Jump to content

Upravni spor_odgađanje pravnog učinka prvostupanjskog rješenja


zoicks

Preporučene objave

Predmetna tema je generirala u sklopu jedne druge teme...trebam savjete u vezi ovog... Tijelo državne uprave donese jedno rješenje koje se temelji na pogrešno utvrđenom činjeničnom stanju (nije provedeno vještačenje koje je trebalo biti...itd...relativno nebitno za ovu temu)a između ostalog mi nije omogućen status stranke koji sam tražio.Tijelo o statusu stranke nije donijelo zaključak.

U roku se žalio usmeno - nisam stigao pismeno - službena osoba me izbacila iz ureda (kolegica joj predlagala da uzme žalbu na zapisnik ali to ova nije htjela).

Podnio zahtjev drugostupanjskom za poništenje prvostupanjskog po pravu nadzora. To mi odbijeno rješenjem bez obrazloženja - samo da moji navodi nisu bili opravdani.

Pokrenuo sam upravni spor protiv drugostupanjskog a vezano naravno za prvostupanjsko.

Nakon pokretanja upravnog spora prema članku 17.stavak 2. ZUS-a zatražio odgodu pravnog učinka prvostupanjskog rješenja od tijela koje ga je izdalo zbog nastanka nepopravljive štete.

Odgovaraju mi neupravnim dopisima (2 puta)bez razmatranja navoda o nepopravljivoj šteti (težište zahtjeva)a zadnji puta sa objašnjnjem da "ovo tijelo nemože po vašem zahtjevu voditi upravni postupak jer vi niste stranka u toj upravnoj stvari (misle pri tom na prvostupanjski postupak tj. rješenje ono prvo). A jedan od elemenata upravnog spora je i status stranke. Nakon prvog dopisa odgovorio sam: "Odluka o odgađanju pravnog učinka upravnog akta ili odluka o odbijanju zahtjeva je upravni akt te Vas molim da postupite prema procesnim pravilima ZUP-a".

 

Postoji i indikativna odluka upravnog suda koja pokazuje da sam trebao imati status stranke.

Znači prejudiciraju odluku upravnog suda i sami odlučuju da nisam stranka i to još koriste kao "razlog" da mi ne odgovore upravno jer ću naravno opet ići na upravni sud a i jasno je da nastaje nepopravljiva šteta pa se stvar u upravnom postupku komplicira.

Pitanja - savjeti koji mi trebaju ako mi netko može odgovoriti: Da li odgovor na ovakav zahtjev koji se temelji na pokrenutom upravnom sporu i članku 17. stavak 2 ZUS-a mora biti upravni (bez obzira što po njima ja nisam stranka)?

Da li i zbog nedonošenja upravnog akta mogu pokrenuti tužbu upravnom sudu - dodati je pokrenutom upravnom sporu te bi to u slučaju da sud odluči da sam trebao imati status stranke u postupku postala i tužba za pretrpljenu nepopravljivu štetu?

Da li prvostupanjsko tijelo uopće može na ovaj način prejudicirati odluku upravnog suda o tome da ja nisam stranka i to koristiti kao razlog nepostupanja po mojem zahtjevu?

Unaprijed hvala!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija