Jump to content

moze li se


Gordandus

Preporučene objave

Postovani strucnjaci,

moze li se i kako kod osnivanja definirati "neprofitan" doo, tj. tvrtku koja bi djelovala iskljucivo za javne potrebe, a eventualna dobit bi se koristila iskljucivo za daljnji rad i razvoj.

Znam da se inace to najjednostavnije rijesava sa udrugom, ali u ovom slucaju udruga nije prihvatljiva.

 

Unaprijed se zahvaljujem na odgovoru,

Gordan

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pravne osobe (d.O.o.)koje su po svojoj biti neprofitne organizacije su agencije koje je osnovala država a same se financiraju,lučke uprave i ustanove koje su osnovale jedinice područne (regionalne) samouprave.

 

Osim navedenih neprofitni su i sindikati,udruge građana,turističke zajednice,športski klubovi,društva i savezi,vjerske zajednice,političke stranke,zaklade i fundacije,umjetničke udruge,dobrovoljna vatrogasna društva,zajednice tehničke kulture.

 

Znači, ukoliko se ne pronalazite u navedenom odgovor je negativan.Osim toga,spomenuli ste "eventualnu dobit koja bi se koristila za daljnji rad i razvoj"-to je upravo definicija profitnih!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nisam siguran da je odgovor dobar jer:

 

Termin "neprofitna organizacija" nepostoji u zakonu, a isti ne odreduje da organizacija nesmije ostvarivati dobit, ali odreduje da se dobit nesmije dijeliti osnivacima. Udruge mogu normalo ostvarivati dobit, ali sve mora ici za rad i razvoj.

 

Nevjerujem da su npr. razvojne agencije koje su osnovane prema ztd (d.O.o.), neprofitne samim time jer ih je osnovala lokalna samouprava?

 

Mislim da su negdje u svom osnivanju definirale svoj neprofitni status. Tako sto se dobit nece dijeliti osnivacima vec koristi za rad i razvoj.

 

Kako to definirati?

 

Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

"Neprofitna organizacija"kao pojam nije definirana nijednim zakonom ali se temeljem odredbi Zakona o računovodstvu (NN 146/05) posredno mogu odrediti koje su to neprofitne organizacije.

Da li hoćete ili ne, biti neprofitni d.O.o. određujete statutom pri osnivanju.

Prema statutu neprofitni d.O.o. ne obavlja djelatnost radi stjecanja DOBITI već samo radi stjecanja PRIHODA u svrhu financiranja djelatnosti zbog koje je osnovana.

Znači, ne smije stjecati dobit iz djelatnosti kojom se bavi pa samim tim prihode koje ostvari ne može niti raspoređivati članovima društva.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija