Jump to content

Da li ići na sud zbog neplaćenog računa?


mankica

Preporučene objave

Poštovani molim savjet.

Imam obrt za web dizajn i izradila sam web stranicu jednom klijentu koji sada odbija platiti fakturu (odnosno ostatak fakture).

Situacija je ovakva. Ja sam izdala detaljnu ponudu za izradu weba jednoj firmi po kojoj je plaćen avans u iznosu od 50%. Iz te firme su mi poslali prijedlog za dizajn kakav žele. Ja sam izradila web prema tom dizajnu i napravila sve ostalo kako je dogovoreno po ponudi. U 12. mjesecu su mi rekli da im se sviđa web i da ga postavim na njihov server (nažalost to su mi rekli telefonski, nemam napismeno). Ja sam postavila web i izdala fakturu.

Stranica je već bila mjesec dana postavljena i kasnili su sa plaćanjem fakture kad su me pozvali na sastanak radi "ispravki". Ono što su oni nazvali ispravkama je u biti redizajn i sasvim nove aplikacije koje ni govora nisu bile dogovorene po prvoj ponudi. Ja sam im zbog toga izdala ponudu na te nove stavke na što su se oni naljutili i rekli da im naplaćujem web koji nije gotov i da mi zbog toga neće platiti ostatak fakture. (To sve imam napismeno jer smo razgovarali putem mailova).

Ne znam što im to znači i da li im može to proći na sudu "da web nije gotov" jer jedan web u biti nikada nije gotov uvijek se može mijenjati i nadograđivati, zato i postoji tarifa za ažuriranje stranice i programi za samostalno upravljanje stranicom.

Ja mogu dokazati da sam napravila sve što je dogovoreno po ponudi. Opomenu pred tužbu sam im već slala i nisu platili.

Sada me zanima da li je moja pobjeda na sudu sigurna ili se ipak trebam zabrinuti.

 

Hvala unaprijed na svakoj pomoći.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ukoliko ste ispoštovali sve stavke po prvoj ponudi koju ste izdali, za koju je plaćen avans i nakon toga izdali fakturu koja prati elemente ponude, ne vidim niti jedan razlog po kojemu bi kupac isto mogao osporavati tj.izbjegavati plaćanje. Osim bezobrazluka.

 

Otiđite kod odvjetnika,tražite naplatu putem ovrhe.

 

Ubuduće, ako radite velike (skupe)projekte,tražite od kupca zadužnicu ovjerenu kod JB.To Vam olakšava ovakve situacije a prije svega provjerite i da li je kupac likvidan.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ako mozete, provjerite takodjer da li je vas kupac u svom sustavu knjigovodstva, proknjizio vasu fakturu. Ako ju je proknjizio, to je jedan od dokaza u vasu korist da se racun ne osporava, jer se racuni koji se ne priznaju - ne proknjizuju (u civiliziranom svijetu) nego vracaju onome koji je racun ispostavio. Takodjer, osim te cinjenice da vam kupac racun nije vratio, u vasu korist ide i cinjenica da nemate nikakvi pisani ili usmeni protest kupca po primitku vaseg racuna tj. prije dospijeca.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kupac trenutno ne koristi moj uradak jer je tražio da ugasim stranicu nakon što je rekao da je neće platiti. Do tada ju je koristio mjesec dana. (To mogu dokazati)

Mislim da to ne bi trebalo biti važno da li je on koristi ili ne jer ja sam svoj posao radila mjesec i pol dana i pošteno ga odradila, a da li će on tu stranicu držati na serveru ili kod sebe u kompjuteru ili čak nigdje mislim da to ne bi trebao biti moj problem.

 

Hvala još jednom svima na odgovorima.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija