Jump to content

Tabularna izjava


anonimno

Preporučene objave

pravo na zapis ili legat daje svojem ovlašteniku pravo na zahtjev usmjeren ka nasljednicima na ispunjenje određene činidbe. činjenicom da su pravomoćnim rješenjem o nasljeđivanju utvrđeni nasljednici i zapisovnici ne stvara nikakve stvarnopravne učinke u pogledu predmeta zapisa u vašu korist. naime, vi temeljem ostaviteljeva legata ne stječete nikakvo stvarno pavo, pa tako ni pravo vlasništva nad predmetnim nekretninama/pokretninama. vi temeljem legata stječete samo obveznopravni zahtijev, dakle trežbinu, u odnosu na nasljednike koju su oni obvezni ispuniti, npr. prenjeti vam vlasništvo određene nekretnine. to drugim rječima znači ispostaviti vam ispravu podobnu za zemljišnoknjižni upis uknjižbe prava vlasništva na vaše ime. ukoliko bi oni to iz bilo kojeg razloga odbijali učiniti na raspolaganju vam stoje sredstva kojima se prisilno ostvaruju tražbine, s time što postojanje tražbine vi nećete morati dokazivati jer će dokaz o njenom postojanju biti pravomoćno rješenje o naslješivanju. slijedom navedenog, na vama je da pokrenete ovršni postupak radi ostvarenja nenovčane tražbine, tj radi izdavanja tabularne isprave temeljem rješenja o nasljeđivanju.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

kolega. točno je to sve u teoriji, ali zakon upućuje na drukčije:

 

Članak 228. - U rješenju o nasljeđivanju sud će odrediti da se nakon pravomoćnosti rj. o naslj. provedu u zemlj. knjizi potrebni upisi u skladu s pravilima zk prava.

 

Članak 230. st. 1. - Ako nasljednici ne osporavaju zapis, sud može i prije donošenja rj. o naslj. na zahtjev zapisovnika donijeti posebno rj. o zapisu.

 

st. 2. - u tom slučaju na odgovarajući će se način primijeniti odredbe O UPISIMA U ZEMLJIŠNOJ KNJIZI i o predaji pokrentih stvari koje se nalaze na čuvanju kod suda, j.b. ili po njihovu nalogu kod treće osobe.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

kolega,

 

odredbe koje ste izvukli totalno su van mjesta.

Prvo, pravo na zapis nije stvarno pravo, to je samo pravo na zahtjev na ispunjenje zapisa.

Drugo, zapis producira pravne učinke pod brojnim pretpostavkama: zapis, zapisovnik živ, nije se odreko i dostojan, predmet zapisa nije otuđen ni potrošen od strane oporučitelja, niti je prestao postojati za života oporučitelja, niti je slučajno propao nakon njegove smrti, vrijednost zapisa manja ili jednaka vrijednosti ostavine, niti umanuje eventualno istaknuto nužno nasljedno pravo... o ovim i sličnim činjenicama ne raspravlja se u ostavinskom postupku tim više što je sud dužan prilikom isticanja bilo kojeg od ovih mogućih prigovora prekinuti ostavinsku raspravu jer se radi o spornim činjenicama o kojima bi ovisilo neko od prava stranaka u postupku (lagatar je, sjetite se, stranka u postupku!). prema tome, a tome se priklonila i sudska praksa, pravo na ispunjenje tražbine temeljem prava na zaps prisilno se ostvaruje u redovnom postupku predviđenom za prisilno ostvarenje tražbina: utvrđivanje postojanja tražbine u parničnom postupku, čemu slijedi ovršni postupak radi ostvarenja novčene ili nenovčane tražbine.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

očito je greška u ostavinskom postupku, jer je ostavinski sud trebao sravniti podatke sa zk stanjem, i navesti brojeve zk čestica, a ne onih iz katastra. pogotovo ne ako one nisu niti formirane. nema dovoljno informacije o predmetu da bi se vidjelo zašto rješenje nije provedivo. parnica u ovom slučaju samo dodatno komplicira.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

nužno je utvrditi sadržaj činidbe i njenu mogućnost. ukoliko je činidba odeđena ili barem odrediva, moguća i dopuštena, uz, naravno sve one pretpostavke koje ZN predviđa, sama će presuda u pravnoj stvari pokrenutoj radi ostvarenja odnosne tražbine biti tabularna isprava temeljem koje će se moći dozvoliti provedba odgovarajućeg zemljišnoknjižnog upisa. rješenje o nasljeđivanju biti će provedeno po službenoj dužnosti, a temeljem presude će se protiv nasljednika/nositelja knjižnih prava dozvoliti željeni zk. upis.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija