Jump to content

Poslodavac traži promjenu banke za isplatu plaće


zaposlenik

Preporučene objave

Dakle, ovako:

 

Poslodavac planira prekinuti poslovne odnose sa nekoliko banaka (znaci, zatvoriti u potpunosti poslovanje preko njih) medju kojima je i moja banka. Poslovanje ce se ubuduce vrsiti preko banaka sa kojima posluje, dakle kod kojih ima otvorene racune.

E sad, medju tim bankama vise nije i moja banka, dakle, prema izjavi poslodavca, ukoliko zelim da mi se i dalje isplacuje placa na tekuci u sadasnjoj banci (gdje imam velike pogodnosti kao dugogodisnji klijent), to je "moguce" ali njemu iziskuje dodatne troskove.

 

E sad... s obzirom da nema pravnog nacina da me natjera da promijenim banku po njegovoj volji, mene zanima koliki je najveci moguci iznos naknade koji bi poslodavac otprilike placao ukoliko mi isplacuje i dalje placu na sadasnju banku?

Je li ovo neka vrsta vezane prodaje? Na dalje, sto se mene uopce kao zaposlenika tice njegov poslovni ugovor sa bankom i troskovi koji iz toga proizlaze?

Ima li banka pravo naplacivati naknadu mom poslodavcu samo zato jer ja imam tekuci u drugoj banci? Ovo mi sve nategnuto nekako djeluje kao vezana prodaja i sprecavanje slobodnog trzisnog natjecanja (imamo s jedne strane poslovni ugovor izmedju mene i moje banke, koji se poslodavca ne tice, i s druge strane ugovor izmedju poslodavca i njegove banke, koji se opet, mene ne tice). Je li pravno utemeljeno "kaznjavanje" poslodavca na taj nacin samo zato jer njegov zaposlenik ima placu u drugoj banci? Samo sto ne vicu: "neka vam svi zaposlenici imaju placu kod nas i necete platiti naknadu!"

 

Danas sam si radio neke kalkuklacije i raspitivao se u banci i kako za sada stvari stoje, prijelaz u drugu banku mi se ne isplati. POnovno popunjavanje svih pristupnica, ovjera kod javnog biljeznika, gubljenje svih pogodnosti, vece naknade za transakcije koje obavljam, u konacnici, ukoliko prijedjem imam veci mjesecni iznos koji placam za bankarske usluge koje koristim, a i neke stvari kao sto su odnos prema korisnicima, nacin poslovanja, nepostojanje klasicne charge kartice nego samo revolving (sto mi ne odgovara) - sve su to minusi (neki su subjektivni) banke kod koje bih trebao prijeci.

 

Dakle, zelim ostati u sadasnjoj banci. Poslodavac s njom nema vise Ugovor o isplati placa. KOliko to njega zapravo kosta u ovom slucaju i moze li se to nekako izbjeci?

 

Trebam svu mogucu pomoc da poslodavcu mogu prezentirati zasto necu i nemam namjeru prelaziti u drugu banku. Ajd, bar je ostavio mogucnost da se porazgovara o tome zasto se ne zeli u drugu banku.

 

Zahvaljujem.

 

P.S: nemam kredit u sadasnjoj banci, ali imam takozvani e-racun s kojim placam rezije bez naknade (to u drugoj banci mogu samo preko trajnog naloga, i to s naknadom). Takodjer imam i minus kojeg koristim u 50% iznosa, a kojeg bih trebao odnekud pokriti i zatvoriti ako prijedjem u drugu banku, a za sto trenutno nemam dovoljno financijskih sredstava. A tu je i kreditna, njena "uparenost" sa Paypalom, sa Središnjom depozitarnom agencijom i mojom brokerskom kućom... masu promjena zbog promjene banke, a za koje treba i vremena i novaca.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Niti jednim zakonom poslodavac Vas ne može natjerati da otvarate tekući rn. u banci koja njemu "paše", niti s kojom je on sklopio ugovor.Kao što poslodavac ima slobodnu volju odabira poslovne banke, tako i Vi kao zaposlenik slobodno možete odabrati banku u kojoj otvarate tekući.

I sama sam poslodavac koji ima otvoren račun u jednoj a moji zaposlenici tekuće u drugim bankama.Transakcija isplate plaće putem virmana između različitih banaka,košta me cca 0,12 kn po transakciji.Ukoliko transakciju vršim putem e-bankinga, još manje.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija