Jump to content

Stjecanje državljanstva RH


DaniPu

Preporučene objave

Zanima me slijedeće:

Ja sam državljanka RH, udala sam se za državljanina Republike Srbije. U visokom sam stupnju trudnoće, točnije, samo što nisam rodila.

Suprug bi došao živjeti u RH, međutim, u našoj ambasadi u BGD. su strašno nesusretljivi i stalno ga vraćaju zbog pojedinih sitnica. Kako rekoh, meni se termin poroda sasvim približio i zbilja bi voljela da suprug bude kraj mene i bebe.

Mene zanima da li suprug ima pravo na stjecanje državljanstva pri rođenju djeteta u RH? Jer tako nešto su mu spominjali kad se on raspitivao u svojoj domovini. Rekli su mu da zbog Hrvatskog nastojanja što skorijeg ulaska u EU ima pravo po zakonu EU tražiti državljanstvo pri rođenju djeteta.

Mi naravno, trenutno, prilažemo papire za prvi privremeni boravak na osnovi spajanja obitelji.

Molim što konkretniji odgovor jer zbilja sam na rubu živaca i snaga.

Unaprijed zahvaljujem!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Na osnovu djece se državljanstvo ne može dobiti. Nije istina da je to praksa iz EU.

 

Neka gospodin rješi te "pojedine sitnice", nakon čega mu mora biti odobren privremen boravak u svrhu spajanja obitelji.

 

Tek nakon više godina ostvarit će pravo na stalan boravak, pa tek onda državljanstvo RH.

 

Na osnovu jamstvenog pisma može ostvariti pravo na kratkotrajan boravak, ali samo ukoliko te "pojedine sitnice" baš i nisu sitnice.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Petpetica je napisao:

/Na osnovu djece se državljanstvo ne može dobiti. Nije istina da je to praksa iz EU./

 

 

Svaka zermlja EU jos dodatno regulira pitanje stjecanja drzavljanstva, pa su cak i ti propisi mijenjaju relativno cesto (svake 3 ili 5 godina u zavisnosti od vladajuce politike).

 

Tocno je da je u mnogim zemljama EU moguce stjecanje drzavljanstva na osnovi drzavljanstva djeteta (uz ispunjavanje drugih uvjeta). Ali to je zakonska osnova.

 

 

/Uvjeti za stjecanje drzavljanstva su u nekim EU zemljama brzi i blazi od hrvatskih a u drugima jednako zahtjevni./

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Persevera je napisao:

Tocno je da je u mnogim zemljama EU moguce stjecanje drzavljanstva na osnovi drzavljanstva djeteta (uz ispunjavanje drugih uvjeta).

 

"(uz ispunjavanje drugih uvjeta)" = Spas u zadnji čas!!!

 

Ta sitnica nadodana u zagradi je osnovni uvjet za stjecanje državljanstva. Odgoj djeteta je jedan od uvjeta za produženje boravka.

 

Stranac kojemu je odobren privremeni boravak na osnovu spajanja obitelji sa državljaninom RH, koji se razvede od tog državljanina RH, a ima djete koje je državljanin RH, ima pravo na AUTONOMNI BORAVAK nakon čega je sasvim izgledno državljanstvo.

 

Jednaka je praksa u EU, ali to se ne može tumačiti da je roditelj dobio državljanstvo "preko djeteta".

 

U tim slučajevima ono "(ispunjavanje drugih uvjeta)" je osnova za boravištem.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ne govorim o uvjetima za stjecanje drzavljanstva u RH.

Govorim da je netocno to sto ste gore napisali da se ne moze dobiti drzavljanstvo u EU kao roditelj djeteta koje ima drzavljanstvo neke od zemalja EU.

Dakle, ne da ne moze - vec moze. Ono na cemu inzistiram nisu uvjeti za stjecanje dozvole za boravak. Nego uvjeti za stjecanje drzavljanstva.

 

Ono u zagradi nisu nikakvi posebni nebeski uvjeti, uvjeti su uobicajeni administrativni dokazi koji se rabe i u drugim postupcima, tipa - da je osoba neosudjivana, da je uredno usla u zemlju a ne ilegalno (iako i to moze ako je dobila boravak na osnovi azila), ovjereni izvod iz matice rodjenih, izvod iz matice rodjenih za njene roditelje, da ima dokaz da zivi na nekoj adresi i da moze dati dokaz o tome (racuni na njeno ime).

 

A sto se tice dozvola za boravak u EU - mislim da je umjesno na ovom mjestu, dati informaciju za one koje zanimaju akcije civilnih udruga u nekim europskim zemljama - da su primjerice u Francuskoj, sami gradjani organizirani u neformalne grupe pratitelja onim strancima kojima je potrebna podrska u borbi sa birokracijom i poostrenim uvjetima dobijanja dozvola.

Dakle, radi se o francuskim drzavljanima koji idu zajedno sa strancem - podnositeljem zahtjeva za boravisnu dozvolu na sve njegove sastanke sa upravnim organima koji izdaju dozvolu.

 

MOlim da se ne bi krivo razumjelo - svaka zemlja ima svoje postupke, i svaka zemlja je u specificnoj situaciji glede nastanjivanja stranaca, a s druge strane drzavljanstvo se stjece na sasvim drugacije nacine. MOji gornji navodi nemaju nikakav polemicki karakter. A "dodatak" se odnosi na tocnost jedne informacije.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija