Jump to content

Majka onemogućava ocu viđanja sa djetetom


LandonS

Preporučene objave

Pozdrav, sa majkom mog djeteta sam se na sudu dogovorio da dijete mogu viđati kad želim, dakle ona je na to pristala i takva je bila i sudska presuda.

Međutim, zadnjih godinu dana kad bi dijete trebalo biti kod mene vikendom, ona dijete svaki put nekud odvodi. Ili idu na rođendan ili u goste ili rođacima itd. Uvijek je tu neki izgovor zašto dijete ne bi moglo doći meni.

Ili dijete dovede na spavanje, s tim da dođe u petak poslijepodne, a zahtijeva da se vrati u subotu ujutro.

Ili ne mogu vidjeti dijete i po 10 dana.

Što da radim, a da se ne naruše dosadašnji donekle dobri odnosi?

Jako mi je žao i teško kad kćeri kažem da ću doći po nju u petak, a kad dođe petak ona s njom nekud ode i naravno da tad ne može kod mene, mislim da tako gubim kćerino povjerenje..

Kćer će uskoro imati tri godine i sama izražava želju da ide meni i da kod mene bude dulje nego što joj je dozvoljeno od strane majke.

Unaprijed hvala.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Po vašem pisanju dade se zaključiti da u sudskoj presudi nije navedeno točno vrijeme u koje dijete ima pravo susreta i druženje s roditeljem s kojim ne živi,s vama.

Ako je tako onda nije čudno da se događaju manipulacije od strane drugog roditelja i uskraćuje djetetu njegovo pravo.

 

Potrebno je pokrenuti novi izvanpranični postupak pred sudom u kojem tražite da se točno navedu dani i sati koje dijete može provesti s vama.

U slučaju nepoštivanja takvog rješenja suda moguće je pokrenuti ovršni postupak kako bi dijete ostvarilo svoje pravo na susrete i druženje.

Nepoštivanje odluke suda je kazneno djelo opisano u čl.215.st.1 Kaznenog zakona i može se u tom slučaju podnijeti i kaznena prijava nadležnom općinskom državnom odvjetništvu protiv roditelja koji krši pravo djeteta na susrete i druženje.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 8 mjeseci kasnije...

Pozdrav, opet se ponavljaju iste stvari kao iz mog prvog posta, dogovorimo se kad bi dijete trebalo doći meni i koliko bi trebalo biti (obično se dogovorimo za cijeli vidend od petka ujutro do nedjelje poslijepodne), a majka nazove na dan našeg susreta i to vrijeme svojevoljno ograniči na petak poslijepodne do subote ujutro jer, kako neprestano naglašava, ona sama određuje pravila.

Pa bi molio da mi kažete mogu li sam napisati prijedlog promjene susreta sa djetetom i kako se to radi?

Da li to predajem na sud i moram li s tim i u Centar za socijalni rad?

Hvala unaprijed na odgovorima..

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

općinski sud u .........

predlagatelj:ime prezime adresa

predloženik:ime prezime bivše i adresa

 

molim biti oslobođen plaćanja sudskih pristojbi.

 

prijedlog za promjenu susreta i druženja mlt.djeteta s ocem

 

1.presudom općinskog suda u ........posl.br..........od.....

godine razveden je brak između mene i predloženika a presudom istog suda posl.br........od.......godine presuđeno je da će naše mlt. dijete ime prezime nastaviti živjeti s majkom a dok će sa mnom predlagateljem održavati susrete na način da se o istima mi roditelji dogovaramo(ili već kako vam je u presudi to napisano)

DOKAZ:presude općinskog suda u ......posl.br. od ......godine i........godine.

 

2.susreti i druženja između mene(predlagatelja) i mlt..........su se u početku odvijali prema dogovoru s predloženikom-majkom djeteta sve dok ista nije počela onemogućavati iste .....(uglavnom ukratko navedite što se događa,koliko često viđate dite i razlog zbog kojega smatrate da dite triba više vrimena provodit s vama...)

obavezno navesti da je to i želja diteta

 

DOKAZ:po potrebi saslušanje stranaka

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

3.slijedom navedenog ,predlažem da sud donese slijedeću

 

PRESUDU

1.susreti i druženja mlt............rođene........u..... i oca............ održavati će se.............(navesti način na koji mislite da triba vaše dite s vama i navedite i sat kad dolazi i kad odlazi)

 

RJEŠENJE

1.predlagatelj ............oslobađa se plačanja sudskih pristojbi.

predlagatelj:ime prezime potpis

 

prijedlog iskopirajte i odnesite općinskom sudu(prijemna kancelarija ili pisarnica) oni će tražiti 2-3 primjera a 1 ostaje ovjeren od istih vama.

od centra ne triba očekivati veliku pomoć ali bi bilo dobro upoznati sa slučajem te ih obavjestit o kršenju prava diteta na način da majka onemogućuje odvijanje susreta.dobro bi bilo da psiholog centra porazgovara s ditetom ako je već tako da dite želi ići k vama pa neka se isti sa centra uvjere da je to ditetova želja s obzirom na to da se njih na sudsom ročistu također pita što oni smatraju najboljim za dite.sritno!!!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

nema na čemu i ne dajte se.dalje svaki nedolazak diteta nakon što sud donese rješenje (i nakon pravomoćnosti iste)pismenim putem obavjestit centar po potrebi policiju te tražiti intervenciju istih zbog zaštite prava diteta.na kraju krajeva na sudu u prijedlogu možete navesti da želite sudjelovati u nekim aktivnostima diteta ,da želite preuzet brigu oko njenog zdravlja ,oko odlaska i dolaska iz vrtića ,škole....sve to je nešto u čemu možete sudjelovati jer je to ujedno i vaša dužnost roditelja.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija