Jump to content

Neplaćanje poreza i doprinosa


Cocom

Preporučene objave

Dobar dan najprije!

Lijepo vas molim za odgovor. Moj bivši poslodavac nije mi uplaćivao poreze ni doprinose 8 mjeseci, znači uplaćivan je čisti netto na tekući račun, a radio se obračun poreza i doprinosa i uredno se svaki mjesec predavao Rs-m obrazac i ID obrazac. Kako ja više nisam zaposlena u toj firmi nemam uvida u to kakvo je stanje u firmi, samo znam da financijski dosta loše stoje, mislim čak da je firma u blokadi. Molim vas odgovorite mi šta mogu učiniti po pitanju uplate za mirovonsko i zdravstveno, da li samo čekati i koliko, da li je to njihova obveza platiti???

Osim toga, šta mogu učiniti ako mi ne pošalju IP obrazac i do kada bi ga trebali poslati?

Puno hvala!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nažalost,nažalost, još jedan primjer neodgovornog poslodavca.Njegova dužnost je mjesečna predaja R-Sm, ID, ali po tome porezna samo stvara obvezu poslodavca za doprinose.Ukoliko je nelikvidan, iste neće ni plaćati.Ukoliko ga je blokirala porezna, temeljem ovrhe zbog poreznog duga,skidat će mu sa žiro računa i zatvarati obveze za poreze i doprinose (dok ima priljeva novca na žiro).Ako ode u stečaj, naplata od vjerovnika,imovine...Da skratim, ovisno u kakvoj je situaciji,tvrtka može platiti Vaše doprinose za mjesec,dva,godinu ili nikada.To za Vas znači da Vam pada u vodu 8 mjeseci rada,što se tiče radnog staža.

 

IP obrazac je poslodavac obvezan predati poreznoj upravi do 31.01. a Vama čak i prije tog roka ili odmah nakon njega.Vi možete tražiti povrat poreza zaključno sa 28.02., pa ukoliko Vam uskoro ne pošalju IP,reagirajte, zovite, prijetite.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zahvaljujem na odgovoru!

Znači, osim što sam se pomirila s činjenicom da zadnju netto plaću nikada neću dobiti, sad moram još i sa tim da imam 8 mj. manje radnog staža. :place:

A da stvar bude još gora dotični g. Direktor otvorio je novu firmu i sve priljeve koji stižu (od kupaca) prebacio na istu. U "staroj" više nema priljeva na žiro i nikad ga neće ni biti. Da li je moguće da se obaveze podmire iz novovosnovanog poduzeća???

A što se tiče IP obrasca ne mogu ih ganjati ni prijetiti kad se na tel. ne javljaju, a ured je u sklopu obiteljske kuće. Kojoj instituciji da se obratim, pa nek ih oni ganjaju?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ponovo,nažalost, ne možete tražiti od novog poduzeća-nove pravne osobe da Vam isplati zaostale plaće.Možete tužiti direktora,ukoliko je vlasnik i jednog i drugog poduzeća, privatnom tužbom,putem odvjetnika, ali to će Vas koštati i novaca i vremena i živaca.Konzultirajte se s odvjetnikom.

 

Što se tiče IP, ukoliko ne možete do njega a Vaš poslodavac je dužan predati ga poreznoj upravi do 31.01., otiđite poslije tog datuma u poreznu s identifikacijskom ispravom i zatražite da Vam izlistaju IP u svrhu povrata poreza (ukoliko je isti uplaćen, ali obzirom da Vam nije uplaćivao doprinose-sumnjam da je i porez).U situaciji da poslodavac samo jedan mjesec ne uplati porez na dohodak-ne možete tražiti povrat poreza niti za mjesece u kojima je uplaćivao.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 6 godina kasnije...

Molim Vas dali netko zna kako porezna gleda na ovaj slučaj- Ja sam nezaposlen ali sam našao povremeni posao na ugovor o djelu. U 2014 poslodavac mi je 4 puta isplatio po 7000kn.(u biti to je plaća za 8 mjeseci ali je uplaćivano po dvije plaće odjednom). Tražio sam da mi daju IP obrazac kako bi tražio povrat poreza ali nikako da mi ga dostave. Konačno su mi ga dali nakon što sam im zaprijetio da ću predati poreznu prijavu bez tog obrasca uz napomenu da mi ga nisu htjeli dostaviti. Imam pravo na povrat poreza od nekih 7500kn. ALI POSTOJI KVAKA!!! Poslodavac je uplaćivao porez (25%) ali nije uplaćivao nikakve doprinose (mirovinsko, zdravstveno...)-nisam siguran ali mislim da nije uplaćivao ni prirez. Po mojoj računici trebalo je nekih 7000kn.uplatiti na ime doprinosa iz bruto primanja. Pošto država traži svoje zanima me koga će porezna teretiti za ta neplaćena davanja??? Mene ili poslodavca? Dali ću ja dobiti povrat od 7500 koliko me pripada ili će porezna isplatiti samo cca. 500kn. koliko je razlika kad se uplate ti neplaćeni doprinosi?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija