Jump to content

Pitanje o dosjelosti


anonimno

Preporučene objave

Imam jedno pitanje koje se tiče dosjelosti (ako se to tako zove).

Vlasnik sam stana u kući sa 6 stanova. Taj stan kupio sam prije 30 godina od vlasnika koji je vlasnik još 3 stana u kući.

Kuća ima tavanski prostor koji godinama koriste svi vlasnici stanova u kući, a ja ga koristim čitavih 30 godina. U tom prostoru ja i drugi vlasnici stanova držimo neke svoje stvari. Taj prostor je u pravilu zaključan, a ključeve imaju svi vlasnici stanova i njime se koriste prema svojim potrebama. Nikakav poseban sporazum ili ugovor o korištenju tog prostora nije potpisan, a svi vlasnici stanova znaju za činjenicu da se taj prostor koristi od strane svih vlasnika stanova.

Naglašavam da u kupoprodajnom ugovoru (u dijelu u kojem se nabrajaju prostorije koje kupujem) NIJE naveden tavan, odnosno razmjerni dio tog prostora.

Danas jedan od vlasnika stanova (upravo onaj od kojega sam je kupio stan i koji je vlasnik još 3 stana u kući, a vjerojatno vlasnik i tog prostora) adaptira jedan od stanova koji se "naslanja" na opisani tavanski prostor i traži od svih drugih korisnika tog prostora da ga isprazne od svojih stvari jer on želi proširiti svoj stan i na taj prostor.

Molim da mi netko odgovori da li je nakon 30 godina korištenja spornog prostora nastupilo pravilo o dosjelosti i što bismo mi ostali vlasnici stanova trebali poduzeti u zaštiti svojih stečenih prava.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

ukolko tavan ne ulazi u sastav nijednog posebnog dijela zgrade, tada je tavan zajednički dio zgrade i u (su)vlasništvu je svih (su)vlasnika zgrade/nekretnine, razmjerno njihovim suvlasničkim (trebalo bi biti i "odgovarajućim") udjelima. dakle, tavan je već i onako vaše vlasništvo uključujući i njegovo, naravno razmjerno suvlasničkim udjelima, i ne trebate se pozivati na nikakvu dosjelost. ukoliko bi vas neki od suvlasnika smetao u izvršavanju vaših (su)vlasničkih ovlaštenja, tada vam prema prilici slučaja stoje na raspolaganju traženje sudske zaštite prava vlasništva putem tužbe zbog smetanja suposjeda tavana (najzgodnije, hitan je postupak), prave vlasničke tužbe (ukoliko vas potpuno izbaci van i oduzme vam posjed tavana, a prođu vam relativno kratki rokovi za posjedovnu zaštitu) ili tužbe radi uznemiravanja - actio negatoria (ako vas smeta na drugi način u izvršavanju vaših suvlasničkih ovlaptenja a ne oduzimanjem posjeda).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija