Jump to content

Hitno :) Usmena žalba na Rješenje


zoicks

Preporučene objave

U upravnom postupku koji je na vodila službena osoba Ureda državne uprave tražio sam status stranke. To mi nije odobreno. Donešeno je rješenje nepovoljno za mene(uz gomilu drugih nepravilnosti). Ne znajući da li je rješenje donijeto (nisam dobio obavijest ni sl.) slučajno sam otišao u ured te službene osobe (18 dana nakon izdavanja rješenja) i žalio se na kompletan postupak i tražio uvid u dokumentaciju prema članku 82. ZUP-a (nisam siguran da li je baš taj članak). Službena osoba koja je vodila postupak mi je izjavila da to nije moguće te mi naložila da napustim ured (i ona se sama udaljila).

Svjedok je bila kolegica koja je spominjala da bi me trebalo uzeti na zapisnik ili sl. ali me je ova ipak udaljila. Tada to nije izgledalo jako bitno...međutim.... Podnio sam zahtjev drugostupanjskom za ukidanje po pravu nadzora. Zahtjev je odbijen ali bez ikakvog obrazloženja. Podnio sam tužbu Upravnom sudu. Praksa Upravnog suda prilično je povoljna za mene (pokazuje da sam trebao biti stranka u postupku).

U razgovoru sa susretljivim pravnikom drugostupanjskog odjednom saznajem da sam ja ustvari propustio pravo žalbe na prvostupanjsko rješenje u roku od 30 dana!

Pitanje: Da li sam ja ustvari da svojim dolaskom u ured službene osobe (koja je tada znala da je rješenje izdano i da ja imam pravo žalbe..pitanje da li je to uopće znala jer je mislila da ako nisam stranka...) i usmenim izjavljivanjem primjedbi na provođenje postupka (nije mi htjela pokazati rješenje) uložio žalbu? Znači, uputio sam službenoj osobi direktne primjedbe i optužbe: niste utvrdili činjenično stanje, niste mi dozvolili status stranke, niste izdali zaključak o tome, niste mi dostavili zapisnik, niste primjenili materijalni propis, niste me obavijestili da ste donijeli štetno rješenje za mene, niste primjenili pravila ZUP-a itd.. To je bila žalba na cijeli postupak, sastanak je bio najavljen telefonski.

Unaprijed zahvaljujem svima.

:vrti:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

sve navedene radnje trebao si tražiti pismeno

s tim da ti na kopiju zahtjeva u uredu državne uprave potvrde primitak zahtjeva.

ili si zahtjev trebao poslati poštom,preporučeno i sa povratnicom.

ovako njena riječ protiv tvoje a dijelatnici državne uprave će prije povjerovati. ipak je u pitanju kolegijalnost.

 

Upravni sud će takođe razmatrati tvoju tužbu ako je potkrijepljena pismenim dokazima.

ubuduće sve pismeno.

na urudžbeni ili poštom preporučeno sa povratnicom.

 

možda uspiješ ako tražiš povrat u prijašnje stanje.

probati sa podnošenjem kaznene prijave protiv odgovornih ako si trpio štetu.

kaznenu prijavu uputiti Općinskom državnom odvjetzništvu.

ako odgovorni budu proglašeni krivim, akt koji su donijeli je ništavan i ne proizvodi nikakve učinke.

tada imaš priliku na vrijeme pravilno reagirati.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na odgovoru bovu. Sada slijedi poseban biser.

Nakon podnošenja tužbe Upravnom sudu podnio sam Uredu državne uprave zahtjev za odgađanje pravnog učinka Rješenja zbog nastanka nepopravljive štete prema članku 17. stavak 2. ZUS-a. Jedan od elemenata tužbe upravnom sudu je i nepriznavanje statusa stranke. Službena osoba (ista) koja je vodila postupak odgovara mi neupravnim dopisom da „pokretanje upravnog spora pri upravnom sudu ne podrazumjeva odgodu pravnog učinka koju tražim“. Izbjegava se upravni postupak iz razloga što tada treba biti obrazloženje a do sada nikakvog obrazloženja nije bilo...prvostupanjski postupak je bio kaotičan (druga tema)...

Prema savjetima sa legalisa.hr i prema dr.sc. Peri Krijanu odgovaram (podnosim ponovljeni zahtjev): Molim da moj zahtjev obradite prema procesnim pravilima ZUP-a s obzirom da: Odluka o odgodi pravnog učinka upravnog akta ili odluka o odbacivanju zahtjeva upravni je akt.

Tada slijedi više od dvomjesečni rok bez odgovora (službena osoba mi izjavljuje da je za komplicirane slučajeve dozvoljen duži rok) i danas dobivam odgovor – opet neupravno! sa slijedećom rečenicom:

„Po tom zahtjevu ovo tijelo ne može voditi upravni postupak jer Vi kao podnositelj zahtjeva ne možete biti stranka u toj upravnoj stvari“.

Potpuno je jasno da se želi izbjeći upravni postupak. Što da napravim?

Da ovaj dopis smatram običnom obavijesti i šaljem požurnicu? Da ponavljam zahtjev za odgodu pravnog učinka? Da se žalim drugostupanjskom (koje savjetuje prvostupanjsko što da radi) na šutnju administracije ili sl? Kako da dođem do Upravnog suda s ovim? Da li odmah ovo poslati Upravnom sudu kao dopunu prve tužbe?

Unaprijed hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

zahtjev prema upravnom tijelu ponovi.

ako nedobiješ odgovor u roku od 30 dana piši požurnicu.

nakon 7 dana od slanja požurnice piši žalbu drugostupanjskom tijelu kao da je tvoj zahtjev odbijen (što je navedeno u ZUP-u)

nakon 7 dana piši požurnicu i drugostupanjskom tijelu.

nakon daljnjih 30 dana(u ovom slučaju sačekaj još 15 dana)

piši tužbu Upravnom sudu kao da je tvoja žalba odbijena.

sva pismena poslati poštom preporučeno i sa povratnicom

(što je potrebno kao dokaz za Upravni sud)

ili na kopiju zahtjeva da ti potvrde primitak istog.

proući pozorno ZUP i postupaj po istom.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Odgovorom prekaljenom.

Uopće me više nije briga da li ću dobiti, da li imam itd. status stranke. To će riješiti Upravni sud i sa velikom vjerovatnosti u moju korist (ima indikativna presuda).

Status stranke je samo jedan od elemenata tužbe upravnom sudu.

Poanta je u tome da sada tijelo uprave moj zahtjev za odgađanje pravnog učinka rješenja (upravnog akta) koji je podnešen prema članku 17. stavak 2. ZUS-a a nakon podnošenja tužbe upravnom szdu ne želi tretirati kao upravni!! :) Znači, ja kažem službenoj osobi...molim Vas donesite upravni akt o tome (sa obrazloženjem)..nebitno da li bio povoljan ili nepovoljan za mene.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

odgovor novaku - samo tužitelj može tražiti odgodu učinaka utuženog upr akta...DAkle, potpuno te opravdano odbijaju (u suštini , naravno ne u formi - tu su pogriješili) u tom slucaju ako nisi tužitelj u upr sporu! a sad ako tebe veseli voditi postupak da bi te formalno ispravno odbili i da bi imao formalno ispravan a po tebe negativan upr akt - samo naprijed:-)! a sto se sadrzaja tice jos uvijek ne znamo o cemu se radi - osim da znas za favorabilnu sud praksu - postavlja se pitanje zasto ovdje trazis savjete ako raspolazes sa sud praksom?!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Odgovor prekaljenom (koji bi htio znati o čemu se radi ....ccc).

Hoćeš reći da nisam tužitelj u upravnom sporu? Mislim da si se uključio u ovo samo da bi saznao o čemu se radi...ali mislim da znaš o čemu se radi (ako griješim oprosti). Naime...ja sam ovdje tražio savjete a ti si odmah počeo donositi zaključke. Na osnovu čega si zaključio da me opravdano odbijaju?

Ali slučajno kao dva puta rade grešku u formi? I još razmišljaju 2 mjeseca da bi onda napravili grešku u formi? Naravno da sam tužitelj u upravnom sporu. A negativan upravni akt želim imati ....jer....ma daj...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Savjet odnosno odgovor koji sam ovdje tražio je:

1.Da li odluka o mojem zahtjevu za odgodom pravnog učinka rješenja (upravnog akta)podnešenog prema članku 17. stavak 2. ZUS-a a nakon što sam podnio tužbu - pokrenuo upravni spor pri US mora biti upravni akt?

2. Da li ovo objašnjenje tijela uprave da nemože po tom zahtjevu voditi upravni postupak zato što ja nisam stranka (prejudiciraju odluku US - zbog odbijanja statusa stranke i nedonošenja Zaključka o tome - uz druge nezakonitosti sam i podnio tužbu US)je besmisleno?

Koji izraz da upotrijebim pri odgovoru na ovo? :)) besmislen, bezpredmetan, nerazumljiv....

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

uz rizik da ispravno shvatim novaka (a ponekad ni on sam sebe ne kuzi:))) situacija je slijedeca - ti nisi stranka u upr postupku u kojem bi htio biti pa si zbog toga pokrenuo novi upr postupak i dogurao do US-a! jel tak? i sad bi ti utjecao na izvrsenje upr akta u upr postupku u kojem nisi stranka i svoj zahtjev temeljis na cl 17 ZUS-a? ako dobro pratim...e sad ne samo da si izabrao pogresan pravni put nego jos tvrdis da nema boljeg-hahahahah...e bas me nasmija!ali obzirom da tebi zapravo savjet ne treba - sto drugo reci nego u neizvjesnosti cekam rjesenje spora (to sto ce ti to trajati par godina - ma imas ti vremena:))))

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ok...Raulisimo..evo ti odgovor ali me sad zanima kako ćeš ti meni odgovoriti.

Tijelo državne uprave donese jedno rješenje koje se temelji na pogrešno utvrđenom činjeničnom stanju (nije provedeno vještačenje koje je trebalo biti...ali to nije bit..ok?)a između ostalog mi nije omogućen status stranke koji sam tražio.Tijelo o statusu stranke nije donijelo zaključak.

U roku se žalio usmeno ali me izbacila iz ureda (kolegica joj predlagala da uzme žalbu na zapisnik).

Podnio zahtjev drugostupanjskom za poništenje po pravu nadzora.To mi odbijeno rješenjem.

Pokrenuo sam upravni spor protiv drugostupanjskog a vezano naravno za prvostupanjsko.

Nakon pokretanja upravnog spora prema članku 17.stavak 2. ZUS-a zatražio odgodu pravnog učinka prvostupanjskog rješenja od tijela koje ga je izdalo zbog nastanka nepopravljive štete.

Odgovaraju mi neupravnim dopisima (2 puta) i odbijaju a zadnji puta sa objašnjnjem da "ovo tijelo nemože po vašem zahtjevu voditi upravni postupak jer vi niste stranka u toj upravnoj stvari (misle pri tom na prvostupanjski postupak tj. rješenje ono prvo).

A jedan od elemenata upravnog spora je i status stranke. Znači prejudiciraju odluku upravnog suda i sami odlučuju da nisam stranka i to još koriste kao "razlog" da mi ne odgovore upravno jer ću naravno ići na upravni sud.

Ali zato je bovu dobro odgovorio....hm...trebam bovu private pitati...ima jos jedna dobra fora

E da..Raulisimo...nemoj se srditi...radim na način da od puno informacija filtriram ono što mi treba ..ok?...znači..ponekad i pila naopako nije naodmet...ako znaš o čemu je riječ onda i znaš što sam mislio hehe

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Raulisimo....zaboravih....

Što ako upravni sud nakon nekoliko godina donese presudu da se rješenje poništava između ostalog zato što sam trebao biti stranka u postupku?

Tijelo državne uprave mi ne dozvoli sudjelovanje u postupku kao stranci i o tome ne donese zaključak i onda donese po mene štetno rješenje koje meni nanosi štetu a onda kada pokrenem upravni spor i tražim odgodu pravnog učinka zbog nastanka nepopravljive štete odgovaraju mi neupravno iz razloga što (po njihovom mišljenju) nisam stranka.

Na temelju podnešenog upravnog spora to tražim...hajd i ovako da ti objasnim: Zahtjev za odgodu pravnog učinka smijem tražiti jelda (nastaje mi nepopravljiva šteta? Ako sam to tražio...odlučuje se da li će odgoditi pravni učinak ili odbiti moj zahtjev? Slažes se s tim? Odluka o odgodi pravnog učinka upravnog akta ili odluka o odbijanju zahtjeva tužitelja upravni je akt?

Slažeš li se da je negativan odgovor tj. odbacivanje mog zahtjeva trebao biti upravni akt?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Raulisimo....ne bih utjecao na izvršenje upravnog akta u kojem nisam stranka već tražim odgodu pravnog učinka upravnog akta u kojem jesam stranka. Taj detalj nemožeš znati odavde pa pretpostavljam tko si. Pravni učinak ovog upravnog akta gdje sam trebao biti stranka nanosi mi nepopravljivu štetu jer je temeljem toga nezakonitog akta (i druge papirologije i sl. koja me ne zanima) donijeto zakonito rješenje (sva papirologija skupljena). O tome smo razgovarali telefonski (demantiraj ako nije točno). Znam da gđa prvostupanjska ne koristi mail pa si joj vjerovatno diktirao telefonski kako da sastavi odgovor. Samo trebao bi znati da gđa prvostupanjska uvijek nešto zabrlja pa je tako i ovaj put nekoliko detalja.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija