Jump to content

ovrha na nekretnini


oscar

Preporučene objave

doneseno je rješenje o ovrsi, ali pri tome nije izvršena zabilježba ovrhe, jer je prethodno ovršenik prodao kuću(prije podnošenja prijedloga za ovrhu), koju sada ovrhovoditelj pobija u pranici(za poništenje tog kupopr. ugovora). Po vašem mišljenju da li je taj ovršni postupak sud dužan po sl. dužnosti obustaviti, ili dozvoliti prekid po čl. 212 ZPP-a - prethodno pitanje - dok se ne odluči o sporu u parnici. Sud odbija prekid jer sami sebe brukaju, zabilježba je trebala ići odmah po donošenju rješenja, ili odbaciti prijedlog jer nije bilo zk izvatka priloženog uz prijedlog.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Stava sam da je to trebalo odbaciti jer očito nije bio priložen vlasnički list, a u ZK ovršenik nije bio uspian kao vlasnik,

 

No kada je već doneseno rješenje o ovrsi, ako je bila žalba na rješenje o ovrsi, odna je sud SAM trebao rješenje ukinuti i prijedlog odbaciti:

 

Članak 47. Ovršnog zakona

(1) U povodu žalbe protiv rješenja o ovrsi sud prvog stupnja može žalbu prihvatiti ako ocijeni da je osnovana te, u cijelosti ili djelomice, doneseno rješenje o ovrsi preinačiti i ovršni zahtjev odbiti, ili ukinuti rješenje o ovrsi i ovršni prijedlog odbaciti ili oglasiti se stvarno ili mjesno nenadležnim i predmet ustupiti nadležnom sudu, osim u slučajevima iz članka 48. ovoga Zakona.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Strogo formalno mogao je prekinuti postupak i čekati rješenje prethodnog pitanja.

 

No nesumnjivo da je sud pogriješio olako donoseći rješenje o ovrsi.

 

Sud ima pravo smatrati da je za rješenje ovrhe potrebno riješiti pitanje vlasništva kao prethodno pitanje.

 

Sud, ako je provedba rješenja o ovrsi nemoguća, treba obustaviti ovrhu, a u ovom slučaju je očito nemoguća jer u trenutku podnošenja prijedloga ovršenik više nije bio vlasnik.

No postoji slučaj kada tako ne bih postupio, a to je slučaj da je ovršenik postupak prearno, odnosno prenio je vlasništvo samo da bi onemogućio ovrhovoditelja.

 

To dolaze u obzir tzv. Paulijanske tužbe

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija