Jump to content

Nemogunost nasljeđivanja stana u BiH-Sarajevo


santolina

Preporučene objave

Gospođa R. je drzavljanka Hrvatske i jedno vrijeme je s nevjencanim suprugom zivjela u Sarajevu gdje je skrbila o njegovoj staroj tetki. U znak zahvalnosti tetka joj je ostavila stan. Suprug je umro a gospođa se vraca u Hrvatsku. Gospođa R ga ne moze prepisati na sebe jer nije drzavljanka BiH.

Molim pomoć za ovu skromnu zenu koja je taj stan posteno zaradila i sa 54 g je podstanar i jedva skuplja novac za to dok s druge strane ima pravo na stan do kojeg ne moze doci.

Sta je raditi? :place: Moze li zatraziti bosansko drzavljanstvo ako je tamo zivjela i da li se moze imati dvojno drzavljanstvo?

 

Drugi problem : nedavno je vadila izvadak iz katastra u cilju socijalne pomoci i pokazalo se da na njeno ime postoji teren (nasljeđe od maminog brata koji je umro bez rodbine) za kojeg ona nije znala sve do sada. Teren je bez njenog znanja prodan ali bez njene suglasnosti jer uopce nije ni znala za njega ali se vodi i dalje na njoj.

Molim Vas sve za dobronamjerne savjete.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovana !

Na bazi reciprociteta postoji dvojno državljanstvo i u BH.Gospođa prije iseljenja iz BH neka podnese zahtjev za državljanstvo , s osnove vanbračne zajednice i

dužeg boravka u BIH .

 

 

Što se tiče vlasništva na određenom zemljištu koje se vodi na njenom imenu u zemljišnim knjigama ,

po krivičnom zakonu RH prodaja tuđe nekretnine je kazneno djelo .Međutim premalo podataka je navedeno i zato nije moguće znati tok događaja . Treba vidjeti na temelju čega je dotična uknjižena ,i na temelju čega tvrdi da je zemljište prodano ako je ona upisana kao vlasnik u zemljišnim knjigama .

 

Pozdrav !Ude :kavica:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala najljepša.

Gospođa je davno otisla iz BiH i zivi u Hrvatskoj a situaciju oko stana nije sredila niti pokretala. Namjeravamo otici kod odvjetnika, papir-oporuku posjeduje ali zanima me sta ce joj još trebati kao dokaz? Mozda svjedoci da je nekada tamo zivjela? ili kako ce dokazati da je tamo zivjela ako treba upis u drzavljanstvo?

-a sto se tice zemljista slazem se da je premalo podataka ali to je sve sto je navela

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija