formiranju nove građevinske čestice postalo pravomoćno i izrađen i ovjeren parcelacijski elaborat?

 

napominjem: kod izrade parcelacijskih elaborata primjenjuje se novi način računanja površina - račun iz originalnih podataka mjerenja (koordinata) i ispravak površine zk tijela ako se tako obračunata površina razlikuje za 5- 20% od dosadašnjeg upisa - postotak ovisi o mjerilu katastarskih planova, dakle o točnosti prethodnog računanja površina.

 

da, nama se na spomenutoj skici također pojavila neka razlika, koju je geometar zatim proporcionalno raspodijelio, moram priznati da sve to baš ne razumijem.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

krećem od zadnjeg:

 

- ako je geodeta proprcionalno razdijelo pogreške, znači da se kod vas ne primjenjuje novi način obračuna površina, a rezultat je: morate prilagati isprve o prijenosu vlasništva

 

- tako je. ugovor bi se prema zakonu o vlasništvu trebao sklapati prema podacima iz vlasničkog lista, a ne prema parcelacijskom elaboratu. ali to jako komplicira postupak (iako ima gruntovnica koje na takvom redosljedu inzistiraju), pa se ugovori obično pišu prema podacima iz prijavnog lista. najbolje tek nakon što je ovjeren od urbanista i katastra, jer tada više ne može doći do promjena u podacima

 

-njegova suglasnost nije dovoljna za donošenje takvog rješenja. urbanisti bi trebali imati riješene imovinsko pravne odnose da bi mogli izdati rješenje. zato se radi onako kako sam napisala, iako na takav način imovinsko pravni odnosi stvarno nisu riješeni,

 

- neka geodeta napravi prijavni list , kao ono za katastar, iako ga stvarno može napraviti tek nakon izdavanja rješenja. ali u svemu ima toliko nelogičnosti, pa tako svejedno jedna više ili manje. naravno da je moguće da će do kraja postupka biti nekih promjena u površini ili broju kat. čestice, ali to se uvijek može riješiti aneksom ugovora.

 

- legalizaciju ćete izvršiti ili jednim ili drugim rješenjem. istina čini mi se da sam iz zakona zaključila da se rješenjem o izvedenom stanju ne može uvjetovati nova građevinska parcela, ali u praksi bilo je slučajeva kada se i rješenjem o izvedenom stanju uvjetovala nova građ parc. morat ćete priložit neke potvrde, vjerojatno da se ne vodi inspekcijski postupak. sve znaju u upravnom odjelu za prostorno uređenje.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

 

- tako je. ugovor bi se prema zakonu o vlasništvu trebao sklapati prema podacima iz vlasničkog lista, a ne prema parcelacijskom elaboratu. ali to jako komplicira postupak (iako ima gruntovnica koje na takvom redosljedu inzistiraju), pa se ugovori obično pišu prema podacima iz prijavnog lista. najbolje tek nakon što je ovjeren od urbanista i katastra, jer tada više ne može doći do promjena u podacima

 

-njegova suglasnost nije dovoljna za donošenje takvog rješenja. urbanisti bi trebali imati riješene imovinsko pravne odnose da bi mogli izdati rješenje. zato se radi onako kako sam napisala, iako na takav način imovinsko pravni odnosi stvarno nisu riješeni,

 

Moram priznati da ovo i dalje ne razumijem. Dakle ja od urbanista u gradu trebam zatražiti donošenje rješenja o formiranju građevinske čestice. Je li meni za donošenje tog rješenja dovoljna samo susjedova suglasnost? A ugovor o prijenosu vlasništva mogu sklopiti kad rješenje o formiranju građ. čestice postane pravomoćno i kad se izradi parcelacijski elaborat?

 

Ili pak već pri podnošenju zahtjeva za donošenje rješenja o formiranju građ. čestice moram imati ugovor o prijenosu vlasništva?

 

 

Čitava ta procedura mi je jako komplicirana, ženska u urbanizmu nije baš rječita, sutra ću opet otići do nje. Meni se čini da je ovaj novi zakon samo zakomplicirao stvari, ja želim nešto legalizirati, platiti sve kazne i doprinose i tako u biti srediti stanje, da ne bude jedan objekt na dvije parcele, a tu stalno neke komplikacije.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ok, puno hvala na iscrpnim odgovorima i pomoći! :)

 

Sad mi je problem šta moram nagovoriti susjeda da mi to potpiše, a on kao neće dok sve ne bude gotovo za katastar. Ali ja ne mogu parcelirati bez rješenja o formiranju građevinske čestice, a rješenje ne mogu zatražiti bez ugovora o prijenosu vlasništva.Koja zavrzlama.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

I da rezimiram, ja bih sad na urbanistički odjel Grada trebao predati:

 

-zahtjev za donošenjem rješenja o novoj građevinskoj čestici,

- ugovor o darovanju kojim mi susjed daruje taj dio svoje čestice

-skicu (koju već imamo) na kojoj se vidi koji i koliki dio čestice mi susjed daruje

- geodetski snimak stvarnog stanja (ne znam šta je to, no dobro)

-arhitektonski snimak izvedenog stanja (na temelju toga se vrši legalizacija objekta?)

 

te također naložiti geodetu da izradi parcelacijski elaborat koji će zajedno sa rješenjem o formiranju građevinske čestice (po pravomoćnosti istoga) biti predan na katastar? Je li to otprilike ta procedura?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija