Jump to content

Građevinska dozvola-montažni objekat


anonimno

Preporučene objave

Upravo tako, neka se svatko bavi s onim što zna. Arhitekta neće i ne može dati savjet oko obiteljskog prava, prekršajnog ili kaznenog prava, radnih i vlasničkih odnosa ili bilo kakvog drugog pravnog pitanja kojih je stvarno podosta. Međutim, što se tiće Zakona o gradnji, Zakona o zaštiti na radu, Zakona o zaštiti od požara i cijelokupne zakonske regulative vezane za građenje, počevši od Prostornog plana Republike Hrvatske do projekta neke vikendice od 6 kvadrata, arhitekta i te kako dobro poznaje propise (i nadasve praksu) i kompetentniji je za savjet od bilo kojeg pravnika. Stoga bih sebi dozvolio savjetovati Joleta da proući Stručni ispit koji svaki arhitekta mora proći (može se informirati u Udruženju hrvatskih inžinjera u Berislavićevoj) pa će mu se neke stvari razbistriti. Ipak je Jole izuzetno pametan čovjek jer koliko vidim daje svoj doprinos u mnogim pravnim temama na ovoj stranici (nema foruma na kojem nisam našao njegove savjete), dok se eto ja javljam sa skromnim doprinosom samo u pitanjima građevinske problematike. Pozdrav

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Jole je napisao:

jao nama kada arhitekti daju pravne savjete.

Što bi rekao arhitekta da mu pravnik izradi nacrt za kuću?

Dajmo više neka se svatko bavi onim što zna a ne onim što misli da zna! :rigoleto:

Ne vidim ama baš ništa loše u tome, dapače.

Gospodin koji odgovara pod "Odgovor arhitekta" već u više postova daje vrlo korisne i precizne informacije koje su usko vezane na zakone koje je naveo, odnosno na praksu provođenja/neprovođenja istih.

Ovo mogu potvrditi sa svojeg aspekta građ. inženjera koji se svakodnevno susreće s ovom problematikom.

Naime, u poslu ovlaštenih arhitekta i građevinara kao i svakom ima i previše specifičnosti, te je na striktno provođenje zakona, koje rezultira bogatom praksom, upućen svaki sudionik u gradnji, dok npr. na "provođenje obiteljskog zakona" nije upućen svaki član obitelji, o ZOV-u nemaju pojma niti suvlasnici zgrada i nisu ga "primorani" poznavati itd.

Od tuda proizlazi kompetetntost dobrog ovlaštenog arhitekta da govori o stvarima iz svoje domene.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

uz dužno poštovanje prema diplomiranim arhitektima ili diplomiranim inženjerima strojarstva ili gradnje,

ne znam niti jednog (izuzev za jako jednostavne građevine: obiteljske kuće i slično) zna napraviti projekt koji "prolazi" i da nije natrpan nepotrebnim dijelovima građevine.

 

a to da zaborave napraviti pristup na cestu, ili se sjete da treba ipak geomehanički elaborat o tom potom.! :-D

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

MASTER je napisao:

uz dužno poštovanje prema diplomiranim arhitektima ili diplomiranim inženjerima strojarstva ili gradnje,

ne znam niti jednog (izuzev za jako jednostavne građevine: obiteljske kuće i slično) zna napraviti projekt koji "prolazi" i da nije natrpan nepotrebnim dijelovima građevine.

 

a to da zaborave napraviti pristup na cestu, ili se sjete da treba ipak geomehanički elaborat o tom potom.! :-D

Citirano je kritika na (ne)stručnost pojedinca jer je to osobni problem tih inženjera baš kao i odvjetnika koji iz vlasničkog lista ne znaju da li je višestambena građevina etažirana ili nije, i slične banalne stvari.

Ili se pak citirano svodi na to da je potrebno kozultirati pravnika ili odvjetnika kada je potreban geomehanički elaborat, odnosno što ga uvjetuje kao nužan dokument za izdavanje građevinske dozvole ali ništa od navedenog argumentirano ne iznosi zašto se arhitekti i drugi ne bi uključivali u pravna pitanja iz svoje domene, osobito kada naglašavaju da su pravni nestručnjaci.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Odgovor Masteru

Ne želim se uopće upuštati u polemiku o kompetentnosti za savjete. Osvrnut ću se samo na dva problema koji su usput spomenuti s tim da se moram složiti da postoje dobri i loši arhitekti kao i dobri i loši stručnjaci u bilo kojem području. Dakle:

1. Geomehanički elaborat bi u pravilu trebalo raditi ZA SVAKU GRADNJU na području Hrvatske. Međutim s obzirom na poznavanje terena nekog područja, odnosno saznanja da na nekoj parceli niti teoretski ne može biti klizište, referenti ponekad dotični elaborat ne traže zato jer i među njima ima normalnih i zdravorazumskih ljudi koji se ne drže strogo slova zakona ako to nije potrebno, a posebno jer vas geomehaničko istraživanje za OBITELJSKU KUĆU KOŠTA OD TEŠKO PRONALAŽLJIVIH 6.000 (bez računa) DO PROSJEČNIH 19.000 KUNA. Prema tome, ako Vam ja radim projekt obiteljske kuće te ako vizuelno ustanovim da geomehanika nije potrebna, neću Vam reći da je radite dok nam to doslovce ne narede jer ZASTUPAM VAŠE INTERESE i ne želim da nepotrebno plačate ogroman novac. Znači nije u pitanju neznanje jer svaki arhitekta zna da je elaborat geomehanike potreban ZA SVAKU GRADNJU, ali ga u praksi nije potrebno za svaku i tražiti ako je referent normalan.

2. Ukoliko ste uz neku prometnicu kupili parcelu te na njoj primjerice želite raditi neki manji poslovni objekt, vrlo vjerojatno će Vas tražiti da dio parcele POKLONITE HRVATSKIM CESTAMA (prostor do regulacione linije) bez ikakve naknade. Nakon toga kad sagradite objekt i spojite se na prometnicu, poslat će Vam račun ZA KORIŠTENJE ZEMLJIŠTA HRVATSKIH CESTA preko kojeg se vozite do prometnice (prosječno je riječ o 0.50 do 3.00 metra). Naravno, račun ćete dobivati svaki mjesec, dakle NAPLAČIVAT ĆE VAM PROLAZAK PREKO ZEMLJIŠTA KOJE STE IM VI POKLONILI BEZ NAKNADE. U ovakvom slučaju Vam ni ja u projektima ne bi ucrtao pristup na cestu ako ne moram, nego bih vas savjetovao da se kasnije jednostavno spojite i sudite se (tad na scenu nastupaju pravnici) ukoliko protiv Vas dignu tužbu.

Dakle da rezimiram, postoje dobri i loši arhitekti, ali se nekad neki propusti rade svjesno i namjerno upravo u interesu stranke, a na kraju možda zbog svojih dobrih namjera ispadnete neznalica. Oprostite na duljem odgovoru i hvala što ste me saslušali. Pozdrav

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija