Jump to content

Problemi sa liječničkim povjerenstvom HZZO-a


KRLE

Preporučene objave

Imam status hrvatskog branitelja i dragovoljca domovinskog rata. 1995. sam napustio postrojbu HV i zaposlio sam se. 1996. potražio sam pomoć psihijatra, te mi je dijagnosticiran PTSP (F-43.1). Prekinuo sam lječenje, ali 2001. sam ponovo potražio pomoć. 2007. sam otvorio bolovanje te mi je dijagnosticiran uz PTSP(F-43.1) i trajna promjena ličnosti nakon katastrofalnog doživljaja (F-62.0).

Bio sam u dva navrata na dnevnim terapijama u bolnici i jednom hospitaliziran. Redovito sam na kontroli kod psihijatra i psihologa koji navode u svojim nalazima da sam trajno nesposoban za rad, te da je bolest u progresiji.

Moje pitanje je : može li mi liječničko povjerenstvo HZZO-a ukinuti bolovanje s obzirom na dijagnozu F-62.0 i što učiniti ako mi usprkos svemu navedenome ipak ukunu bolovanje?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

vidim da ti nitko još nije odgovorio pa budem onda ja.Koliko sam ja naučio sa ovih foruma i iz iskustva HZZo neče ti ukinuti bolovanje dokle god te specijalista drži na bolovanju jer nitko neželi preuzeti rizik u slučaju da nešto krene po zlu.Tada če svi uredno prebacivat odgovornost jedan na drugog.A u slučaju da te ipak vrate na posao usprkos mišljenu specijaliste predlažem da odmah uložiš žalbu na viši nivo.Ravnatelju ili nekoj ovlaštenoj osobi koja nadzire njihov rad.Ak nisam u pravu neka me netko slobodno demantira.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Koliko je meni poznato,Hzzo ima od nove godine neku politiku,da svi branitelji koji dobe rješenje od Ike o postotku oštećenja,a na isto ulože žalbu,Hzzo ih automatski skida sa bolovanja,tako je barem u MUP-u,za vojsku neznam,od početka godine u Karlovcu skinuli su sedmoricu koji su se žalili na rješenja,te su sad na nekakvoj skrbi MUP-a.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zakon o obveznom zdravstvenom osiguranju

Narodne novine br.: 150

22.12.2008.

 

Osiguranik za vrijeme bolovanja iz članka 26. točke 1. do 6. i 9. ovoga Zakona ima pravo na naknadu plaće na teret sredstava obveznoga zdravstvenog osiguranja, odnosno državnog proračuna dok izabrani doktor medicine primarne zdravstvene zaštite, odnosno nadležno liječničko povjerenstvo Zavoda ne utvrde da je sposoban za rad ili dok nije ocjenom nadležnog tijela vještačenja mirovinskog osiguranja kod osiguranika utvrđena invalidnost zbog opće nesposobnosti za rad ili profesionalne nesposobnosti za rad.

 

Kada je prema ocjeni izabranog doktora, a nakon provedenog liječenja i medicinske rehabilitacije zdravstveno stanje osiguranika takvo da se daljnjim liječenjem ne može poboljšati te je kod osiguranika nastupila trajna nesposobnost za rad, kao i u slučaju kada bolovanje traje neprekidno 6 mjeseci zbog iste bolesti, izabrani doktor medicine primarne zdravstvene zaštite obvezan je obraditi osiguranika za upućivanje na ocjenu radne sposobnosti i invalidnosti, te sa svom propisanom dokumentacijom uputiti osiguranika nadležnom tijelu vještačenja mirovinskog osiguranja koje je obvezno donijeti ocjenu radne sposobnosti i invalidnosti najkasnije u roku od 30 dana od dana zaprimanja prijedloga izabranog doktora medicine primarne zdravstvene zaštite i o istome obavijestiti izabranog doktora medicine primarne zdravstvene zaštite i nadležni područni ured Zavoda u roku od 8 dana od dana donošenja nalaza, mišljenja i ocjene.

 

Nadležno tijelo vještačenja mirovinskog osiguranja u nalazu, mišljenju i ocjeni koje donosi prema prijedlogu izabranog doktora iz stavka 2. ovoga članka obvezno utvrđuje samo da invalidnost kod osiguranika ne postoji ili da je kod osiguranika nastupila opća, odnosno profesionalna nesposobnost za rad.

 

Nadležno tijelo vještačenja, kad utvrdi da je kod osiguranika nastupila profesionalna nesposobnost za rad, obvezno je u nalazu, mišljenju i ocjeni navesti poslove i radne zadatke koje osiguranik s obzirom na preostalu radnu sposobnost može obavljati, odnosno koje poslove i radne zadatke ne može obavljati.

 

Ako nadležno tijelo vještačenja ne donese nalaz, mišljenje i ocjenu i ne izvijesti izabranog doktora medicine primarne zdravstvene zaštite i nadležni područni ured Zavoda u rokovima iz stavka 2. ovoga članka osiguranik od prvoga idućeg dana nakon isteka roka od 30 dana iz stavka 2. ovoga članka ostvaruje naknadu plaće kod Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje na teret sredstava toga Zavoda.

 

Obrada osiguranika za upućivanje na ocjenu radne sposobnosti i invalidnosti tereti sredstva Zavoda samo u slučajevima kada je izabrani doktor medicine primarne zdravstvene zaštite uputio osiguranika u skladu sa stavkom 2. ovoga članka, odnosno po prijedlogu liječničkog povjerenstva Zavoda.

 

Osiguranik iz članka 6. stavka 1. točke 6. i 8. ovoga Zakona, kod kojeg je nalazom, mišljenjem i ocjenom nadležnog tijela vještačenja mirovinskog osiguranja utvrđena invalidnost zbog profesionalne nesposobnosti za rad nema pravo na naknadu plaće na teret sredstava obveznog zdravstvenog osiguranja za vrijeme bolovanja.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Oprostite ali meni ovo nije jasno-Osiguranik iz članka 6. stavka 1. točke 6. i 8. ovoga Zakona, kod kojeg je nalazom, mišljenjem i ocjenom nadležnog tijela vještačenja mirovinskog osiguranja utvrđena invalidnost zbog profesionalne nesposobnosti za rad nema pravo na naknadu plaće na teret sredstava obveznog zdravstvenog osiguranja za vrijeme bolovanja.

Ja sam bio na IK-i i sada pojma nemam,ratni put i zadnji psihološki mi još nije stigao a vještak je nešto napisao na papirić,dao ga kolegici s riječima da če to elektronski.Hm...

Meni je rećeno da čekam rješenje.E sad u slučaju da se rješi kao profesionalna nesposobnost šta znači ova stavka?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ne rješenje, već nalaz ocjena i mišljenje o utvrđenoj invalidnosti, odnosno profesionalnoj nesposobnosti za rad dovoljan je razlog da više ne ostvaruješ nadoknadu plaće (bolovanje) već mirovinu, ili nadoknadu plaće preko mirovinskog (manje vjerojatno)- to će pribaviti taj vještak.

 

U biti radi se o tome što u slučaju kada je utvrđena invalidnost prema bilo kojoj osnovi više ne bi trebalo biti ni radnog odnosa ni bolovanja, što je ili bi trebalo biti logično.

 

Razlika između prijašnjeg i sadašnjeg zakonskog rješenja je ta što se prije za zakljkučivanje bolovanja u HZZO čekalo i po nekoliko godina pravomoćno rješenje HZMO što sada više nije slučaj.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ma jasno kao dan,ako sam po njihovoj ocjeni invalid neče me godinama vucarati a ako nisam brzo nogom u tur!

Hvala na trudu i vremenu a pohvalio bi i pukovnika u Karlovcu,

čovjek je zaista na mjestu a ako mi i papir stigne na vrijeme,vječna hvala.

Jedino mi nije jasno dali može moj psihijatar naknadno IK-i dostaviti mišljenje jer mi je gotov psiho test.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

KRLE je napisao:

Hvala Rubens na odgovoru, ali meni baš ne ide tumačenje tog zakona. Molim te odgovori mi,ako znaš svojim riječima, tj. pojasni mi što mi taj zakon konkretno govori što se tiče mog problema.

 

Po toj dijagnozi možeš biti na bolovanju tako dugo dok ti mirovinsko ne izvještači invalidnost. Kad se to dogodi ideš u mirovinu i tada nisi više na bolovanju. Najjednostavnije što sam mogao.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija