Jump to content

Zakazano 2. ročište u vezi viđanja djeteta-molim savjet


Samohrana-Petra

Preporučene objave

Budući da sam sama dala zahtjev sudu da izda rješenje kojim se dijete daje majci da se o njemu brine i da sa njom i dalje živi kako je i od rođenja. Ujedno sam napisala da bi se ujedno reguliralo viđanje oca sa djetetom.

 

Na 1. ročište nije došao otac nego poslao odvjetnika koji je izjavio da je to glupost da je majka zatražila viđanje djeteta od oca, da niko njegovu stranku ne može prisiliti na to, ali da se stranka ne protivi viđanju.Od CZSS se nitko nije pojavio. Bila sam jako ljuta, ja sam mu znači napravila uslugu, a po odvjetnikovim riječima otac niti nije zainteresiran za viđanje. Odvjetnik kaže da otac traži 2-2-3 mj. viđanje djeteta svaki drg. petak od sat vremena (naravno u urednovno vrijeme centra) od 15 mj u prisustvu soc. radnice u prostorijama centra socijalne skrbi, bez prisustva majke sa kojom je u "konfliktnom odnosu". Isto tako da kasnije kad sa djetetom bude mogao biti samostalno da ne želi dolaziti po dijete na adresu gdje dijete živi "jer ne zna što će ga dočekat iza vratiju" jer je i sa bakom u konfliktu.

 

 

Ja se naravno nisam složila sa tim, jer dijete od 15 mj koje se skriva od oca kad ga dulje ne vidi ne može ići na susrete bez majke a još više i ako bi bila prisutna i samo soc. radnica , znači 2 djetetu nepoznate osobe. U prisutnosti djeteta otac i ja nikad ama baš nikad nismo bili u konfliktu, imam i poruke i mailove od nedavno kad sam ocu slala slike i video od djeteta koje sam snimila i izvještaj od teta iz vrtića kako su fascinirane našom malom djevojčicom. Konflikti između nas su radi drugih stvari koji nisu predmet ovog spora niti se isti odvijaju pred djetetom. Do nedavno sam i ja sama ocu vodila dijete da ga vidi.Sazvano je 2.ročište da se saasluša otac.Posjetila sam pravnicu na CZSS, koja je bila zgrožena kad je čula da je sutkinja zatražila da se dijete od moje strane vodi u prostorije CZSS na sat vremena., a nakon 2 mj otac sam sa djetetom u igraonicu svake subote po 3 sata. Em je dijete premalo da bude u takvom ambijentu (centra), sat vremena je uvrh glave za tako male dijete, i da dijete treba sa ocem se upoznavat u djetetu poznatoj okolini.

I taj stav oca da kad jednom bude mogao sa djetetom biti sam da on neće dolazit po dijete na adresu? Molim lijepo zar bi ja kao majka trebala dijete vodit do autobusnog stajališta da on nju preuzme? Nek otac malo popusti u nekim stvarima, ako nželi ne mora u kuću po malu. Ima vani na vratim aograde zvono, može pozvonit ja mu dijete donesem do auta ali moja obaveza nije da mu je vodim.

 

Molim za mišljenje šta mislite da li budem mogla uz pomoć CZSS postići da dijete se viđa par mjeseci u prisustvu majke? Ja napominjem da se ja neću složiti sa tim da bude bez mene prvih par mjeseci a i pravnica CZSS bude se na ročište obavezno odazvala i jasno dala na znanje svoj emišljenje

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

I zaboravila sam napisati da otac ne plaća alimentaciju a presuda je pravomoćna, da li da od CZSS zatražim nekakav postupak?

 

Da li to imam kakav utjecaj na viđanje djeteta? Znam da ćete mi sad napisati da je pravo djeteta da se viđa s ocem, ali je pravo djeteta i da se otac brine za to dijete i da pridonosi uzdržavanju.

 

Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

pravo djeteta na susrete s roditeljem s kojim ne živi i pravo na uzdržavanje, kako i sami već očito znate, nisu u uzročno-posljedičnoj vezi.

ovdje su napisane desetine odgovora na koji se način zakonski "utjeruje" alimentacija, pa malo potražite. ukoliko se ipak odlučite oca ucjenjivati zabranom susreta s djetetom, imajte na umu da tada i Vi kršite djetetova prava, što, kao i neplaćanje alimentacije, podliježe kaznenom progonu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

to nema veze s centrom. ako je presuda pravomocna, a on je se ne pridrzava, pokrenite ovrsni postupak i trazite administrativnu zabranu na placu i placanje dugova koji su vec nastali zajedno sa zateznim kamatama. ovrha se ne radi samo nad placom, nego tuzenikovom cjelokupnom imovinom: stan, auto....

 

meni nije jasno zasto se dovodite u situaciju da se vucete sto godina po centru i sudovima. mene je to psihicki ubilo, a studiram pravo :)

 

smatram da otac nije maksimalno iskoristio svoje pravo. on trazi dijete svaki drugi petak i to jedan sat.

sto ne moze nekakva kompromisna situacija biti da se postepeno povecava vrijeme oca s djetetom dok se ono ne navikne na to. s tim ce vam se centar odmah sloziti. neka viđa dijete dva puta tjedno po pocetnih 20 minuta i onda to povecavajte dok dijete ne bude spremo otici na vikend kod njega. prostori centra su grozni. nemojte da tamo provode vrijeme. znate li vi tko sve tamo dolazi i koje se grozne i tuzne price mogu cuti i vidjeti?

neka tih 20 minuta budu u nekoj igraonici, neutralnom teritoriju, pa kad bude lijepo vrijeme u parku, setnji, bilogdje samo ne tamo.

mislite na dobrobit djeteta. ako vi budete s njim, kako cete njemu uopce pruziti priliku da se zblize? dijete ce samo vas traziti ne zato jer ste vi bolji roditelj, ne zato jer vas vise voli nego jer je naviklo da se na vas moze osloniti. sad treba nauciti da to isto moze i s tatom.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

i ne vidim po čemu ja to ucjenjujem oca....ja mu nisam uskratila pravo viđanja.

Ali dijete od 15 mj. ne može samo biti sa ocem.....a i majka nije dužna voditi dijete ocu.....znači otac nit ne plaća uzdržavanje ali majka bi trebala biti ta koja osim što se brine o djetetu morala bi još i financirati odlaske ocu i ne znam što.....molim vas lijepo....ali takav je očito naš zakon, obično se između 2 i 5. godine očevi pojave pa onda bi se oni jako brinuli, viđali a do onda nisu prstom makli po pitanju brige oko djeteta i potrebe uzdržavanja

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ajde , molim vas, citirajte mi gdje sam rekla da ucjenjujete oca... ne mozete jer ste to izmislili, nisam ni rekla da trebate financirati odlaske iako vam to sud moze reci.. samo sam rekla da im pruzite priliku sto vidim da ovdje nece bas ici lako.

a vase dijete ima godinu i tri mjeseca i vec je dovoljno veliko da provodi vrijeme s ocem. nema mjesec dana, nije vise na sisici, postoji jos barem 6 milijardi osoba na ovom svijetu koje bi mu znale promjeniti pelenu.

 

ako ne mozete prihvatiti savjet ili dati nekakav konkretan prijedlog, onda ga ne trebate ni traziti. nitko vas nece poduprijeti u kaznenom djelu ogranicavanja susreta oca i djeteta. ni na legalisu, ni na rodinom forumu ni igdje drugdje.

 

vi biste kao majka trebali misliti o djetetovim interesima, prije od svega drugoga i to bi trebalo biti najvaznije u ovoj raspravi, ali ocito nije.

 

da je on tako los otac, da zanemaruje dijete, zlostavlja, onda ste valjda dovoljno racionalni da biste trazili oduzimanje roditeljske skrbi, a ne nadzor soc. radnice.

 

onda,u cemu je stvar? ne sviđa vam se sto je nastavio dalje sa svojim zivotom? steta, jer je to uvijek tako. to pravo imate i vi, zao mi je sto ga ne znate iskoristiti.

a alimentaciju ne placa? kao i ne znam koliko drugih oceva, ali i majki. rekla sam sto trebate napraviti u tom slucaju.

 

trebali biste biti presretni jer vase dijete ima priliku da upozna oca, da ima osobu na koju se ce se u svakom trenu moci osloniti u svom zivotu i da ako se, ne daj boze, vama nesto dogodi, da znate da je vase dijete sigurno.

koliko oceva ostaviti bivsu zenu i dijete i vise se nikad ne jave jer ih nije briga, a vi imate mogucnost civilizirano se dogovoriti oko tako jednostavne stvari.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Samohrana-Petra je napisao:

i ne vidim po čemu ja to ucjenjujem oca....ja mu nisam uskratila pravo viđanja.

Ali dijete od 15 mj. ne može samo biti sa ocem.....a i majka nije dužna voditi dijete ocu.....znači otac nit ne plaća uzdržavanje ali majka bi trebala biti ta koja osim što se brine o djetetu morala bi još i financirati odlaske ocu i ne znam što.....molim vas lijepo....ali takav je očito naš zakon, obično se između 2 i 5. godine očevi pojave pa onda bi se oni jako brinuli, viđali a do onda nisu prstom makli po pitanju brige oko djeteta i potrebe uzdržavanja

 

pa onda ne ostavljajte dijete sa socijalnom radnicom u centru, ne znam uopce otkud ideja za takvo sto.

ostavite dijete na 20 minuta u igraonici s ocem, a vi sjednite u kafic i popijte kavu.

 

ako bude bilokakvih problema, vidite ih, tu ste, mozete reagirati odmah. a ocu i djetetu dajete vremena da se zblize. to je stvarno tesko.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na odgovorima.

Neću se upuštat u daljnje rasprave, jer vidim da nema smisla....otac ispada bog, i nedaj bože da se meni nešto desi i da dijete bude prepušteno njemu...toliko o svemu....

Zaboravila sam napomenut da za oca na mupu postoji prijava za nasilno ponašanje, nije u pitanju ni dijete ni ja, ali svejedno.....

 

Nadam se da bude pravnica iz CZSS dala dobar prijedlog, prvenstveno za dobrobit djeteta, a ja svakako neću izlagat svoje dijete traumi da ga ostavljam na samo sa osobom koju i ne pozna. Isto kao da bi ga dovela bilo kojoj drugoj osobi, ostavila i otišla. O čemu vi pričate? :-?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Otac je zatražio stručni nadzor nad susretima, što nije nimalo neuobičajeno kada dijete još nije ostvarilo emocionalni kontakt s ocem, dakle, otac mu je nepoznata osoba.

 

To nije ništa strašnije niti nenormalnije nego li privikavanje na tete u vrtiću. Naime, i to su osobe koje dijete prije nije poznavalo, a ipak nakon perioda adaptacije koji ne traje godinama, ostaje s njima vrlo brzo samo, pa sve dulje i dulje.

 

Jednaku takvu ulogu ima i nadzor nad susretima u ovakvom slučaju, a to ne mora biti soc. radnica, čak češće su psiholozi u pitanju, a mnogi czss-i imaju više takvih osoba koje obavljaju takve poslove za njih kao suradnici a ne stalni zaposlenici.

 

Inače, u czss-u vaša destinacija za razgovor o konkretnom djetetu u njegovom razvojnom stadiju a u svezi s postupanjem s djetetom je psiholog, a pravnik može izreći svoj osobni privatan stav kao laik ili majka ili jednostavno iznijeti mišljenje struke o vrlo konkretnom slučaju i vrlo konkretnom djetetu. Drugo bi bio neozbiljan i površan pristup.

 

Ne slučajno je očev odvjetnik napomenuo konfliktne odnose s vama i s vašom majkom upravo kako bi uklonio mogućnost da se druženja odvijaju unutar vašeg doma, što se zna odrediti kao "posjet" oca djetetu u slučaju iznimno niske kronološke dobi dojenčeta kad su djetetove higijenske i prehrambene navike zapreka da dijete s ocem provede sat, dva ili tri bez majke. No, i u tim slučajevima se radi o (kraćem!) periodu koji ne traje vječno.

 

Možete očekivati kako će ocu u prilog ići to što dijete nije isključivo sa vama cijeli dan pa da ste jedina osoba na koju je ono navilko, već ide u vrtić i nije mu stran boravak s osobama koje mu nisu ukućani i to zasigurno dulje od sat vremena, a iskustvo adaptacije na novonastalu situaciju već ima, dakle, ovo mu neće biti prvi takav susret niti privikavanje, upoznavanje i uspostavljanje poznatog odnosa.

 

Cilj ovog perioda, koji neće trajati mjerljivo godinama već mjesecima, jest pripremiti i oca i dijete na samostalno druženje jer to i jest djetetovo pravo.

 

Nadalje, dolazak po dijete kad budu spremni za samostalna druženja nije drama. Možete ga spustiti pred zgradu ili izvesti pred kuću predajući ga ocu, što znači da se to ne mora odvijati pored četvrtog stupa ulične rasvjete u ulici lijevo ili da ćete oca pozivati na kavu i kolače usput. Bitno da dijete od vas, majke koja ga odgaja, osjeti kako ga potiče na druženje s ocem, jer djeca vrlo često jako dobro osjete odobravanje ili neodobravanje a sklona su nastojati ispuniti i neizrečena očekivanja.

 

Ujedno, pitali ste o utjecaju uzdržavanja na ovu tematiku: ne radi se o nečemu što se plati pa se drugo dobije. I jedno i drugo su djetetova prava nastala iz egzistencijalnih i psihološko-razvojnih potreba, stoga ih treba- ostvariti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kakva je to nenormalna konstantacija da dijete od 15 mjeseci ne može biti samo sa ocem????? Po čemu to zaključujete? Jedan om mojih najboljih prijatelja je razveden, ima curicu od 17 mjeseci koja svaki utorak i četvrtak dolazi kod njega po 2 sata, on dođe po nju i vrati je, svaki drugi vikend je kod njega, spava kod njega, super joj je, vesela sa svojim tatom, on je hrani, kupa, presvlači, daje pažnju i ljubav na isti način kao i majka!

 

Na takav način dijete nikada neće dobiti šansu da se zbliži sa ocem, kao da beba od 15 mjeseci zna koliko je dva mjeseca i da primjećuje pa zaboravi oca? to je ludost

 

druga je stvar ako otac ne pokazuje zainteresovanost, ali me užasno nervira kad neko generalno kaže da jedno dijete od 15 mjeseci ne može samo da provodi vrijeme sa svojim ocem, ravnopravnim roditeljem

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Lara 1979..... nisu svi očevi isti....kad bi barem bio takav otac mog djeteta kakavim opisujete svog prijatelja...Ne možete ne temelju tog slučaja svrstati u isti koš sve očeve...čast vašem prijatelju i ostalim takvim iznimkama.On nije jednom promijenio pelenu, nije jednom okupao, obukao dijete u 7 mj. zajedničkog života....pa mislim da bi taj posao jako rado otac prepustio drugoj osobi, a to me i brine jer bi htjela naravno da kad je već dijete sa njim da naravno i on isključivo brine i djetetu.

 

I niste u pravu jer niste vi vidjeli reakciju djeteta kad se otac pojavio u bolnici, i u vrtiću i kad sam primila poziv od teta iz vrtića o djetetovoj reakciji i zato tražim jedno vrijeme da budem prisutna susretima.

Nadalje, otac nema osigurane uvjete da bi dijete tamo moglo prespavat (zasad mada na ročištu koje je bilo to nitko nije ni spomenuo.

 

I naravno da dijete ne broji mjesece, nego pamti....ali njega baš i ne.....

 

Može se i reći i da otac ne pokazuje baš zainteresiranost....svaki dr. tjedan po sat vremena biti sa djetetom? oprostite ali to nije nikakvo građenje emocionalnog odnosa sa djetetom i ne znam što

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Mariofillius,

 

mogu se samo nadat da dijete bude prepoznalo i samo ocijenilo kako majku tako i oca....

ne morate me žalit, jer ne znate cijelu priču, trebalo bi 10 str. da napišem šta sam prošla sa ocem djeteta, ali eto dijete bude samo znalo

 

 

 

Hvala na napadima, mislila sam da budem dobila savjet a samo sam dobila pljuske

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Savjeti kakve ste dobili su vrlo ispravni i sa pravne i psihologijske strane.

 

Svaki odgovor vam je davao jednak savjet: pomozite svom djetetu bilo sami bilo uz stručnu pomoć da se pripremi na druženja sa ocem.

 

Znate i sami da se svaki problem, naročito kod male djece i naročito psihološke naravi kakve spominjete, može potencirati ili sanirati, a na vama je da odaberete A ili B.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

pa da pravnica se bude odazvala i podržala vas-naravno-standard je to kad nas...niš boljega ni za očekivati.....jer vas favoriziraju do nebesa.....a vama je u interesu da dijete ne vidja oca koliko se može zaključiti iz dotičnog texta....jer da ste vi prava majka i da želite svom djetetu samo najbolje vi bi podupirali vidjanje djeteta i oca....kaj je vama teško i problem da dijete bude nasamo sa ocem?????????zbog čega-ako se smije znati??????najvjerojatnije zato kaj vama ne odgovara da se vidjaju dijete i otac-želite na bilo kakav način spriječiti kontakt i vidjanje...zar ne????????to je dijete i njegovo koliko i vaše....pišete u nepoznatu sredinu za centar(da je to dijetetu...pa koliko ste vi puta išli sa djetetom na djetetu nepoznatu sredinu-pa kaj se desilo????niš ali to je opravdano za vas jer ste vi majka-vi ste roditelj-jel????a nije opravdano da sa tatom ide tako negdje-njega ne doživljavate kao roditelja djeteta pa je to neopravdano-zar ne?????ili i ukoliko ga doživljavate želite to što prije riješiti da tata ne bude roditelj....užas

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Dory 2 iskaljuj svoje frustracije drugdje a ne na meni.

Ja samo svom djetetu hoću najbolje.

A otac koji ni ne pita za dijete, niti ga nije vidio sad već 3 mj. niti se odaziva na sud. pozive kad se treba regulirat njegovo pravo da viđa isto a ja ostavljam dijete u bolnici i uredno se odazivam na ročište....mislim da to sve govori......

 

Ne poznaješ osobu koja mu je otac zato nemoj napadat mene koja samo hoće najbolje svom djetetu, još sam i sama napisala zahtjev sudu da se reguliraju susreti sa ocem, jer gospodin to ne bi nikad napravio.ali naravno da djete bude samo sa ocem kad bude spremno za to, ja to nit ne želim zabranit.

 

Ovdje sam da potražim savjet da ne da trpim napade.

 

Hvala! :-)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Samohrana-Petra je napisao:

da ali dijete od 15 mj treba vremena da se zbliži s ocem.

zamislite situaciju da ja dovedem dijete u centar npr. i ostavim, odem.....ostavljam dijete sa ocem, soc.radnicom-dvije nepoznate osobe....reakcija djeteta?

 

Ništa se ne bi dogodilo, uvjeravam Vas! Dijete bi se zbližilo sa ocem i otac bi svojem djetetu posvetio svoje sretne trenutke sa svojim djetetom. Takvu sam situaciju imao sa bivšom i takve je strahove imala i bivša. To je za mene posesivnost majke naspram svog vlastitog djeteta, koja nije dobra za to dijete. Pustite oca da se približi svom djetetu. Normalan otac voli svoje dijete, zar ne?

Pozdrav

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

petra.bez uvrede ali tko je kriv što tvoje djete ne pozna svog oca?nitko drugi nego ti.kakav je takav je ali je otac i zato svoje probleme s njim rješi u četiri oka a djetetu govori o ocu kao o dobroj osobi koja ga voli.nije djete krivo što se vi ne slažete.budi realna jer ja gledam po sebi.imam sličnu situacije ako ne i goru.ne kažnjavaj djete radi svojih privatnih razloga za osvetu

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ti nisi normalan/na....

ja sam kriva što dijete ne pozna oca???? pa tko je tu lud....

uopće više ne želim dalje diskutirat....

ja koja sam dijete njemu vodila kad se gospodin udostojio javiti i to da mu dijete dovedem u kafić....., koji se niti na 2. ročište nije udostojio pojavit gdje bi se reguliralo viđanje, koji pozive ne želi tj. ne usudi se primat jer je u govnima radi drugih stvari, nego mu treba sud. dostavljač dostavit....mislim, krasna osoba je u pitanju....

ah, tko sve ne dolazi na taj forum...

 

molim da se zatvori ta rasprava za daljnje diskusije.hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

I sada bi se trebala zatvoriti tema, samo zato što niste našli u ovom forumu na svoje istomišljenike. Moj stav je uvjek isti. Dijete mora imati oba roditelja i otac mora učestvovati u kreiranju djetetovog života i normalno viđati svoje dijete. Uglavnom je Vaša krivica što dijete ne poznaje svog oca i takav utisak se ostavlja iz Vaših objava. Vaše međusobne razmirice i osvetničke pobude prema Vašem bivšem ne smije osjetiti Vaše dijete. Djetetu treba otac i to Vam govorim iz svoga bolnog iskustva, pozdrav

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Oni koji se uključuju u temu (ovu ili bio koju drugu) će prihvatiti mogućnost da postoje i roditelji koji nisu ažurni u druženju sa svojom djecom.

Petra će, ako nikako drugačije onda pomoću pravomoćnog papirića sa Suda, shvatiti da će dijete oca viđati makar pod nadzorom stručne osobe.

 

Razlozi su objašnjeni, savjeti dani. Komentari više nego iscrpljeni.

Ključ.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Posjetitelj
This topic is now closed to further replies.


×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija