Jump to content

porezna olakšica


FRANJO/FRENKI

Preporučene objave

FRANJO/FRENKI je napisao:

Dali kao HRVI(privremeno)imam pravo na kakav povrat poreza?

Naime zaposlen sam u MUPui umirovljenje mi je u postupku.Vrijeme je poreznih prijava pa me zanima dali to može biti kakva olakšica.? :-D:misli:

Ako tijekom godine (2008) nije prilikom obračuna plaće korišteno povećanje osobnog odbitka za invalidnost i umanjenje poreza i prireza za stupanj invalidnosti, tada će po osnovi statusa HRVI-a biti povrata poreza i prireza! Prilikom predaje porezne prijave predati presliku rješenja (pravomoćno drugostupanjsko ili prvostupanjsko s pečatom da je prošlo reviziju) o statusu HRVI-a, a bilo bi potrebito u poreznoj kartici upisati izmjene tj. invalidnost.

Ako je tijekom godine prilikom obračuna plaće bilo korišteno povećanje odbitka i umanjene poreza i prireza temeljem satusa HRVI-a tada će povrata biti samo ako niste radili tijekom cijele godine i /ili imate drugo povećanje odbitka ( zdravstvene usluge, premije osiguranja, područja od posebne državne skrbi,...).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

FRANJO/FRENKI je napisao:

Dali kao HRVI(privremeno)imam pravo na kakav povrat poreza?

Naime zaposlen sam u MUPui umirovljenje mi je u postupku.Vrijeme je poreznih prijava pa me zanima dali to može biti kakva olakšica.? :-D:misli:

 

Nisi napisao ono najbitnije da li si u 2008. godini primao plaću ili naknadu putem HZZO.

 

Ukoliko si primao plaću možeš podnijeti prijavu za povrat poreza, a ako si primao naknadu ne možeš jer u tom slučaju ne uplaćuju ti se porezi i prirezi pa nemaš temeljem čega tražiti povart.

 

Pozdrav.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Duro ako sam te dobro shvatio ja bi trebao u svoju firmu(Mup) dostavit u računovotdtvo drugostupanjsko rješenje što bi meni podiglo i nešto malo moju plačicu.Ja sam mislio da to ide automatizmom pošto oni jako dobro znaju da ja imam HRVI i u kojem postotku kao i to da sam na bolovanju itd.Pa ništa im nije sakriveno a imam to več jako dugo i po tome sam koliko vidim dosta novaca popušio jer prijašnjih godina to ni nisam naznasčivao u poreznoj prijavi jer sam mislio da sa privremenim invaliditetom to nemam pravo.Nego nije mi jasno kako to misliš (s pečatom da je prošlo reviziju ?.drugostupanjsko privremeno rješenje nije išlo na reviziju a i tko sad da mi lupi taj pečat-daj malo objasni. :misli:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

FRANJO/FRENKI je napisao:

Duro ako sam te dobro shvatio ja bi trebao u svoju firmu(Mup) dostavit u računovotdtvo drugostupanjsko rješenje što bi meni podiglo i nešto malo moju plačicu.Ja sam mislio da to ide automatizmom pošto oni jako dobro znaju da ja imam HRVI i u kojem postotku kao i to da sam na bolovanju itd.Pa ništa im nije sakriveno a imam to več jako dugo i po tome sam koliko vidim dosta novaca popušio jer prijašnjih godina to ni nisam naznasčivao u poreznoj prijavi jer sam mislio da sa privremenim invaliditetom to nemam pravo.

Jao, jao , jao ... Prijatelju trebate te "tući" i ne dati ti plakati....

Napravi sljedeće tri stvari:

a) otiđi u Poreznu upravu zamoli ih da ti objasne imaš li pravo podnijeti zahtjev za povratom poreza i prireza za prethodne godine (2007, 2006 itd...) jer imaš status HRVI i nisi koristio pogodnosti za te godine, polako lijepo i bez živciranja

b) od tvojih u MUP-u traži poreznu karticu i otiđi u Poreznu upravu radi upisa promjena u kartici tj. statusa invalida odnosno HRVI-a; ponesi presliku i izvornik rješenja o HRVI / preslika ostaje njima.../, kada upišeš promjenu vrati u MUP i plaća bu veća. Ako ti u MUP-u kažu da nemaju za tebe poreznu karticu, ne svađati se nego u Poreznu i kaži moji kažu nemaju poreznu karticu, molim napravite novu i teti "pod nos" rješenje o HRVI-u, kad dobiješ tu novu opet u MUP. Napomena kada odeš u mirovinu onda uzmeš poreznu karticu iz MUP-a i odneseš u PS HZMO od kojeg si dobio rješenje o mirovini.

c) podnesi prijavu za 2008 godinu kojoj obvezno priloži presliku rješenja o HRVI

Olakšice imaš i ako imaš status HRVI-a privremeno!!!

 

Nego nije mi jasno kako to misliš (s pečatom da je prošlo reviziju ?.drugostupanjsko privremeno rješenje nije išlo na reviziju a i tko sad da mi lupi taj pečat-daj malo objasni. :misli:

Ono što sam dosad navodio kao rješenje o statusu HRVI podrazumjeva sljedeće:

ili drugostupanjsko rješenje iz Zagreba ( gore lijevo pogledaj zaglavlje i ako se navodi Ministarstvo obitelji ... i klasa UP/II to je to...);

ili rješenje koje ti dostave iz Zagreba od tog ministarstva a u biti je prvostupanjsko rješenje (gore lijevo piše Ured državne uprave u ... klasa: UP/I...) a na njemu (najčešće gore desno...) je udaren štambilj (pečat,..) koji u tekstu ima Ministarstvo obitelji... Klasa UP/II... datum, akt i dio koji govori da je obavljena revizija...)

Znači ili jedno ili drugo!

Jasnije?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

bio sam u poreznoj.Sa životnim osiguranjem i priloženoj dokumentaciji rvi 20% imam pravo na 250kn povrata.Nadam se da če se porezna olakšica bolje vidjet kad izvršim promjenu u poreznoj kartici odnosno da mi povišica bude veča od 20 kn mjesečno.Sječam se da su prijašnjih godina dečki koji su ostvarili invaliditet šibali mene sa plačom skoro za 50%. :tuzan:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Frenki

 

pripazi malo sa policom životnog osiguranja.sada ako predaš i uplate za životno za povrat poreza (iskoristiš ) kada ti bude istekla polica morat ćeš za svaku godinu za koju si koristio za povrat poreza platiti porez.ja nisam niti jednom koristio tu pogodnost i isplačena mi je uplačena polica sa nekom povečanom naknadom u cijelosti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija