Jump to content

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

iwek

štrajk - hitno

Preporučene objave

u rh pravo pozvati na strajk imaju samo sindikati i njihove udruge vise razine (sindikalne sredisnjice).

 

strajk, da bi bio zakonit, mora biti najavljen pravovremeno poslodavcu te prethodno mora biti pokrenut obvezni postupak mirenja prema zakonu o radu, pri uredu vlade rh za socijalno partnerstvo. strajk ne smije zapoceti prije okoncanja postupka mirenja, odnosno prije provođenja drugog postupka mirnog rjesavanja spora o kojem su se stranke sporazumjele. u pismu kojim se najavljuje strajk poslodavcu, moraju se naznaciti razlozi za strajk, mjesto, dan i vrijeme pocetka strajka.

 

drugim rijecima, jedino ako ste organizirani u sindikat, smijete strajkati. strajk se obicno pokrece zbog interesnih pitanja, odnosno oko sklapanja i izmjene kolektivnog ugovora, a jedini pravni spor zbog koje se moze pokrenuti strajk jest neisplata placa. ako je stvar u tome - neisplata placa, a niste organizirani niti ste clanovi kojeg sindikata, mozete pokrenuti individualne sporove (svaki radnik) zbog neisplate place. rok za tuzbu je 3 godine od dana dospjelosti potrazivanja i ne morate se prethodno obracati poslodavcu sa zahtjevom za zastitu prava.

 

a zbog cega bi vi strajkali?

Link to post
Podijeli na drugim stranicama

zbog neplaćenih radnih nedjelja (plaćene, ali ne pravedno), zbog malih plaća, zbog toga što opet moramo raditi nedjeljom, makar je od 1.1 stupio novi zakon o radu nedjeljom, zbog novih ugovora o radu kojima je velika većina radnika potkradena,neplaćenih prekovremenih sati...stvar je u tome što nisu svi djelatnici članovi sindikata, a mi nekakvog svog predstavnika nemamo.

Link to post
Podijeli na drugim stranicama×
×
  • Napravi novi...