Jump to content

zastara predaje tuzbe zbog bolesti


marryah

Preporučene objave

molim vas da mi netko jasno i "zdravoseljacki" odgovori na ovo pitanje: zbog prijevare poslodavca oko otpremnine prilikom odlaska u mirovinu moja kolegica podnijela je sve moguce zalbe u zakonski propisanim rokovima.kako je za sudsku tuzbu trebala hrpa dokumentacije i kako joj nije imao tko pomoci oko prikupljanja iste zbog toga joj se znatno pogorsalo zdravlje i provela je preko mjesec dana lezeci bolesna u krevetu u teskoj depresiji prouzrocenoj upravo postupkom poslodavca. odvjetnika nije mogla angazirati zbog bolesti a i zato sto nije imala novaca a svi kojima se obracala trazili su svoju proviziju unaprijed. na sve zalbe joj iz bivse radne organizacije nitko nije ni rijeci odgovorio.postoji i doznaka za bolovanje koja nije isplacena a ni komentirana. molim vas da mi netko kaze da li u ovom slucaju postoji zastara za predaju tuzbe protiv poslodavca? unaprijed hvala.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Koliko znam zastara za novčana potraživanja iz radnog odnosa nastupa nakon 3 (tri) godine. Dakle, ako su prošle tri godine nemate mogućnosti zbog zastare pokretati postupak pred sudom, a ako nisu, samo neka vaša prijateljica podnese tužbu i traži svoje novce za otpremninu. Ako nije dogovoreno ništa drukčije i to pismeno odnosno od strane poslodavca napisana odluka, pozvati se na Zakon o radu, Pravilnik ili statut firme o radu, Kolektivni ugovor, i na kraju otpremnina je obvezna ako se u mirovinu odlazi kao zaposlenik firme. Poslodavac je bio dužan donijeti i takvu odluku o isplati otpremnine radi umirovljenja, a iznos ovisi o godini umirovljenja, a propisuje ga Pravilnik donešen svake godine od strane ministra financija. Takva pismena odluka poslodavca o otpremnini je ovršna isprava, pa ne treba tužba, već samo ovšni zahtjev. Ako je nešto drugo dogovarano i ima se pismeno onda ići tužbom u roku od 3 godine.Upravo pročitah na stranici vijesti Legalisa o mogućnosti pružanja pravne pomoći Udruge Legalis, pa možda vam i iz udruge mogu praktično pomoći. Javite im se.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija