Jump to content

Kupnja zemljišta - zaštita od prevare


Tomi13

Preporučene objave

Pozdrav,

 

naišao sam na jedno građevinsko zemljište koje je za moje oskudne prilike poprilično atraktivno. Zbog niske cijene dosta sam sumnjčav.

 

Vlasnik zemljišta mi je dao broj katastarske čestice i nakon provjere na internetu vidio sam da je vlasništvo 1/2 te da stoji kako nema tereta

 

U razgovoru sa susjedima oni su mi rekli kako su načuli da nešto nije u redu sa tim zeljištem. Kao da je otac vlasnika radio u katastru te da je prenio to zemljište na sebe. Sad u katastru stoji da je sve u redu.

 

Što bih još trebao provjeriti kako bih se osigurao da je sa zemljištem sve u redu?

 

Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kod kupnje građevinske parcele treba provjeriti je li čestica vlasništvo prodavatelja, da nema uknjiženih tereta (za neuknjižene jamči prodavatelj u ugovoru), sve se provjerava u gruntovnici.

Također treba provjeriti što se može graditi, jer je moguće da je preko te parcele, ili njenog dijela, planirana prometnica, ili komunalni vodovi(kanalizacija, toplovod, plinovod, itd...)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

šta se tiče vlasništva, dobro je provjeriti da li je upis u katastru glede površine, katastarskw kulture i posjednika potpuno isti upisu u zemljišnoj knjizi. ako je onda je to naznaka da je sa k.č. sve u redu, iako ...nikad se ne zna. vani prije kupoprodaje provjeravaju povijesni vlasnički list do trideste god. unazad. ako su svi prijenosi čisti, pokriveni sa urednim ispravama, rješenjima i sl., onda bi trebalo biti sve u redu.

 

ako je zemljište u suvlasništvu/suposjedu u 1/2, onda bi kupoprodajni ugovor trebali potpisati oboje suvlasnika. ali možete kupiti i suvlasnički omjer samo jednog od njih. tada ostajete u suvlasništvu s onim drugim.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Mali ispravak tek sam sad primjetio da sam krivo napisao:

 

vlasništvo je 1/1 što bi trebalo donekle olakšati stvar.

Taj podatak je provjeren na http://e-izvadak.pravosudje.hr/mpweb/jsp/zk/zemljiste.jsp (nazovimo to provjerom u zemljisnoj knjizi)

 

Još piše da je ZK Uložak verificiran (ako to išta znači).

 

Na http://www.katastar.hr za isti broj čestice ne postoji nikakav podatak (najvjerovatnije još nije unesen u bazu podataka).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

1. trebate provjeriti jeli osoba koja prodaje zemljisti uistinu vlasnik zemljista. Ako osobu poznajete nema problema, ako ne, moze bilo tko za ca. 2000 eura dobit "orginalni falsifikat" osobne iskaznice. Dakle osobnu napravljenu kao i vasu i moju samo sa laznim podacima.

2. otiđite i provjerite sami u zemljisnim knjigama jesu li podaci isti kao na internetu.

 

ako to sve stoji, kupite si sator, postavite ga na zemljiste, otspavajte jednu noc i potpisite onda kupoprodajni ugovor. Onda odmah sa ugovorom na poreznu , pa se poslje toga sto prije uknjizit.

Zasto to govorim,

ako vlasnik proda istu nekretninu 10 puta, vrjedi,tko prvi uđe u posjed,njegova nekretnina. :-D

 

Dobro...sad ovo zadnje ne morate uzet doslovno ali na prve 2 tocke obratite pozornost :namiguje:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Bitno vam je da izvadite vlasnicki list na sudu,on je jedini mjerodavan,na njemu pise stvarni vlasnik,a ako ima nekih zapreka to uvijek pise na dnu lista.Katastar nije mjerodavan jer tamo se mogu mijenjat podacisvaki dan.Uzmite broj cestice i na sudu t.j. gruntovnici zatrazite vlasnicki list.mislim da to kosta 20kn taksenih maraka.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Mozete sami otici u sud, u zemljisno-knjizni odjel, i zatraziti uvid u spis. U spisu su pohranjeni svi dokumenti na osnovi kojih se uknjizio onaj koji vama danas prodaje zemljiste, zatim oni dokumenti na osnovu kojih se uknjizio vlasnik prije njega, i sve tako redom do austro-ugarskog krasopisa.

Ako se netko od prethodnih vlasnika knjizio na osnovi nasljednickog rjesenja, ono ce tamo biti pohranjeno, ako je na osnovi kupoprodajnog ugovora i on ce biti pohranjen u spis.

 

Tako cete moci provjeriti kako je preneseno vlasnistvo na sadasnjeg vlasnika, njegovog prethodnog vlasnika i nacin na koji je izvrsen prijenos. Ako su price o tome da je netko radio u katastru i bavio se sumnjivim poslovima tocne, morat cete provjeriti akte u spisu, i sami donijeti zakljucak (ili uz pomoc strucnjaka kojima cete se obratiti s konkretnim pitanjem vezanim uz konkretan dokument koji je fotokopiran na vas zahtjev iz spisa)...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija