Jump to content

Vožnja u suprotnom u jednosmjernoj


smac69

Preporučene objave

Nažalost desila mi se situacija iz naslova... Zapričal sam se s curom i krenul u krivom smjeru u jednosmjernoj ( svega 10m) i točno u tom trenutku naišla je policija. Neizmjerno se divim svojoj gluposti ali kaj ću sad... Bilo je to 30.01. i danas sam dobio prekršajni nalog u kojem me kažnjavaju s 2000kn po članku 49. st. 2. Ok, to mi je jasno. Ali ne shvaćam zašto me se kažnjava i s oduzimanjem vozačke na tri mejeseca po ćl. 58 prekršajnog zakona. Wtf?!?!?? Sam članak kaže: "Zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom može biti primijenjena prema počinitelju prekršaja protiv sigurnosti prometa kad postoji opasnost da će upravljajući motornim vozilom ponovno počiniti takav prekršaj". Ne shvačam.... desi mi se prvi put u životu slučajno i oni mi sad oduzimaju vozačku da ne bi ponovno skrenuo u krivom smjeru???? Kakva je praksa primjene ovog članka u ovakvim situacijama? Na što se mogupozvati u prigovoru? Za mene je to potpuno besmisleno... čak je s novim zakonom o sigurnosti prometa iz članka 49. izbačeno oduzimanje vozačke za taj prekršaj a sad me oni opet kažnjavaju. :glavomozid::glavomozid::glavomozid::glavomozid::glavomozid::glavomozid::glavomozid::glavomozid::glavomozid:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

petpetica je napisao:

 

Samo morate u prigovoru obrazožiti Vaš zahtjev za smanjivanjem kazni i priložiti potrebne dokumente.

 

Koji bi to dokumenti bili? Trebam neko uvjerenje od firme da mi auto treba za obavljanje posla ili? I još jedna stvar... Čuo sam od prijeteljevog prijatelja i tak to... da je moguće zatražiti da se u napomenu dozvole stavi da mi je za vrijeme zabrane dopuštena vožnja službenog vozila od firme. Jel to stoji, postoji takva opcija?

 

Hvala na odgovoru!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zabrana upravljanja motornim vozilom

 

Članak 58.

 

(1) Zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom može biti primijenjena prema počinitelju prekršaja protiv sigurnosti prometa kad postoji opasnost da će upravljajući motornim vozilom ponovno počiniti takav prekršaj.

 

ako pise MOZE BITI znaci da mora postojati RAZLOG koji bi OPRAVDAO sumnju da cete PONOVITI prekrsaj

 

 

naravno da je takva presuda neutemeljena jer nedostaje

činjenični opis radnje prekršaja iz koje proistječe zakonsko obilježje prekršaja,

koje bi ukazivalo da vi samo cekate da se opet zaletite u kontra smjer. bla bla bla

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ljutko je napisao:

 

naravno da je takva presuda neutemeljena jer nedostaje

činjenični opis radnje prekršaja iz koje proistječe zakonsko obilježje prekršaja,

koje bi ukazivalo da vi samo cekate da se opet zaletite u kontra smjer. bla bla bla

 

Malo mi teže pada taj pravnički dijalekt :-) Ali ako sam dobro shvatio oduzimanje vozačke je neutemeljeno? Tj. da se pozovem na to u prigovoru? :-?

 

 

 

ok... tnx petpetica na savjetu, postat ću kako je prošlo

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Stvarno mi nije jasno o čemu vi tu pričate!? Kažnjen je vozač,a ne vozilo. Kako onda može tražiti da vozi službeno vozilo kad vozač ostaje i dalje isti? Prekršaj nije učinilo vozilo nego vozač koji je upravljao njime. Zato se i oduzima vozačka,btw. Napominjem da je kazna takva jer je vožnja u suprotnom smjeru izrazito opasna radnja i redovito završava frontalnim sudarom. To što je prekršaj počinjen nesvjesno nimalo ne ekscipira prekršitelja,ali ga možemo razumjeti. Zakon je zakon i dobro je da je tako. Čini mi se da sam shvatio da je vozač počinio prekršaj nesvjesno,ali počinjen je skrenuvši pažnju sa prometa na suputnicu. E,sad... Može se iščitati da možda ne bi došlo do prekršaja da je vozač svu pažnju usmjerio na promet,no to nije dokazano i nije utjecalo na odmjeravanje kazne. Zašto bi inače bio kažnjiv razgovor mobitelom u tijeku vožnje? Zato što umanjuje pažnju tijekom upravljanja vozilom. Uglavnom,sumnjam da će se dobiti ublaženje kazne na način kako ste vi opisali jer kažnjen je vozač. A bojazan od ponavljanja prekršaja je ustvari vrijeme koje se daje vozaču da razmisli o svom prekršaju i koliko on može biti opasan.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

scamar je napisao:

Napominjem da je kazna takva jer je vožnja u suprotnom smjeru izrazito opasna radnja i redovito završava frontalnim sudarom. To što je prekršaj počinjen nesvjesno nimalo ne ekscipira prekršitelja,ali ga možemo razumjeti. .

 

Pretjeruješ.

Pa nije čovjek vozio u kontra smjeru po autocesti.

Kod nas je uvijek i za sve kriv vozač, nikad loša cesta, ili loše postavljena signalizacija.

Vozaču koji napravi ovakav propust, a nije kažnjavan, bilo bi primjerenije i korisnije umjesto ovako drakonske kazne izreći samo opomenu.

 

Btw, koliko bi onda trebao dobiti vozač koji sa 3,5 promila pod uvjetnom zbog pijanstva u vožnji i bez vozačke vozi neregistrirano vozilo 180 na sat na autocesti u kontra smjeru? Doživotnu ili smrtnu? :misli:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kod nas je uvijek i za sve kriv vozač, nikad loša cesta, ili loše postavljena signalizacija.

 

 

Felixx,ovdje je kriv vozač što je i sam priznao. Sam je rekao da se zapričao sa suputnicom i tako nesvjesno ušao u suprotan smjer. Dakle,nema govora o lošoj cesti ili loše postavljenoj signalizaciji kako ti to kažeš jer ih nije ni vidio,pričajući sa suputnicom.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ma sve je to ok... Nemam opravdanja za svoj postupak i jako dobro sam svjestan kakve su u teoriji mogle biti posljedice. Spreman sam prihavatiti primjerenu i razumnu kaznu. Mogli su me pustiti samo s opomenom, mogli su me kazniti za nepoštivanje prometnog znaka, mogu me kazniti s 2000kn zbog vožnje u suprotnom smjeru ali mi nije ni primjereno ni prihvatljivo da mi uzmu vozačku iz razloga da to ne bi opet ponovio, ili da imam vremena za razmišljanje. S tim se apsolutno ne slažem! Na kraju krajeva... koliko te može mobitel dekoncentrirati za vrijeme vožnje toliko te može i suvozač... Da jednostavno i njih zabranimo zakonom? :-D

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

scamar je napisao:

Doživotnu.

Zato što će ga se jedino na taj način udaljiti iz prometa i biti siguran da neće ponoviti slićno opet.

 

Da. TREBAO BI dobiti doživotnu, ili realno deset-petnaest godina.

Ali taj će samo dobiti još jednu packu i nastaviti dalje voziti, tj. divljati po cesti! Dok ne ubije nekoga.

 

 

Potpuno je pogrešno da se kod nas u prometu drakonske sankcije uglavnom primjenjuju protiv 'normalnih' vozača , koji tu i tamo naprave sitni prekršaj, često i zbog glupo postavljenih ograničenja, npr. brzine.

Da se razumijemo, apsolutno se slažem da se prekršaji sankcioniraju, ali sukladno prekršaju treba biti i kazna.

Ovakvim stihijskim kažnjavanjem dovodimo u pitanje smisao zakona i nastojanje da se poveća sigurnost prometa.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pozdrav svima!

Smac69,žao mi je što si kažnjen,ali činjenica je da si ušao u suprotni smjer i kazna je takva. Vjerujem da je teško biti bez vozačke 3 mjeseca,ali zakon je zakon.

Ljutko,kao i Felixxu ponavljam da je Smac69 ušao u suprotni smjer pričajući i nije vidio znak. Nema govora o loše postavljenoj signalizaciji jer znak(ili u smjeru znaka)nije gledao. Smac69,ubuduće se zaustavi i posveti vrijeme suputnici.

Felixx,ti si za mene vrlo cijenjen komentator. Ne znam da li ti je pravo struka ali meni si pomogao savjetima odgovoriti na 2 pitanja. Zato te jako cijenim. Btw,ja nisam prometni znalac u domeni prava nego se ravnam po svakodnevnom sudjelovanju u prometu. I koliko jedna "obična" vožnja u suprotnom smjeru u gradu u zoni smirenog prometa može izazvati problema. O tome u slijedećem odgovoru.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Dakle,Felixx;

Živim u kvartu koji obiluje sa puno jednosmjernih ulica. Često vozači presjeku smjer obveznog kretanja i ulete u suprotni smjer svjesno i namjerno. Često se događa da mi takav netko uleti,a ja se vozim pravim smjerom. U dosta slučaja se pogrešni vozač vrati i sve ok. Međutim,nekad mi se namjeri vozač koji je željan utjerivanja prava. Te ulice,zbog uskoće i obostrano parkiranih vozila,ne omogućavaju mimoilaženje. Dakle,netko se mora "povući". Tada ti rijetki vozači zbog kulturne i prometne neimaštine kreću u svađu. Zbog ega ili taštine problem im je vratiti se i propustiti me jer imam prednost. Nekoliko puta sam se i vratio da bih izbjegao fizički sukob. Ne zato što se bojim nego su u autu žena i dijete.

Zato sam je za beskompromisno kažnjavanje kršenja prometa,a posebice vožnje u suprotnom smjeru. Netko mora takve kazniti,a ne možeš znati tko je tko. Posebice sam za to u gradu. Kako polovicu vremena provodim u seoskom okruženju gdje imam vikendicu(Felixx,ti ćeš se možda sjetiti pitanja na koje si mi odgovorio)takve probleme nemam. A i za to sam da se u takom okruženju takve kazne ne izriču jer je promet bitno rjeđi i drugačiji. Tamo,30% prometala su traktori. No,u gradu Zagrebu,zbog svoje infrastrukturne prometne situacije,treba svesti odgovornost vozača na najvišu razinu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kad smo već tu...

 

Da li je pogrešno utvrđeno činjenično stanje, ako u prekršajnom nalogu piše: "...kriv-a je što je dana dd u hh sati u xx gradu u yy ulici ispred kućnog broja bb u prometu na cesti upravljao osobnim automobilom, reg. oznake xx909-xx, krećući se kolničkom trakom namijenjenom za promet vozila iz suprotnog smjera, odnosno u suprotnom ili zabranjenom smjeru...", ako je ulica koja je navedena u prekršajnom nalogu, ulica u kojoj je vozilo zaustavljeno (dvosmjerna cijelom svojom dužinom), a ne ulica u kojoj je napravljen prekršaj?

 

 

Hvala!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

scamar je napisao:

Često vozači presjeku smjer obveznog kretanja i ulete u suprotni smjer svjesno i namjerno. Tada ti rijetki vozači zbog kulturne i prometne neimaštine kreću u svađu.

 

Potpuno se slažem sa drastičnim kažnjavanjem takvog ponašanja. To ipak nije slučajna i nenamjerna pogreška kao ova koju je opisao smac 69 (pretpostavljam da je iskren).

Razumijem i zašto si posebno osjetljiv na ovaj prekršaj.

 

Inače, i ja više vremena provodim na 'gruntu' u blizini Zagreba, nego u gradu gdje sam rođen.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Naravno da nisu jednaka ta dva slučaja,ali prekršaj je prekršaj. Čini mi se,da bi se izbjegla prepucavanja oko toga,da je zato zakonodavac predvidio kaznu-za sve jednako. Čovjeka mi je žao utoliko što je baš slučajno napravio prekršaj(naravno,ako govori istinu) i što je ostao bez vozačke,a možda mu je posao biti vozač.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

@petpetica

Ako je ta "yy" ulica kod kućog broja "bb" jednosmjerna, uopće ne igra ulogu u kojoj su Vas ulici zaustavili i sankcionirali.

 

Još jednom ponavljam da je yy ulica cijelom svojom dužinom dvosmjerna. Ulica u kojoj je napravljen prekršaj nije navedena u nalogu. Iz naloga se stječe dojam da je yy ulica jednosmjerna, ali ona to nije.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

petpetica je napisao:

 

Za ostale savjete obratite se ljutku. Njemu ne smeta Vaš prostatluk.

 

Mislite na prostatluk ili prostakluk? Gospodine, zar ne bismo ovdje trebali argumentirano raspravljati? Evo, ja Vam odgovorno i iz iskustva tvrdim da je hrv. policija prepuna polupismenih i nepismenih ljudi. Slutim da ste Vi ili netko Vama blizak u policiji, no to nikako ne abolira sav šljam koji se sakrio u toj instituciji. Ako ste se Vi tu identificirali, oprostite, ništa osobno.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

evo ljutka :-D

 

petpetica je preosjetljiv na rijec murija - inace je ok :-D

 

 

naravno da ima veze sto su napisali yy ulicu umjesto prave ulice.

 

nazovite poglavarstvo i saznajte gdje mozete fotokopirati plan grada na kojem su uneseni prometni pravci ili fotografirajte yy ulicu na nacin da se vidi da je dvosmjerna i napisite prigovor.

 

u prigovoru nemojte nista diskutirati koja je ulica bila ili nije bila nego samo "yy je dvosmjerna!"

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Isprika petpetici, zahvala ljutku. Učinit ću tako. Inače, za sve moraliste - imam uistinu pravi razlog zašto sam prošao tom jednosmjernom. Misleći da je taj razlog usvojio i dotični gospodin iz murije (jer je odavao takav dojam), vidno sam se šokirao dobivši jučer na kućnu adresu prekršajni nalog koji je do mene putovao točno 5 i pol mjeseci. Danas, kada sam pribraniji, otkrio sam grešku.

 

Hvala lijepa, pozdrav!!!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Posjetitelj
This topic is now closed to further replies.


×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija