Jump to content

Kako vratiti svoje?


anonimno

Preporučene objave

Moja mama je od svojih roditelja nasljedila obiteljsku kuću, neke parcele. Moj ujak je dobio štalu (uz još neke parcele) koja se nalazi u dvorištu moje mame na njenoj parceli. Moja ujna je sada tamo stavila ovce koje se šeću po našem dvoruštu. Gnojivo bacaju iza štale na naš vrt. Također su stavili drva za grijanje u naše dvorište. Pravno, oni to ne smije, ali kada smo se mi žalili i rekli da to sve maknu, oni su rekli da neće jer nemaju kamo s tim. Ta kuća i parcele su na selu, mi tamo odemo svakih nekoliko vikenda, tako da ne možemo urigirati svaku put kada oni nešto naprave, a rade puno toga. Peku rakiju, ubijaju ovce, puštaju kokoši i patke da se šeću, čak su i psa stavili u naše dvorište! Ludo!!! Pošto mi njih nismo uspjeli zaplašiti. Postoji li kakav službeni put (pismom, opomenom) bilo čim, da ih pokušamo maknuti sa našeg zemljušta. NJihov argument zašto ne žele maknuti štalu, ovce, drva itd. je taj da nemaju kamo s tim, što nije istima, imaju više livada i zemljušta i parcela od nas (mada čak i da nemaju to nije naš problem). Eto, moje pitanje... Kako da ih maknemo bez previše povlačenja po sudovima?

Hvala!

Martina!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Čisto ljudski gledano, vi u kući ne živite i koristite je svakih nekoliko vikenda. A ujak tamo živi i prehranjuje se od ovaca, kokoši i sl. Pa zar da dvorište zjapi prazno i neiskorišteno samo zato jer je "nečije"? Do 19 stolječa je sva zemlja bila u vlasništvu nekoliko plemičkih obitelji. Onda je Marija Terezija provela nešto što smo u osnovnoj školi zvali "Agrarna reforma", gdje je zemlju oduzela papirnatim vlasnicima i dodijelila je kmetovima i seljacima koji su na njoj radili, znači svak je dobio onoliko zemlje koju je svojim rukama obrađivao.

Najbolje je da date ujaku da sve normalno koristi kad mu već treba pa ćete dobiti svake godine janjca. Uostalom, u Hrvatskoj je toliko ljudi bez stambenog prostora a vi posjedujete kuću viška. I još se žalite. Pustite pravo na stranu i pogledajte realno što bi bilo moralno!

Ne prigovaram Vam nego apeliram na savijest, jer pravda nije uvijek samo na jednoj strani a obitelj i međuljudski odnosi su važniji od novaca i imovine.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Svaka čast. Eto, moj tata u penziji, mama ne radi. A moj ujak čitav život radi u Njemačkoj i ima njemačku penziju. Dakle, od ovaca ne živi. Kakva je to moralna strana kada oni uništavaju moje, a u isto vrijeme imaju livada i polja i šuma za korištenje. Pitam ja Vas da li bi vi dopustili da netko uništava Vaše čisto zato jer ne želi uništavati svoje. Neka zjapi prazno. Ja bi razumjela da oni nemaju gdje držati ovce, da nemaju svoju štalu, svoju livadu, svoju zemlju. Oni to sve imaju, prema tome neka koriste svoje, ne moje. Gdje je njima moralnost???? Uzmite u obzir da je do prije 3 godine moja baka bila živa i da ona nije nikada htjela ni ovce na dvorištu, ni drva ni tuđe svinje, a oni su to sve imali i tada. Postavlja se pitanje, a gdje su tada držali ovce i sve ostale životinje.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

poštovani,

 

odgovorite si na par osnovnih pitanja i odmah će vam biti jasno kakva su vaša prava i kakva vam pravna sredstva stoje na raspolaganju u ostvarivanju potonjih.

 

evo vam par definicija iz Zakona o vlasništvu i drugim stvarnim pravima (nastavno: ZV) i Zakona o zemljišnim knjigama (nastavno: ZZK):

 

I. nekretnine su čestice zemljine površine, zajedno sa svime što je sa zemljištem razmjerno trajno spojeno na površini ili ispod nje, ako zakonim nije drukčije određeno (čl. 2, st. 3. ZV)

 

II. Zemljište je u smislu ovoga Zakona dio zemljine površine koji je u katastru zemljišta označen posebnim brojem i nazivom katastarske općine u kojoj leži (katastarska čestica) (čl. 2, st. 1. ZZK)

 

III. Sve što je sa zemljištem trajno spojeno na površini ili ispod nje u pravnom je smislu sastavni dio zemljišta, i ako zakonom nije drukčije određeno, dijeli njegovu pravnu sudbinu (čl. 2, st. 2. ZZK)

 

DAKLE: DRVENA BARAKA U KOJOJ SU OVCE, bez obzira tko ju je sagradio i tko ju koristi, NIJE OD VAŠEGA STRICA NEGO OD VAŠE MAJKE, odnosno ta će baraka uvijek biti od onoga čije je zemljište, čija je "parcela" na kojoj se nalazi.

 

sljedeće pitanje na koje trebate sami sebi odgovoriti je ono vezano uz činjenicu posjeda, shvaćenog kao faktičnu vlast nad stvari, u vašem slučaju nad "parcelom". da li ste vi u prilici izvršavati faktičnu vlast glede navedene parcele. nije bitno da ste vi stalno tamo, na parceli, da tamo nešto radite, postavljate, da ju gospodarski iskorištavate u ovom trenutku. bitno je da čak ukoliko vi to ne radite sada, da imate stvarnu mogućnost bilo kada, kada je vas volja, doći i raditi sve sa tom parcelom što bi bio sadržaj vašeg prava vlasništva ili nekog drugog stvarnog prava. ukoliko je tome tako, tada ste vi samostalni, neposredni posjednik te nekretnine. ukoliko tome nije tako, dakle ukoliko neko vama branio da uopće stupite na tu nekretninu, da nešto na njoj radite, tada vi niste posjednik. odgovoriti na pitanje jeste li ili niste posjednik te nekretnine neizmjerno je važno. od te činjenice ovisi i narav sudskog postupka putem kojega ćete tražiti ostvarivanje svojih prava.

 

IV. AKO JESTE POSJEDNIK: imate na volju podizanje tužbe radi smetanja posjeda nekretnine. tužba se može podići samo u roku od mjesec dana od kad ste saznali za smetanje posjeda( smetanje posjeda vaše nekretnine sastojalo bi se u tim činima vašeg ujaka kao što su ostavljenje drva za ogrijev, provoz stoke, smještaj stoke, skladištenje gnoja ...). ovaj vam je rok po svemu sudeći protekao. ako je taj rok protekao izgubili ste pravo na sudsku zaštitu posjeda. to je šteta jer ovaj postupak sud mora okončati brzo - to je po naravi HITNI POSTUPAK. no, ne očajavajte, možete postupiti na sljedeći način:

 

V. UKOLIKO NISTE U POSJEDU NAVEDENE NEKRETNINE ALI JESTE NJEZIN VLASNIK: podići ćete tzv. PRAVU VLASNIČKU TUŽBU, reivindikaciju. pravo na ovu tužbu nje uvjetovano nikakvim rokom. to je tužba kojom VLASNIK stvari zahtijeva od POSJEDNIKA stvari vraćanje TE stvari. morat ćete dokazat 1. svoje vlasništvo stvari; 2. činjenicu da se stvar nalazi u posjedu osobe koju tužite; 3. činjenicu da je to baš ta stvar tj. identitet stvari.

 

 

 

II.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

POštovani,

hvala Vam na Vašem odgovoru. Moj tata je bio tamo prije nekoliko dana i navodno ima još više drva na dvorištu i to nakon što smo upozorili da se ista maknu sa dvorišta. Mislim da za ta drva ne postoje neki računi, što se tiča ovaca sigurno postoji veterinarski dokumentio koji bi dokazali vlasništvo tih ovaca, ako sve to ne prođe uvijek postoji moja rodbina koja se već sama ponudila da će svjedočiti u moju korist ako to ikada bude potrebno!

Ja se nadam da do suda neće ni trebati doći, ali ako ne uspijemo bez suda drago mi je što znam što mi je činiti.

 

Ponova.... Hvala puno!!!

Martina

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija