Jump to content

Osiguranje stranog državljanina


chupo2

Preporučene objave

Poštovanje

Ja sam državljanin RH a žena BIH kojoj je odobren prvi privremeni boravak,pošto je nemogu osigurati preko sebe trebao bih plaćati zdravstveno osiguranje za nju,oko 400kn.

Zanima me dali sam obavezan plaćati to osiguranje i dali može biti i bez njega,tj neosigurana.

 

Drugo pitanje je u slučaju trudnoće kada bi žena otišla roditi u BIH kakve su procedure da bi dijete steklo HR državljanstvo,dali ga odmah dobiva ili i ono mora prolaziti svu proceduru privremenog boravka

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Vaša supruga mora plaćati doprinos za zdravstveno osiguranje, jer će prilikom slijedećeg produženja privremenog boravka morati dostaviti dokaz da je podmirila obveze s osnove zdravstvenog osiguranja za proteklo razdoblje, odnosno za razdoblje prethodnog privremenog boravka.

 

Budući ste vi hrvatski državljanin sa prebivalištem u RH, moći ćete upisati dijete u knjigu hrvatskih državljanja bez obzira gdje se dijete rodilo. Otići ćete u matični ured sa rodnim listom vašeg djeteta i izravno ga upisati u knjigu državljana.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 godina kasnije...

Lijepi pozdrav!

Moj suprug je strani drzavljanin,inace nogometas.2009.g. potpisao je ugovor sa jednim nogometnim klubom.Dogovorili su se da klub placa zdravst. i mirovnsko bez obzira sto u ugovoru nije tako.Kako smo bili prijavljeni na klupsku adresu,sve uplatnice su stizale njima ( vjerovatno )a mi smo im vjerovali u potpunosti.Godinu dana nakon raskida ugovora,dobili smo na kucnu adresu opomenu od porezne za dug od preko 30 000kn.Saznali smo da nista nije podmireno,niti da je odjavljen.Naknadno se odjavio sam( to su mu trebali naglasiti jer je stranac)i stornirali su jedan dio duga.No ipak je ostao i dalje veliki dio sto klub nije uplacivao.Na kraju krajeva,shvatili smo da je prijavljen kao da ima obrt ( 92622 ostale sportske djelatnosti,osim marina )za cega nismo imali pojma i na poreznoj kartici to i dalje pise a on je nezaposlen od jeseni 2009. Djelatnik kluba mu je priznao da je otvorio obrt no da suti o tome.Kad sam ga ja nazvala da vidim o kakvom obrtu je rijec,negirao je sve i svalio krivnju na mog supruga.Jasno je da je moj suprug prevaren.Ima obrt za koji ne zna.Kako je to moguce?Nemamo niti jedan dokaz o tome i pravnik u HNS-u nam je zato rekao da nemamo nikakve sanse.Mislim da to nije istina i ako je, onda je zalosno.Moj suprug ce mozda biti deportiran jer ima nepodmireni dug zdr.osig a oni koji su zakuhali,nece biti ni najmanje kaznjeni.

O cega krenuti? Kome se obratiti? Pomoc!

Da li ga zaista mogu deportirati iako je u braku,4 godine ima privremeni boravak i ima 2 djece??

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija