Jump to content

Koliko mi smije uzeti od plaće?


moco

Preporučene objave

Ja i kolega dijelimo isto radno mjesto već 10 god.Radimo u smjenama, ja prvu on drugu ... No, ima dana kada jedan drugog mijenjamo i to na način ako on mijenja mene radi na moj nalog a ja njemu to vratim tako što radim na njegov radni nalog onda kada njemu treba zamjena. I to je tako stalno išlo, posao nikada nije trpio i nadređeni su znali. Čak i za vrijeme godišnjeg odmora nismo imali zamjenu već bi onaj jedan odradio obje smjene,ja sam stariji pa mi je to bilo naporno i uvijek sam se morao BORITI da mi daju zamjenu za kolegu makar i na pola dana.Sada odjednom moramo potpisati neke izjave, ne razumijemo ih baš previše, kao da smo nešto skrivili jer smo se mijenjali a to nismo papirnato popratili tj.radili smo na radni nalog onog drugog i ODUZETI ĆE NAM 25% PLAĆE SVAKOM.

KOLIKO mi plaće smiju oduzeti kao kaznu s obzirom da mi već 50% odlazi na kredite? :place:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zakonom o radu ( ZOR) je člankom 88,propisao zaštitu plaće pri prisilnom ustegnuću, na način da se najviše polovica plaće ili naknade može prisilno ustegnuti radi ispunjenja obveze zakonskog uzdržavanja , a za ostale obveze može se prisilno ustegnuti najviše 1/3 plaće. ,ili naknade .

 

Prema članu 149 Ovršnog zakona ovrha se može provesti do iznosa jedne polovine plaće ili naknade plaće u slučajevima :

 

-naplate tražbine po osnovi zakonskog uzdržavanja

-naknade štete nastale zbog narušenog zdravlja ili smanjenja ili gubitka radne sposobnosti ,-naknade štete za izgubljeno uzdržavanje zbog smrti davatelja uzdržavanja .

 

Oduzima se od netto iznosa .

 

Sretno ! Ude :kavica:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Moco,ne radi se ovde o nikakvom prislinom ustegnuću niti čl.88 kako je naveo Ude tj.nema to veze s tim.Ovdje se radi o čl.87 tj.zabrani prijeboja poslodavčevog potraživanja prema vama.Poslodavac da bi svoje potraživanje prema radniku( najčešće naknada neke štete) prebio s radnikovom plaćom tj.njenim dijelom potrebna mu je pisana suglasnost radnika.Zato on od vas traži da potpišete tu suglasnost jer bez nje on vam ne smije ništa odbiti od plaće tj. i da ste zaista krivi i da to ne poričete ali npr.odbijete potpisati suglasnost on vam ne smije ništa svojevoljno skinuti s plaće. U slučaju da vam bez vaše izričite suglasnosti odbije od plaće određeni iznos radi naknade štete ili bilo kakvog drugog potraživanja,tad čini prekršaj za koji je predviđena kazna od 61.000-100.000 kn.

Što se tiče iznosa,može vam skinuti onoliko koliko se pismeno dogovorite.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija