Jump to content

Mobitel-trošak d.o.o.


ninanana

Preporučene objave

  • 7 mjeseci kasnije...

trgovačka društva su obveznici primjene zakona o računovodstvu. zakon o računovodstvu nalaže primjenu HSFI ili MSFI kao stanadrda financijskog izvještvanja koji se definira način priznavanja nekog predmeta imovinom društva, njegovo trošenje i naknadno mjerenje i otuđenje. Odavno, od kada se primjenjuju MRS-ovi - prethodnica MSFI nema pojma tzv. sitnog inventara. MRS-1 definira dugotrajnom imovinom sve to služi nakon stavljanja u upotrebu preko 12 mjeseci od stavljanja u upotrebu. iznos troška nabave se uopće ne spominje. to znači neovisno o vrijednosti ako se koristi preko 12 mjeseci tada se predmet smatra dugotrajnom imovinom. Zaključujemo da je mobitel predmet dugotrajne imovine. Nije bito hoćete li ga evidentirati u poslovnjih knjigama u razredu O dugotrajna imovina ili u razredu 3 zalihe kratkotrajne imovine bitno je u godišnjem financijskom izvještaju bilanci iskažete mobitel kao dio dugotrajne imovine.

 

Porezni propis - članak 12. Zakona o porezu na dobit za porezne potrebe drži da dugotrajna imovina do 2.000 kuna troška nabave ne treba se amortizirati u korisnom vijeku upotrebe već jednokratno otpisati. To je ok ali se tada odstupa od MRS-16.50 ili HSFI-6. Tada društvo ne vodi poslovne knjige sukladno Zakonu o računovodstvu i Porezna uprava može u nadzoru kazniti društvo...što je malo vjerovatno.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kao što je napisao @krester,prilikom izrade GFI sitan inventar se iskazuje u dugotrajnoj imovini.

Međutim, zbog primjene kriterija male vrijednosti u poslovnim knjigama se ne razvrstava u dugotrajnu imovinu,nego se vodi u kratkotrajnoj imovini na razredu 3 kao sitan inventar.

Dakle, ne samo mobitel vrijednosti 1,00 kn, nego sva dugotrajna imovina čija je pojedinačna nabavna vrijednost 2.000,00 kn i manje, vodi se u Bilanci kao kratkotrajna imovina na poziciji zaliha trojke (350-zalihe sitnog inventara).

 

Trošak,tj.otpis sitnog inventara ne nastaje u trenutku nabave te imovine nego u trenutku njezina davanja u uporabu.Ako se na zalihe sitnog inventara primjenjuje jednokratan (100%)otpis pri njihovu davanju u uporabu,odnosno kada se te zalihe kalkulativno posve otpiše,njihova bilančna vrijednost je nula.Međutim, ako ti predmeti ostanu u uporabi morate voditi posebnu evidenciju o njihovom stanju.I dalje ih možete voditi u bilanci s vrijednošću ispravljenom na nulu ali kao-sitan inventar u uporabi (360) a ne zalihe sitnog inventara (350).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ako se kod dugotrajna imovina troška nabave do 2000 kuna ispravi vrijednost (prizna ispravak vrijednosti i iskaže trošak tzv. sitnog inventara )jednokratno u trenutku stavljanja u upotrebu, smatra se da je primjenjena računovodstvena politika različita od točke HSFI-6.8 Dugotrajna materijalna imovina. Takva računovodstvena politika je usklađena s poreznim propisom - članak 12. Zakona o porezu na dobit i time je trošenje imovine u računovodstvu izjednačeno s trošenjem imovine priznatim u porezne svrhe.

 

Međutim, cilj objektivnog financijskog izvještvanja davanje informacije koristnicima o sadašnoj pravnoj vrijednosti imovine i obveze poslovnog subjekta. Prema tomu, za izvještavanje je najbitnije ekonomsko trošenje imovine. Kako jednokratnim ispravkom vrijednosti u računovodstvu se podcijenuje vrijednost imovine te nastaje razlika između ekonomskog i računovodstno-poreznog trošenja nužno je tu privremenu razliku ispraviti priznavanjem unaprijed obračunane amortizacije, odgođene porezne obveze (20%) i odgođene neto dobiti(80%) sukladno točki HSFI-14.24 Vremenska razgraničenja u godini kada je trošak nabave imovine jednokratnog ispravljen. Svake naredne godine dospijevat će dio odgođene porezne obveze i tada će se postepeno u razdoblju ekonomskog trošenja (korisni vijek upotrebe) smanjivati iznos unaprijed obračunane amortizacije, odgođene porezne obveze i odgođene neto dobiti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija