Jump to content

izvanbračna zajednica - zašto da i zašto ne


lilic

Preporučene objave

Kao što se dokumentom dokazuje bračna zajednica, može se dokazivati i izvanbračna. Npr. za izvanbračnu zajednicu je potrebno da izvanbračni drugovi žive zajedno preko 3 godine, pa je logično da se i prijave na istu adresu, što se onda lijepo evidentira u osobnim iskaznicama. Meni je to uvijek bilo dovoljno za dokazivanje izvanbračnog statusa (koji je danas ipak bračni).

Druga mogućnost je zajedničko dijete izvanbračnih drugova, što se opet jednostavno dokazuje dokumentom.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani !Razlika između braka i izvanbračne zajednice je pravne naravi .Brak se sklapa i prestaje na način i uz ograničenja propisana zakonom odnosno ima normirane pravne učinke.

Izvanbračna zajednica zasniva se i raskida neformalno.,a stanje regulacije pravnih učinaka vrlo je raznoliko .

Propisi o obiteljskopravnim učincima izvanbračne zajednice žene i muškarca postoje u RH od 1978.g.Od 1990.postoji ustavna odredba koja zahtjeva da se pravni odnosi u izvanbračnoj zajednici urede zakonom

Odredbe Obiteljskog zakona o učincima izvanbračne zajednice primjenjuju se na životnu zajednicu neudane žene i neoženjenog muškarca ( ČL. 3 )Nije relevantno zna li jedan izvanbračni drug kakav je status njegovog partnera ili se netko izlaže riziku da je u tom pogledu u zabludi .

Učinci izvanbračne zajednice priznaju se, uz propisane pretpostavke za pojedino pravo, samo ako žena odnosno muškarac nije u braku te ako je izvanbračna zajednica trajala dulje vrijeme ( najmanje 3 g.)

 

Pozdrav ! Ude :kavica:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Znači, u praksi imam sva prava ista kao i partneri s bračnim ugovorom, zapravo - još i veća:

- moj nepotpisani suprug može meni biti jamac/sudužnik pri podizanju kredita (i obrnuto) :namiguje:

- imamo pravo na 100 m2 prve nekretnine bez plaćanja poreza (da smopotpisali bračni ugovor, imali bi pravo na 65 m2!) :namiguje:

- imamo dupli povrat poreza za istu nekretninu (stolarija) :namiguje:

Ima li netko još što za dodati?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 godina kasnije...

Poštovani,

molim Vas odgovor na slijedeće pitanje:

moja kčerka već četvrtu godinu živi u izvanbračnoj zajednici kao podstanar. Adresa njenog boravišta je i dalje na adresi roditeljskog doma.

Odlučili smo kupiti stan za nju.

Muči me slijedeće: kupili bi stan na njeno ime 1. nekretnina. Stan bi u potpunosti financirali mi- roditelji.

Da li njen izvanbračni partner polaže pravo na tu nekretninu u slučaju razlaza ? Ako polaže na koji način to možemo izbjeći ?

Da li da stan kupimo na moje ime (pa prenesemo darovnim ugovorom na nju) ? Meni bi to bila prva nekretnina osim nešto naslijeđene zemlje , jedino što imam riješeno stambeno pitanje u bračnoj zajednici

Stan je površine 53 m2. Da li podliježe plaćanju poreza na promet nekretnina u potpunosti ili samo u kvadraturi prelaska dozvoljene (koje) površine za 1 osobu ?

Unaprijed Vam hvala

 

lijepi pozdrav,

s poštovanjem

Nadami

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Oslobođenje na kupnju prve nekretnine se odnosi na nekih 50ak kvadrata za jednu osobu, tako da u slučaju plaćanja, radilo bi se o zaista zanemarivom iznosu na koji bi se porez platio.

 

Vi možete sa kćerkom napraviti ugovor o darovanju novčanog iznosa i u njemu naznačiti da se sredstva daruju u svrhu rješavanja stambenog pitanja- kupnju nekretnine (ne bi bilo na odmet nekako opisati tu nekretninu)

Taj ugovor čuvajte i vi i vaša kćer, a na poreznoj će prilikom prijave poreza (mora se podnijeti prijava i kad je osoba oslobođena plaćanja poreza, jer to porezna uprava utvrđuje za svaki pojedini slučaj) morati dokazati odakle joj sredstva za kupnju nekretnine (to će moći napraviti navedenim ugovorom)

 

Inače, ono što je stečeno darovanjem ili nasljeđivanjem, ne ulazi u bračnu (izvanbračnu) zajedničku stečevinu.

Ali naravno, u slučaju potrebe, sudu se moraju podastrijeti dokazi na tvrdnju da je nešto stečeno darovanjem, nasljeđivanjem.

 

Također možete nekretninu kupiti na svoje ime, pa je kasnije, ugovorom o darovanju darovati kćeri.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija