Jump to content

Ugovor koji se ne može osporiti


mandarina

Preporučene objave

Jedno kratko pitanje: moja frendica i njena sesta brinu o sovm ocu i njegovoj sestri (teti)koja je jako imučna - bila je jako uspješna poslovna žena koja je na kraju psihički oboljela te je ovisila 15 godina o njihovoj pomoći. Njihova teta je svijesna toga te je u dobroj namjeri pisanom oporukom ostavila sve svom bratu njihovom ocu - to znači i njima kao naslijednicima - a one su svih tih godina skrbile o njima. Njihov otac je spontano iz sentimentalnih razloga dao na korištenje jednom od tri nećaka jednu nekretninu od tete-(bez znanja mojih prijateljica ) - nema ugovora ni ništa drugo - al mu ga bilo žao-jer normalno motao se motao - dok nije dobio svoje - sebe nije dao - al je uzeo. Sada moju frendicu i njenu sestru zanima kakav ugovor da naprave sa tetom o kojoj skrbe već 15 godina da nemaju poslije njene smrti pravnih problema i da im to nitko ne može osporiti i pobiti?

I što napraviti ako se dobije takav ugovor kako obavijestiti takvog parazita i nakon koliko vremena - koliko može biti u stanu a da se nema problema?

Samo još da napomenem jadnik ima dva auta - sad koristi taj stan a ne radi (vlasnik je kuće na selu)- ne želi raditi posao ispod svog nivoa i nema djecu a ne želi ni pomoći jer nema vremena ni živaca a sada mu i žena može ostati bez posla i kako takvog odbiti od . . . .!!!!!!!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Napravite s tetom ugovor o doživotnom ili dosmrtnom uzdržavanu.

Obvezno u njemu navedite da faktična skrb i uzdržavanje postoji već zadnjih 15 godina, i opišite malo način.

Rekli ste da je teta psihički oboljela.

Budite oprezni s tim, jer neposobnost za rasuđivanje je moguć razlog za pobijanje takvog ugovora. Upitna je čak i oporuka, ako je napravljena u takvom stanju.

Ako je potrebno, možda teti treba oduzeti poslovnu sposobnost te imenovati skrbinka.

Tada ugovor sklapate s skrbnikom uz suglasnost centra za socijalnu skrb.

Ako smatrate da psihičko oboljenje nije takvo, potražite barem informacju kod liječnika.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

A dali bi bilo pametno napraviti darovni ugovor i platit porez uz to naravno od liječnika nabaviti u to vrijeme potvrdu - da je radno sposobna jer momentalno radi - i staviti klauzulu da se mogu koristi dok god su živi sa tom nekretninom?

I koliko dugo onda mogu ta gospoda onda ostati u stanu - a da ne steknu kak ti ne neko pravo korištenja?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija